fbpx
anfield tom stadion
Foto: littlewOOdy/shutterstock.com

Så mye taper klubbene hvis de må spille uten publikum hele sesongen

Tapene de ulike klubbene har erfart det siste året har vært massive. Og det ser ikke ut til å bli bedre. Hvis sesongen sluttføres i mai uten at tilskuerne er tilbake, vil tapene bli enda høyere. Men det er stor forskjell på hvor mye hver klubb taper.

Tilbakebetaling til rettighetsinnehaverne. Dårligere TV-avtaler. Påvirkede sponsoravtaler. Pandemien har virkelig gjort et dypt innhogg i klubbøkonomien. Den ene klubben etter den andre har lagt fram regnskap som viser blodrøde tall.

Det mange av klubbene har tapt mest penger på er manglende kampdagsinntekter.

Det varierer riktignok mye. Manchester United taper for eksempel nesten tjue ganger mer enn Burnley. Det er fordi at Manchester United tjener veldig mye mer på kampdagene enn Burnley i utgangspunktet.

Prisene på å gå på kamp i Premier League varierer. Noen klubber har heller ikke VIP-billetter. Disse billettene genererer meget høye inntekter for klubber som Manchester United, Liverpool, Arsenal og Tottenham. Dessuten har noen klubber langt flere billetter til barn og unge. Disse billettene tjener klubbene mye mindre på nå, men kan være med å etablere en fanbase på sikt. Everton er en av disse klubbene for eksempel.

Salg av ulike artikler på kampdagen genererer også gode inntekter. Igjen er det store variasjoner mellom klubbene.

I tillegg varierer kostnadene som er knyttet til kampdagene mye. Generelt så koster det mer å arrangere kamp per betalende tilskuer jo mindre arenaene er. Dette er utgifter klubbene nå sparer.

En av guruene på klubbøkonomi i Europa er nettstedet Swiss Ramble. De har regnet på hvor mye hver klubb i Premier League taper i publikumsinntekter denne sesongen, hvis den fullføres uten tilskuere.

Liverpool kommer ikke godt ut.

Det er kun Manchester United som taper mer penger enn Liverpool. Old Trafford tar som kjent 23 000 flere tilskuere enn Anfield. Mens Manchester United ser ut til å tape 94 millioner pund, så vil både Liverpool og Arsenal tape 71 millioner hvis pandemien fortsetter ut våren.

Det er også verdt å merke seg at de såkalte oljeklubbene – Manchester City og Chelsea – taper betydelig mindre enn de tre nevnte klubbene.

Klubber som Burnley, West Bromwich og Sheffield United ligger i den andre av skalaen. Burnley vil kun tape fem millioner pund hvis sesongen fortsetter uten tilskuere.

Så gapet mellom de rike og de mindre rike klubbene i Premier League har blitt redusert i år.

Tallene tar utgangspunkt i klubbenes offisielle regnskap, og er laget før de siste rundene i cupene. Men hjemmekampene i europacupene er tatt med fram til utslagsrundene. Med andre ord kan tapene til Liverpool bli enda høyere enn vist over.

Swiss Ramble har regnet ut at Liverpool normalt tjener 3,2 millioner pund per kamp. De 19 Premier League-kampene, pluss 3 Champions League-kamper, gir da altså et totalt tap på 71 millioner på grunn av tomme tribuner.

Så mye tjener de ulike klubbene normalt på hver kampdag (i millioner pund):

Liverpool tjener altså over en million pund mindre per kampdag enn rivalen i øst. Men klubben tjener samtidig mye mer enn sin bynabo, og ikke minst mye mer enn Burnley og WBA i bunnen av lista. Da oppleves også bortfallet av kampdagsintekter mer dramatisk for Liverpools del enn Burnley og West Bromwich.

Tapene vil være enorme hvis sesongen avsluttes uten at tilskuerne er tilbake. Til sammen vil klubbene tape 586 millioner pund hvis det spilles Premier League og cupkamper ut sesongen uten publikum. Det er for øvrig under halvparten av hva PL-klubbene brukte på spillere i sommer. De kjøpte for 1,3 milliarder pund, men regnskapet endte på 920 millioner pund etter at salgene også var tatt med i regnskapet.

Tapene for denne sesongen kan altså bli godt over 100 millioner pund for Liverpools del. Vi taper også penger på de to andre finansielle hovedområdene, sponsorpenger og ikke minst broadcasting.

Disse tapene kommer på toppen av tapene fra forrige sesong, som jo også ble avsluttet uten publikum. Liverpool måtte også tilbakebetale nesten 20 millioner pund i TV-inntekter til de som hadde kjøpt TV-rettighetene.

Det blir spennende å se hvordan inntektstapet påvirker neste transfervindu. Vi ser at det allerede påvirker vinduet vi er inne i. Det er kun kjøpt fem spillere til nå, og tre av dem er akademispillere. De to siste er Andy Lonergan og Robert Snodgrass. Begge har gått til WBA. Lonergan på korttidskontrakt. Manchester Uniteds sommerkjøp, Amad Diallo, er også klar, etter at Manchester United endelig har ferdigstilt alle søknader og papirarbeid.

LES OGSÅ

Del dette:

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp

Legg inn en kommentar

Shopping Basket