fbpx
Foto: REUTERS/Jon Super/NTB

I går kåret vi Premier Leagues beste høyreback. Ikke overraskende vant Trent Alexander-Arnold kåringen.

I dag er det venstrebackene sin tur.

Kriteriene er de samme som i går. Vi har lagt vekt på grunnkapasitet, form og hvordan spilleren passer inn i managerens filosofi.

På høyresiden vrimler det av gode unge backer i Premier League for tida. Talentene er ikke like mange på motsatt kant. Men på den annen side så er nummer en og to på lista kanskje de to beste venstrebackene i verden for øyeblikket. Og alle på topp 5-lista er glimrende toveisspillere.

5. Kieran Tierney

Arsenal har ikke sett gode ut i høst. Det har riktignok tatt seg opp i det siste, med tre seire på rad, men de lå på 16. plass for et par uker siden. Det har likevel ikke vært Kieran Tierney sin skyld. 23-åringen fra Skottland har tatt solide skritt i høst.

Han kom fra Celtic sommeren 2019, men overgangen ble et mareritt for både Arsenal og spilleren. To alvorlige skader holdt han ute i nesten 200 dager, han gikk glipp av 32 kamper.

Dette er nesten glemt i dag. Tierney har storspilt på venstresiden i år. Han har spilt stopper hvis Arteta har brukt tre stoppere, men for det meste har Tierney spilt venstre vingback eller ordinær venstreback.

Han minner mye om Andy Robertson i spillestilen. Han er energisk og god begge veier. Han er ennå ikke på Robertsons nivå, særlig ikke defensivt, men utviklingen har vært meget god i år.

4. Lucas Digne

Everton har satset knallhardt de siste to-tre årene. De er i ferd med å realisere en nye stadion, de har plassert Ancelotti i managerstolen og de har også investert mye i transfermarkedet.

En av nysigneringene var Lucas Digne. Den franske 27-åringen kom fra Barcelona i 2018, og før det spilte han i PSG. Han står med 35 A-landslagskamper for Frankrike, og er nå en rutinert og internasjonal stjerne på et tungt satsende Everton.

Han er for tiden skadet, men han rakk å bokføre fire assister på 8 Premier League kamper før han ble skadet. Totalt står han med fire mål og 15 målgivende siden debuten i Everton-drakta. Han er rask og har en god innleggsfot. Han er noe trigger happy defensivt. Men dette har blitt noe bedre den siste sesongen.

Det er tydelig at klubben gleder seg til Digne kommer tilbake etter skade.

3. Joao Cancelo

Han har vært i skikkelig god form i høst, Manchester Citys portugisiske venstreback. Han har slitt med å blomstre i den lyseblå drakta. Mange har ventet lenge på at grunnkapasiteten skulle gjenspeiles i prestasjoner på banen. For fram til i høst så har han underprestert i City.

Men nå synes det som om 26-åringen er i ferd med å etablere seg for alvor i Premier League.

I fjor spilte han flest kamper på høyrebacken under Peps ledelse. Men i år er det på venstrebacken han har spilt mest. Og det er også i denne posisjonen han har briljert mest.

Men spilleren er meget anvendelig. Guardiola har også brukt han på midtbanen og på stopperplass.

Han har god fart, er flink med ball og har blitt stadig bedre på å ta de rette offensive valgene. I tillegg er han god i overgangsfasen fra angrep til forsvar. Det har ellers vært en mangelvare i Manchester City.

2. Ben Chilwell

Vi hadde denne spilleren på Årets lag i Premier League i 2019-20-sesongen. Men det var bare så vidt. Og i høst har han vært noe svakere enn spilleren på førsteplass i denne kåringen. Chilwell har egentlig ikke blitt noe dårligere i Chelsea enn han var i Leicester. Men spilleren som vinner denne kåringen har rett og slett prestert på et meget høyt nivå i hele høst, og da havner Chilwell på sølvplass.

Han kom altså fra Leicester for 50 millioner pund i sommer, og han har vært en vellykket signering for Lampard og co. Det er særlig i den offensive delen av spillet at Chilwell har sin styrke. Han er rask, er meget trygg med ball, tar fornuftige valg og han er teknisk god.

Defensivt er han foreløpig hakket bak spilleren som vinner kåringen. Han er likevel god også på det området. Verdens nest beste venstreback?

1. Andy Robertson

Robertson har spilt samtlige minutter for Liverpool i Premier League. Kanskje kunne presisjonen på innleggene vært enda skarpere i starten av sesongen, men det er også den eneste minusen.

Energinivået hans har vært høyt hele veien. Prestasjonene har ligget på et stabilt høyt nivå. Han har vært middels i et par kamper bare. Utenom det har han levert i kamp etter kamp.

Andrew Couldridge/Pool via AP/NTB

Han står med ett mål og fem assister i ligaen hittil, og det er lite som tyder på at han vil stoppe nå. Han endte på 12 målgivende i fjor, og 11 året før. Han har rett og slett vært et offensivt våpen som få lag har klart å stagge.

I tillegg til hans offensive kvaliteter så har han utviklet et godt defensivt grunnspill. Han leser spillet bra, sikrer alltid når det er behov og er god en mot en.

De som ikke nådde opp

Det er mange andre gode venstrebacker i Premier League også. Selv om de ikke nådde opp denne gangen.

Manchester City har ikke bare en god venstreback, de har to. Benjamin Mendy har riktignok ikke klart å tilfredsstille City-fansen. Men så var da også forventningene og prisen svært høy. Skader og stagnasjon har bremset franskmannens karriere på Etihad. Han er også noe rotete i spillestilen.

Manchester United har to gode venstrebacker. Særlig liker vi Alex Telles. Brasilianeren kom fra Porto i sommer. Men han har slitt med å etablere seg. Han gikk blant annet glipp av seks kamper på grunn av Covid-19. Men kapasiteten er meget god. Luke Shaw var spådd en stor karriere. Men det har liksom bare stoppet opp. Særlig har alle skadene satt sitt preg på karrieren på Old Trafford. Men han har en del kvaliteter, særlig i overgangsfotballen.

Tottenham har god dekning på venstrebacken. Hvis de skal ligge lavt, så velger Mourinho ofte Ben Davies. Hvis de har behov for mer offensiv kraft, så velger han heller Sergio Reguilon. Sistnevnte har vært god, særlig er hans offensive kvaliteter spennende, men han er noe løs i kanonen.

Ellers har både Patrick van Aanholt og Solly March passet spillestilene til Rog Hodgson (Crystal Palace) og Graham Potter (Brighton) meget bra i høst.

Del dette:

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp

Legg inn en kommentar

Shopping Basket