fbpx
salah
Foto: Cosmin Iftode / Shutterstock.com

Salahs fall i kreativitet siden 2017/18 har vært påfallende

Mo Salah leder fortsatt skytterligaen i Premier League med 13 scoringer. Men fem av disse er på straffer. Trekker man disse fra regnskapet, så har egypteren slitt mer i år. Han kommer til stadig færre sjanser.

Hvis vi i denne omgang definerer kreativitet som evne til “å skape foran mål i form av mål, assister og skudd”, så er det tydelig å se at Salahs kreativitet har falt. Ikke bare hvis vi sammenlikner med drømmesesongen hans i 2017/18, men også hvis vi sammenlikner med de to foregående sesongene.

Salah skyter mindre, han skyter fra lengre distanse og det forventede mål-snittet hans per kamp har gått merkbart ned (hvis vi igjen trekker fra straffene).

Vi kan starte med å se på antall skudd han skyter per kamp. I 17/18 skøyt han 4,33 ganger per kamp. Det er nå nede i 3,20 per kamp. I de to foregående sesongene så lå dette tallet på 3,74 og 4,06.

Men fallet blir enda større hvis vi ser på antall skudd på mål. Der har han falt fra 2,01 per kamp i sin debutsesong til 1,40 i år. I 2018/19 og 2019/20 så lå disse tallene på 1,66 og 1,75.

I tillegg må vi ikke glemme distansen til mål når han skyter. I 2017/18-sesongen så var den på 13,6 meter i gjennomsnitt. I år ligger denne distansen på 15,45 meter. Dette er ikke bare statistisk signifikant, det har også en betydning i praksis selvsagt.

Salah skyter ikke bare færre skudd enn før. Han skyter ikke bare færre skudd på mål enn før. Han skyter også fra lengre distanse enn før.

I tillegg må vi ikke glemme samspillet hans. Hvordan det går med de målgivende pasningene. Det er viktig å presisere at Salahs debutsesong var en drømmesesong, og at Salah fortsatt produserer. Også som tilrettelegger. Men fallet er likevel markant her også.

Egypterens XA – altså forventede assister – per kamp har gått jevnt nedover siden han ankom Anfield sommeren 2017. I sin første sesong så lå han på 0,26 i forventede assister per kamp. Året etter falt det til 0,25. I forrige sesong falt det ytterligere, til 0,23. Og i årets sesong så har han bikket under 0,2 forventede assister per kamp, til 0,19. Dette måles etter antall nøkkelpasninger (pasning som fører til avslutning), kvaliteten på disse etc.

I tillegg ser vi at hans XG – forventede mål ut fra hvor farlig avslutningene hans har vært – har stupt siden debutsesongen. Husk at vi tar bort straffene hele veien. I 2017/18 registrerte han en XG på 0,64. I år ligger den på 0,37 så langt i sesongen.

Med det er han nummer 27 av alle spillerne i serien.

Hvis vi slår sammen hans XG og XA, så ser vi virkelig fallet i Salahs kreativitet i år.

Vi tar igjen bort straffene. Da viser det seg at i 2017/18-sesongen så hadde han en non penalty XG+XA på 0,89 per kamp. Det vil si at det var forventet nesten ett Liverpool-mål per kamp ut fra avslutningene og nøkkelpasningene hans. I år ligger han på 0,57.

Det er opplagt at dette fallet i kreativitet ikke bare er Salahs feil. Hele det offensive spillet gled ofte bedre i 2017/18. Vi har også endret spillestil siden den gang. I tillegg er det flere spillere som har falt i kvalitet utover i denne sesongen. Det er ikke unaturlig med så mange spillere skadet og med de øvrige premissene som styrer mye av 2010/21-sesongen.

Men noe må også Salah selv være ansvarlig for. Vi vet ikke hvor mye den positive Covid-19-testen hans spiller inn, men den individuelle kvaliteten har uansett falt. På tross av at han fremdeles leder skytterligaen.

Vi har tidligere denne uken sett på hvor ofte alle i angrepstrioen har fremvist dårligere ballkontroll i årets sesong, og det er opplagt at Salah må bli bedre enn han har vært i de siste tre kampene for å øke Liverpools sjanser til et nytt ligagull. Den første sjansen kommer mot Manchester United på søndag.

Til slutt må det også nevnes at Salah er ganske effektiv når han først får sjansen. Både i debutsesongen og i år så skårer han flere mål enn hva hans XG tilsier. Både med og uten straffer.

Kilder: Statsbomb, Understat

LES OGSÅ

Del dette:

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp

Legg inn en kommentar

Shopping Basket