fbpx
klopp
Foto: Review News / Shutterstock.com
Etter en sjokkerende januarmåned, står Jürgen Klopp nå overfor sin tøffeste jobb i sin managerperiode i Liverpool.

For hvordan skal han snu et skip som er på full fart inn i et nådeløst og gigantisk isfjell. Januar har vært en resultatmessig kollaps.

Klubben har ikke opplevd en liknende måltørke på over 20 år. Spillere som tidligere struttet av selvtillit ser nå villfarne og rådville ut. På en måned har alt det vi har blitt vant til blitt tatt fra oss.

Mange har begynt å spekulere i om laget nå er inne i en helt naturlig prosess. Alle suksessfulle lag blir tappet for energi, vilje og resultater etter tre sesonger, hevdet Gary Neville for noen dager siden. Kanskje han har rett. Kanskje spillerne rett og slett bare er slått ut av fjerdesesong-syndromet?

Kanskje er det ikke mulig å prestere på det samme skyhøye nivået over så lang tid? Særlig med tomme tribuner, tøft kampprogram, VAR, skademareritt og en pandemi med påfølgende test-regime i tillegg.

Det er mye som suger krefter for tiden. For oss. For spillerne. Det gjør det nok for alle lag, men alle lag har ikke hatt spillere som har levert på det nivået som Liverpool-spillerne har gjort de siste tre sesongene. Vi har rett og slett prestert på et meget høyt nivå over lang, lang tid. Uten pause. Kanskje det har kostet mer enn hva vi tror?

Hvis et lag faller noen små prosent på flere parametere, så er Premier League nådeløs. Ligaen er så tett og jevn at da uteblir faktisk resultatene. I alle fall over tid.

Vi trenger litt medgang nå

Samtidig er det ikke sikkert at problemene er så massive og grunnleggende som skissert over. Kanskje vi bare trenger tre-fire scoringer, et par dommeravgjørelser eller litt hjelp fra VAR en periode? Litt medgang rett og slett. Noen marginer. Kanskje er det ikke mer som skal til for å snu skipet igjen? For at vi unngår å treffe isfjellet med baugen?

Uansett størrelsen på problemet, så er denne utfordringen likevel større enn hva Jürgen Klopp noen gang har opplevd på Merseyside. For fram til nå har hans reise som Liverpool-manager vært nesten fri for hindre.

Laget han har til disposisjon nå er langt bedre enn laget han måtte starte sin Liverpool-karriere med, men problemet er at Klopp og co nå er ofre for sin egen suksess. For vi måler det meste i livet relativt. Vi sammenlikner. Setter ting opp mot hverandre. Vi sammenlikner det vi har med det vi hadde.

Da Klopp overtok Liverpool, hadde ikke klubben vunnet ligaen på 25 år. Brendan Rodgers hadde ikke klart å følge opp den gode 2013-14-sesongen. Nøkkelspillere hadde forlatt skuta. Anfield var fylt med taushet. Vi så punkterte ut.

Det var utgangspunktet da Klopp signerte. Det var den situasjonen vi sammenliknet tyskerens bedrifter med. Det var derfor Klopp, laget og The Kop applauderte for hverandre etter 2-2 hjemme mot West Bromwich en kald høstdag i 2015.

Men nå sammenlikner vi det vi opplever nå med de vi har opplevd de siste tre sesongene. Vi sammenlikner 0-1 mot Burnley med 4-0 over Barcelona. Vi sammenlikner 1-1 mot Fulham med 3-1 over Bayern München.

Og det gjør nok spillerne også. Det gjør frustrasjonen deres enda mer tyngende. Selv om også de vet at 97 og 99 poeng i serien ikke er normalt.

Klopps oppgave framover

Så Klopps oppgave nå er å gi spillerne tryggheten til å stole på egne ferdigheter igjen. Han kan ikke gi dem selvtillit, for det følger av resultater og prestasjoner. Men han kan gi dem kunnskap om hva som skal til.

Han kan dele opp spillets faser og vise dem hva laget gjør bra. For alt har ikke vært mørkt. Vi har tross alt skapt en hel del i alle disse kampene der poengene glapp. Det er jo opplagt absurd at vi har skåret kun ett mål på de siste 90 avslutningene våre.

Hvis Klopp klarer å få spillerne til å forstå hvor absurd det er, og samtidig vise dem hva de gjør bra og hva som må forbedres, for alt handler ikke om selvtillit, så er det fortsatt tid til å snu skipet.

Fansen må vise støtte

Samtidig må fansen gi spillerne og Klopp full støtte. Kritiser gjerne, men gjør det med et edruelig og balansert sinnelag. Selvsagt påvirker alle skadene oss. Selvsagt har vi vært uheldige med VAR-marginer. Selvsagt har vi vært uheldige foran mål. Alt dette må inn i regnskapet. På tross av alt dette er vi bare seks poeng bak ligalederne. Dessuten så har denne manageren og disse spillerne gjort seg fortjent til fansens tålmodighet og støtte.

Jeg kunne forstått kritikken mer hvis spillerne jobbet mindre enn andre, eller hvis de jobbet påfallende mindre enn tidligere. Men det gjør de ikke. Vi er fortsatt det laget i Premier League med klart flest press på den offensive tredjedelen av banen, selv om det er en liten nedgang fra i fjor. Spillerne jobber stort sett sokkene av seg i alle kamper. Denne motgangen handler derfor mer om selvtillit enn moral.

Derfor bør vi følge oppfordringen fra James Milner som han delte med sine følgere på sosiale medier i går. Nå gjelder det å stå sammen, og jobbe oss ut av denne motgangen. For etter regn og storm kommer godværet. Bare vi venter lenge nok. Og for et folk som er vant til å vente, så klarer vi å vente litt til. For klarer vi å vente i 30 år, så klarer vi selvsagt å vente i noen uker til. Selv om vi drukner i regn og storm.

LES OGSÅ

Del dette:

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp

Legg inn en kommentar

Shopping Basket