fbpx
Foto: Michael Regan/Pool via AP/NTB

Spilleranalyse: Det sviktet i avgjørende fase igjen

Variable prestasjoner, men flere spillere leverte bedre enn jeg syntes underveis i kampen.

Som regel har det vært stor overensstemmelse mellom spillerbørs og spilleranalyse i høst. Men denne gangen vil analysen være noe mer korrigerende enn vanlig.

 • Robertson fikk 6 på børsen. Han kunne fått 6,5.
 • Alisson fikk 8. Kunne kanskje fått 8,5.
 • Arnold fikk 6,5. Kunne fått minst 7.
 • Shaqiri fikk 6. Var nærmere 7.
 • Firmino fikk 6. Var nærmere 5.
 • Salah fikk 6. Kunne fått 6,5.
 • Utenom det stemmer karakterene fra gårdagens spillerbørs med observasjonene i dagens analyse. Midtstopperne fikk 7,5. Wijnaldum fikk 6. Thiago fikk 7,5. Mané fikk 6.

Det var mye som stemte bra i går. Særlig den første timen, og spesielt den første halvtimen. Grunnspillet var godt. Spillemønstrene var som vanlig. Vi lå flott i posisjonene våre. Særlig var vi gode i overgangene fra offensivt til defensivt spill.

Men igjen sviktet det i avgjørende fase. Det har vi sett ofte i det siste. Det er tydelig at flere spiller uten selvtillit for tiden. Begge backene sleit med innleggene i store deler av første omgang. Og alle tre framme sleit med ball og i valg i avgjørende situasjoner, særlig Salah og Firmino.

I de periodene vi var som dårligst i går så skyldtes det fremfor alt manglende bevegelser i boksen. Det ble for statisk til tider.

Fakta om spilleranalysen:

 • Vi studerer kampen på video
 • Hver aksjon som spillerne gjør blir vurdert
 • Skalaen går fra -5 til +5 – De fleste aksjoner er nøytrale, og får ingen verdi
 • Alle aksjoner vurderes; defensive og offensive, med og uten ball
 • Analysen er en subjektiv kvalitativ vurdering
 • Målet er å avdekke alle aksjoner, og ikke bare de mest iøynefallende, som scoringer, assister osv.
 • Liverpool dominerer nesten alle kamper. Det gjør at midtstoppere og keeper ofte har færre aksjoner totalt sett enn spillerne framover på banen

Her er våre hovedfunn i analysen:

 • Alisson var ikke ofte involvert i går. Men han var mesterlig de gangene han måtte i aksjon. En spilleranalyse som denne yter ikke rettferdighet til brasilianeren, fordi han må så sjelden i aksjon. Men han fikk 13 plusspoeng, og null minuspoeng. Det er nær årsbeste. Han sweepet bra, og reddet flott tre ganger. Den høyeste vurderinga fikk han på skuddet fra kloss hold av Fernandes. Den fikk +4 i verdi, og var kampens største prestasjon.
 • Arnold var variabel. Han bommet på en rekke innlegg i første omgang, flere av dem gikk i blokken. Men langpasningene og ikke minst crosserne hans var det høy klasse på. Han traff på 13 av 16 langpasninger, og 5 av 5 crossere. Flere av dem var harde og frigjørende. I andre omgang slo han også et par gode innlegg. Men han rotet tidvis i det defensive. Plasserte seg for høyt noen ganger. Og et par av klareringene var svake.
 • Robertson rotet veldig med avleveringene og touchen i starten av kampen. Åtte minusaksjoner på en omgang (1. omgang) er uvanlig mye fra den kanten. Var mer stabil i andre omgang. Slo et herlig innlegg til Firmino etter 58 minutter. Kampens beste aksjon av en utespiller i rødt (+3).
 • Midtstopperne spilte trygt og fornuftig kampen igjennom. Fabinho stod for de mest iøynefallende aksjonene, men Henderson hadde flest pluss-aksjoner totalt sett. Han måtte mest i aksjon. Begge var glimrende i posisjoneringa si. De satte United-spillere i offside gang på gang. De hadde også kontroll på bakromsballene som kom når det ikke var offside.
 • Shaqiri begynte begge omgangene veldig bra. Han dabbet av i begge, og byttet til slutt ut etter 75 minutter. Han var sliten og klarte ikke å flytte beinene like fort lenger. Men på de første tjue minuttene så stod han med 8 plussaksjoner, og pasningen på overtid i første omgang til Mané var perfekt. Dessverre så var angriperne noe stasjonære av og til, og det hindret sveitseren fra å stikke igjennom spillere. Det var ikke få ganger han bare trippet og ventet på det befriende løpet.
 • Wijnaldum balanserer stort sett den siste timen. Blir for omstendelig og usynlig i for store deler av kampen. Men han gjør balanse-jobben bra.
 • Thiago er som vanlig en attraksjon med ball. Han har en ballbehandling som en svært sjelden ser. Strødde mange fine pasninger. Men han hadde to dårlige perioder i kampen. Særlig rant minuspoengene på i det siste kvarteret av første omgang. Thiago tar større risiko i den defensive midtbaneposisjonen enn vi er vant til. Noen ganger er det positivt, andre ganger er det negativt. Hans rykk med ball skapte tidvis ubalanse hos Manchester United. Bruddene hans var også gode. Men de gangene han bommet på brudd, så ble det farlig andre veien. Og det skjedde fem-seks ganger.
 • Mané startet kampen gnistrende. Men forsvant litt ut av oppgjøret underveis.
 • Salah tok klart flest initiativ av trioen framme, kampen sett under ett. Men han slet med ballkontrollen, særlig i en mot en-situasjonene. I likhet med Mané ble han for statisk i boksen i enkelte tilfeller.
 • Firmino hadde ikke sin beste kamp i rødt. Særlig var valgene og skuddene hans svake denne gangen. Ingen skøyt mer enn Firmino. Men skuddavløsningene var upresise. Kun ett av fem forsøk traff mål. I tillegg burde han spilt videre i stedet for å skyte i tre av de fem tilfellene.

Vi kan ta en ekstra kikk på et par av disse momentene.

Mange av innleggene til backene i første omgang var det dårlig adresse på.

Dette var Liverpools første angrep. Vi har bearbeidet bra, og ballen har blitt spilt ut til Robertson, som har kommet på et fint løp. Han er helt upresset. Vi har fire spillere i boks. Nå skal vi ikke kommentere bevegelsene i boksen (det kommer senere), men heller innlegget til Robertson. Treffer han bra, så kan det bli en stor sjanse. Men Robertson sleiver ballen ut til utspark.

Litt senere i omgangen skjer dette:

Vi har fryst bildet et halvt sekund etter at Robertson har spilt fra seg ballen. Shaqiri har tatt et perfekt løp sentralt. Treffer Robertson sveitseren med pasningen, så blir det trolig en stor sjanse. Men Robertson bommer med både vekting og retning, og Luke Shaw bare plukker ballen uten å anstrenge seg.

Arnold traff heller ikke bra på sine innlegg i vår ellers gode periode i første omgang. Vi har igjen folk i boks. Arnold kan nå Salahs høyrebein eller smelle den inn bak Uniteds forsvar med skru utover. Men Arnold gjør ingen av delene. Han legger ballen rett i blokken i stedet for. Slike upresise aksjoner var det mange av da grunnspillet faktisk satt i de første 45 minuttene.

Vi kan også se på valgene som angriperne tar.

I tillegg til de nevnte feilvalgene som Firmino tok i forbindelse med skuddene sine, så var det flere ganger at vi valgte feil før skuddsituasjonene oppstod også.

Det nærmer seg slutten av første omgang. Klopp har flyttet Salah over på venstrekanten. Wijnaldum spiller han gjennom med en flott gjennombruddspasning. Vi kommer fire mot tre. Salah kan utfordre Maguire på fart, og få en en-mot-en situasjon. Han kan også forsøke å treffe et av de tre løpene til høyre for seg. Det viktige her er å opprettholde bredde i angrepet, slik at rommene blir store for United-forsvarerne.

Dessverre velger Salah feil. Han går inn i banen. Mot løpene. Han tillater United-spillerne å komprimere. Han gjør det enklere for dem.

Det hele ender i at Salah roter seg inn i en situasjon mot to stoppere. Ballen spretter heldig videre til Firmino, som skyter med løskrutt i aksjonen etter.

Det er slike sekvenser som dette vi har sett så altfor mange av etter jul.

Dessuten så blir vi av og til for statiske i boksen. Det er få motsatte bevegelser. Det er få rykk-bevegelser mot ballen. Vi gjorde det tidvis lett å være Manchester United-forsvarer i går.

Dette sekvensen er hentet fra 2. omgang. Jones har kommet inn og slår en flott ball til Arnold som har tatt et fint løp. Vi så mange slike eksempler i går. Det var mye som stemte før vi kom til de avgjørende øyeblikkene.

Arnold gjør seg klar til å spille ballen direkte inn. Firmino har dratt med seg Maguire inn i femmeteren. Det har åpnet seg et rom bak Maguire. Både Salah og Wijnaldum kan angripe dette rommet.

Men ingen av dem gjør det. Begge blir stående. Ingen tar rykket inn. Pasningen til Jones var god. Innlegget til Arnold var glimrende. Men bevegelsene manglet. Det ble enda en gang for stasjonært i boksen. Vi må frigjøre oss mer i farlige soner.

Med andre ord, årsakene til at Liverpool sliter med å skåre mål for tiden skyldes i hovedsak ikke grunnspillet. Det skyldes valg og utførelse i de avgjørende øyeblikkene. Enten er innleggene for dårlige, pasningene for upresise, valgene for ufornuftige eller bevegelsene for få.

Dette må Klopp og de kreative spillerne få orden på i kampene som kommer. Da kommer også målene og seirene.

Så følger oversikten over hvordan spillerne gjorde det i går. Først er det angitt plusspoeng – så minuspoeng = deretter totalpoeng:

Alisson: 13-0=13
Arnold: 35-16=19
Fabinho: 24-4=20
Henderson: 30-9=21
Robertson: 24-11=13
Shaqiri: 21-9=12
Thiago: 33-14=19
Wijnaldum: 20-11=9
Salah: 24-10=14
Firmino: 18-13=5
Mané: 22-12=10
Jones: 4-0=4
Origi: 3-1=2
Milner: 1-0=1

Den gir følgende topp 5:

LES OGSÅ

Del dette:

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp

Legg inn en kommentar

Shopping Basket