fbpx

Vi kårer Premier Leagues beste høyreback

I dag og i morgen er det tid for å vurdere backene i Premier League her på Six Minutes. Vi kårer de fem beste backene på hver side. Vi starter med høyrebackene i dag, og i morgen så ser vi på venstrebackene.

Det var en tid da backene nesten ble sett på som stallfyll. I aldersbestemt fotball ble de dårligste spillerne ofte plassert på backen. Det var der de kunne gjøre minst skade. Der ute i periferien kunne de bygge sandslott og pirke på blodskorper på kneet i fred.

Heller ikke i seniorfotballen fikk backene den anerkjennelsen de fortjente. Noe av dette endret seg med spillere som Junior og Leandro. De brasilianske backene fra VM i 1982 revolusjonerte på mange måter backrollen. Backene fikk ikke lenger bøter når de krysset midtstreken. De ble sågar hyllet for å være offensive våpen.

Så stoppet utviklingen opp litt. Det gikk lenge mellom hver gang vi fikk backer på Leandro og Juniors nivå. Backene var først og fremst ansett som defensive spillere. Dette blir selvsagt noe skjematisk, men hvis en ser hvordan backrollen er i dagens moderne fotball, så har mye skjedd.

I dag er backene blant de største offensive truslene i fotballen. Vi ser det ikke minst i vår egen klubb. Arnold og Robertson danner en meget giftig duo. De stormer ned langs kanten og når sine medspillere med knallharde innlegg gang på gang.

Men i tillegg må dagens backer fortsatt beherske det defensive spillet. Lag blir fortsatt angrepet. Fotball er fortsatt et spill basert på spill-motspill. De beste backene i ligaen er med andre ord gode toveisspillere.

Trenden blant de beste lagene er å redusere risiko for balltap sentralt. Mange lag spiller også med tre spillere på midten for å beskytte forsvaret sentralt i banen. Det betyr at rommene blir større på andre steder av banen. Nærmere bestemt på kantene. Og det er disse rommene Liverpool og andre lag forsøker å utnytte. Ikke bare fordi det er der det er mest rom, men også på grunn av nevnte risikominimering.

Vi ser den samme utviklingen av backenes toveisrolle på hvordan flere managere nå velger å spille med tre midtstoppere og vingbacker. Dette er backer som deltar defensivt når de må, og offensivt når de kan.

Det har poppet opp med gode, moderne høyrebacker i Premier League i høst. Mange av de er sågar engelske.

Det har derfor ikke vært enkelt å kåre de fem beste høyrebackene. Vi har vurdert både grunnkapasitet og høstform, og har også sett på hvordan de løser oppgavene de har fått av sin manager.

5. Tariq Lamptey

Han har vært tidvis briljant for Brighton denne høsten. Den unge engelskmannen med ghanesiske aner har en blendende fart, og bruker den ofte fornuftig. Særlig offensivt. Han står med ett mål og tre assister på 11 seriekamper for Graham Potters mannskap. I tillegg har har skaffet laget sitt flere straffespark.

Han kan forbedre sine defensive egenskaper. Men han har også god tid. Han har akkurat fylt 20 år. Chelsea klarte ikke å beholde sitt unge talent, og han ble solgt til sørkysten i januar i fjor.

For øyeblikket er han skadet i hamstringen. Potter har tidligere uttalt seg om Lampteys eksplosive muskulatur, og mener han må bygges forsiktig opp.

I tillegg til å vise meget skarp form i høst, og inneha et ganske rått potensiale, så må det også trekkes fram at Lamptey passer veldig godt inn i Potters offensive fotball. Potter legger mye vekt på å utnytte rommene som oppstår bredt i banen.

4. Kyle Walker-Peters

Enda en ung engelsk høyreback. Det vrimler av dem. Han er riktignok tre år eldre enn Lamptey, men 23 år er ingen alder, som de sier.

Walker-Peters har kanskje vært Southamptons beste spiller i høst. Han har ikke like mange målpoeng som Lamptey, men han har vist et bredere repertoar likevel. Han er mye tryggere defensivt blant annet.

Han ble lånt ut fra Tottenham for ett år siden, og Southampton kjøpte like så godt spilleren i sommer. Og han har overbevist med et stabilt toveisspill. God i kombinasjonene, sterk i en mot en–spillet, meget god i posisjoneringa.

3. Kyle Walker

Det er pussig at to av de aller beste høyrebackene i Premier League for tida heter det samme.

Kyle Walker har rukket å bli 30 år. Han har beholdt sin enorme fart, og er fortsatt like kraftfull. I tillegg har han blitt bedre i posisjoneringa si de siste sesongene. Han bommer ikke på linja like ofte som før. Men det er fortsatt en av Walkers mindre gode egenskaper. Han mister også av og til konsentrasjonen sin.

Men på den annen side så har egenskaper som kompenserer mye for minusene i spillet sitt.

Han har vært meget god på returløpene sine, og det er ikke få ganger han har reddet Manchester City fra baklengsmål. I tillegg har han vært viktig i Citys offensive spill gjennom å sette opp indreløpere og kantene slik at de kan komme til gode innleggsposisjoner dypt inne i motstanders felt.

I tillegg må vi ikke glemme at han er en viktig duellspiller.

Var kanskje ligaens beste høyreback for et par år tilbake. Det er han ikke lenger.

2. Reece James

Enda en ung engelskmann som briljerer på høyrebacken. James es 21 år og ble foretrukket framfor Lamptey i fjor. Det er forståelig, da James er bedre defensivt enn Brightons høyreback. Chelsea slipper inn få mål i høst. Det skal James ha sin del av æren for.

Han er kanskje ikke like eksplosiv i sitt offensive spill som Lamptey, men han er fremdeles en god kombinasjonsspiller. Han har også vist at det er krutt i børsa i høst. Skuddfoten hans er fryktet.

Nå er det fortsatt litt uklart hvordan Lampard ønsker at laget hans skal spille. Han eksperimenter og prøver ulike taktiske og strategiske grep ennå, men James har vist seg å være tilpasningsdyktig.

1. Trent Alexander-Arnold

Han har ikke vært i toppform i høst, men han har likevel vært bedre enn hva mange har hevdet.

22-åringen står med bare 2 assister i Premier League i inneværende sesong, og det er ikke normalt fra den kanten. Men han har samtidig hevet sitt defensive spill i høst. Han har vunnet 70,6% av taklinger på driblende spillere i år. Ingen spillere i Premier League har bedre tall.

I tillegg har han absolutt bidratt offensivt også. Men han har gjort det fra en posisjon som er dypere i banen enn i fjor, gjennom progressive pasninger. Knallharde pasninger som passerer ledd og har gjort det lettere for angriperne å spille mot et mer åpent forsvar.

I tillegg har han slått 50 crossere i høst, pasninger fra kant til kant på over 35 meter. Med det så er overlegen i Liverpool-trøye. Igjen er dette frigjørende for laget, da andre spillere kan angripe store flater med få motspillere.

Arnold har rett og slett endret mye av sin spillestil i høst. Trolig etter ordre fra øverste hold.

Dessuten så skal vi ikke glemme at han faktisk har fire assister i alle turnereringer i høst. Det er faktisk hyggelige tall det også.

Arnold er kun 22 år, men har allerede rukket å bli en erfaren høyreback med få feil. Grunnkapasiteten er meget høy, og han passer perfekt inn i Klopps taktiske vridning de senere årene (mer bruk av rommene på kant).

trent arnold
Jose Breton- Pics Action / Shutterstock.com

De som ikke nådde opp

Alle de fem på topp er engelske. Slik var det ikke for noen år siden. I tillegg er fire av dem unge og kan prege Premier League i årevis. 23, 22, 21 og 20 år.

I tillegg til de nevnte fem er det mange andre gode høyrebacker i ligaen. Det er kanskje bare på defensiv midtbane at kvaliteten er like høy og jevn som på høyrebackposisjonen nå.

Ricardo Pereira var meget god for Leicester i fjor. Men så ble han skadet da det hele skulle avgjøres i sommer, og han er ennå ikke tilbake. Bør slå seg inn på topp 5-lista når han returnerer.

Timothy Castagne var god som hans erstatter tidlig i høst. Men så ble også han skadet og sliter nå med å komme tilbake i samme form.

For Arsenal har Hector Bellerin igjen begynt å vise noe av den kvaliteten som gjorde han til en av ligaens beste høyrebacker for noen år siden. Han var ute med ødelagt korsbånd i lang tid, og har slitt med å returnere på same nivå. Men grunnkapasiteten er god.

Serge Aurier har forbedret sitt defensive spill i Tottenham. Kanskje er det Mourinho som har hjulpet han, Kanskje er det konkurransen fra Matt Doherty. Det spiller ikke så stor rolle. Aurier har uansett blitt bedre. Men han har fortsatt noen tabber i seg, han er fortsatt en løs kanon. Og så bra er tross alt ikke hans offensive spill at det kompenserer nok til å havne på en topp 5-liste.

En spiller som Cesar Azpilicueta lider under at Frank Lampard ikke er Antonio Conte. Spanjolen er rett og slett ikke god nok offensivt til å forsvare plassen sin.

Ellers er både Matty Cash, Seamus Coleman og Luke Ayling gode høyrebacker. I tillegg må vi ikke glemme at Wolverhampton hentet Barcelonas Nelson Semedo i sommer. Så nivået på høyrebackene er med andre ord svært høyt for tiden.

Noen savner kanskje Aaron Wan-Bissaka i denne kåringa. Men vi synes han er oppskrytt. Han er en mester på sklitaklinger, men man bør også spørre seg om hvorfor han stadig vekk havner i en posisjon der han må sklitakle.

Mange digger sklitaklinger, og Bissaka har også tempo som mange er glad i.

Men hans defensive posisjonsspill er rett og slett for svakt i våre øyne. Han er også ganske ukonsentrert til tider. Han ligger derfor ofte feil i banen.

I tillegg imponeres vi ikke av hans offensive spill. Det virker tilfeldig mye av det han foretar seg, og innleggskvaliteten er variabel.

Kilder: Statsbomb, Transfermarkt

Del dette:

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp

One Response

Legg inn en kommentar

Shopping Basket