fbpx
Foto: Sir Matt Busby på sokkel utenfor Old Trafford. Foto: Paul Thomson

Manager-legende minnes i både Manchester og Liverpool

Det er få fotballpersonligheter som har markert seg positivt i både Manchester United, Manchester City og Liverpool FC. Men Sir Matt Busby er en av de få.

I dag er det 26 år siden at Sir Matt Busby gikk bort. Det bør minnes også av Liverpool-fans.

Liverpool har sine manager-legender. Bill Shankly, Bob Paisley og Sir Kenny Dalglish.

Manchester Uniteds to store managere er Sir Matt Busby og Sir Alex Ferguson.

Ferguson har få bånd til Liverpool, selv om han var kjæreste med Trent Alexander-Arnolds bestemor i ungdomsårene, og selv om han og Jürgen Klopp har relativt tett kontakt.

Men Sir Matt Busby derimot hadde veldig sterke bånd til Liverpool.

Han startet sin aktive karriere i Manchester City. Han spilte for 5 pund i uken fra 1928 til 1936. Deretter ble han solgt til Liverpool for 8000 pund. Her storspilte han. Han ble til og med gjort til kaptein.

I 1939 signerte Bob Paisley for klubben. Han kom under Busbys vinger, og kapteinen tok seg godt av den nyankomne. De ble livslange venner.

Men så kom krigen, og denne forkortet Busbys videre spillerkarriere på Anfield. Som så mange andre Liverpool-spillere vervet han seg i hæren.

Mot slutten av krigen så ble han tilbudt jobben som assisterende manager i Liverpool. Men hans fotballfilosofi avvek fra manager George Kays måte å tenke fotball på. I tillegg lå det også et annet tilbud på bordet. Manchester United var desperate etter å fylle managerstolen sin, og de ga tilbudet til Sir Matt Busby. Busby takket ja.

Han var med å gjøre Manchester United til en seiersmaskin. De vant ligaen under Busby i 1952, 1956, 1957, 1965 og 1967. De vant også FA-cupen to ganger.

Det ville trolig ha blitt enda flere seriemesterskap og cuptriumfer hvis ikke klubben hadde blitt rammet av den tragiske flyulykken i München i 1958. Manchester United hadde spilt europacup mot Røde Stjerne i Beograd, og stoppet i München for å fylle mer bensin. Og det var her flyet forulykket i dårlig vær.

23 mennesker døde. Av dem var åtte førstelagsspillere for Manchester United. Blant annet klubbens kanskje største talent gjennom tidene – Duncan Edwards.

Sir Matt Busby overlevde, men han ble hardt skadet. Andre måtte ta over managerrollen noen måneder.

Klubben brukte så flere år på å bygge seg opp igjen.

I 1968 vant de Serievinnercupen, som den første engelske klubben. Etter dette ga Busby seg som manager i klubben.

Men arven etter Sir Matt Busby lever videre. Hans kanskje viktigste filosofi var å dyrke fram unge lokale spillere. Dette er noe som Manchester United har holdt i hevd helt fram til våre dager.

Vi som liker en annen klubb i rødt har også gode grunner til å minnes Sir Matt Busby. Hans karriere på fire år på Anfield kunne ha vært så mye lenger hadde det ikke vært for krigens elendighet, men han rakk å sette sitt preg på klubben. Som spiller, som venn, som kaptein.

Del dette:

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp

Legg inn en kommentar

Shopping Basket