fbpx
Foto: Nick Potts/Pool via AP/NTB

Jordan Henderson har hatt en litt mer variabel sesong i år enn i fjor. Han har ikke vært dårlig i høst heller, men prestasjonene har likevel svingt litt mer enn i forrige sesong. På ett område skiller han seg likevel ut. Ikke bare i Premier League. Men også i Europa.

Statistikkselskapet Statsbomb opererer med en stat som heter passes into final 1/3. Altså hvor mange pasninger som slås inn på motstanderens tredjedel av banen. Fra soner lenger tilbake i banen.

Liverpool er det laget som slår flest pasninger inn på offensiv tredjedel. De har slått 794 final 1/3-pasninger i høst. Manchester City har slått nest flest med 726. Chelsea ligger på tredje med 636. Dagens motstander Southampton har kun slått 417 slike pasninger.

Det er viktig å presisere at statistikken ikke måler dødballer og pasninger som ikke når fram. Det er altså kun pasninger som finner sin adressat som regnes inn i statistikken.

Og på Liverpool er det Jordan Henderson som har bokført flest av disse fullførte 1/3-pasningene. Han har slått 153 så langt i høst. Rodri på Manchester City har registrert 114, mens Xhaka i Arsenal står med 106.

Det er heller ikke bare korte pasninger Henderson har slått. Svært mange av de 153 pasningene har vært av det lange slaget. Henderson ligger foreløpig på sjetteplass i Premier League på progressive pasninger, altså pasninger som går over en viss distanse (mer enn 9 meter), ofte gjennom motstanderens ledd.

Både progressive pasninger og final 1/3-pasninger regnes som skapende pasninger. Ikke like avgjørende som nøkkelpasninger og assister, men likefull viktige i et lags offensive spill.

Henderson topper ikke bare statistikken i England. Han leder også statistikken over alle spillere i de fem store ligaene i Europa.

Nå er det spilt litt ulikt antall kamper i de ulike ligaene, Serie A og Bundesligaen ligger et par runder etter, men hans 153 final 1/3-pasninger hadde toppet statistikken uansett. Under ser du topp 5-lista i Europa, samt noen utvalgte spillere som ligger i toppen i ulike ligaer.

På andreplass liger Toni Kroos i Real Madrid med 133. Daniel Parejo i Villareal har 120, mens Messi foreløpig ligger på 107. Han er også mer kjent for å frakte ballen selv inn på den offensive tredjedelen av banen.

I Italia ligger Manuel Locatelli på 114 og tidligere Liverpool-spiller Luis Alberto på 104. I Tyskland ligger David Alaba på topp med 94. I Frankrike topper Nzonzi statistikken med 118 mens PSGs Marco Verratti ligger på andreplass med 100.

Det er likevel en annen spiller i Premier League som også har briljert på denne typen pasninger i høst. Han spiller også i Liverpool. Vi snakker om Thiago selvsagt.

Men han har spilt for lite til å komme seg inn på lista over antall pasninger totalt sett. Hvis man derimot ser på hvor mange final 1/3-pasninger som er slått per 90 spilte minutter, så ligger Jordan Henderson bare på andreplass, med 13,2. Thiago leder med 18,8. Desidert mest i Europa.

Nå skal det presiseres at Thiago har hatt gode arbeidsbetingelser i begge innhoppene sine (men normale forhold da han startet mot Everton). Likevel er 18,8 svært imponerende, og viser trolig hva Liverpool har i vente utover våren.

Kilde: Statsbomb

LES OGSÅ

Del dette:

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp

Legg inn en kommentar

Shopping Basket