fbpx
klopp
Foto: MDI / Shutterstock.com
Romjulen var et lite antiklimaks. To kamper mot lag i nedrykkssonen ga oss bare to poeng. Vi nærmer oss halvspilt sesong, og det tetter seg til i toppen.

Premier League har aldri så jevn etter 16 runder før. Det skiller bare 7 poeng fra lag nummer en til lag nummer ni på tabellen. Alle slår alle synes det som. Sesongen er kaos. Ikke bare i England, men også i Europa.

Liverpool hadde en god mulighet til å skaffe seg en solid ledelse i løpet av romjulen. Men poengtap mot West Bromwich og Newcastle gjorde at avstanden til lagene bak krympet i stedet for. Vinner Manchester United i kveld, så vil de ligge a poeng med Liverpool.

Betting-selskapene tror fortsatt på Liverpool

Oddsselskapene har gode dager for tida. Premier League er et yndet spilleobjekt. Hvem som vinner ligaen er et av de mest populære objektene.

For noen uker siden så var Liverpool en ganske stor oddsfavoritt. Laget så ut til å mestre alle skadene på forbilledlig vis. De feide ofte motstand til side uansett, og kampen mot Crystal Palace var en maktdemonstrasjon. Oddsen på at Liverpool kom til å vinne ligaen sank.

Men nå er det mer usikkert igjen.

Oddschecker er en nettside som samler odds fra de største oddsselskapene i England. Oversikten viser at Liverpool fortsatt er favoritt til å vinne ligaen. Hvis du spiller på Liverpool som serievinner, så får du mindre tilbake for innsatsen din enn hvis du satser på andre lag.

Samlet sett så har vi 41,7% sannsynlighet for å gjenta bedriften fra 2019/20, mener betting-selskapene. Hvis odds blir regnet om til sannsynlighet.

Men dette tallet var nær 50% for et par uker siden.

Manchester City står nå med en sannsynlighet på 38,1% for å ta serietittelen på Oddscheckers oversikt. Mens Manchester United har bykset fram den siste uken. De har gått fra 5,3% til 12,5% sannsynlighet for seriemesterskap.

Tottenham er fjerde største favoritt, mens Chelsea har falt til femte. Lampards menn har bare en vinnersjanse på 3,8% mener de engelske oddsselskapene.

Våre vurderinger

Vi er ikke helt enig med oddssettingen til Ladbrokes, Betfair, PaddyPower, Betfred, William Hill og hva de heter alle sammen. Vi tror at det er jevnere enn hva oddsen tilsier.

Per nå mener vi at Liverpool og Manchester City er jevnstore favoritter til ligagullet. Men over 40% synes for drøyt.

Liverpool leder ligaen etter 16 kamper med 33 poeng. Manchester City ligger sju poeng bak, på 8. plass. Men likevel er de nok vår største utfordrer. Ikke bare har de to kamper mindre spilt, men Pep Guardiolas pragmatiske revolusjon kan vise seg gull verdt utover vinteren og våren.

City har endret seg

Fra å spille champagne- og kamikaze-fotball siden Pep kom til England, har Manchester City endret format i år. De har skåret 21 mål og har en XG på 26,15 i høst. I fjor så hadde de skåret 39 mål og stod med XG på 41,26 på samme tidspunkt i sesongen (14 kamper). Året før stod de på 43 mål etter 14 kamper.

Manchester City skårer ikke så mye lenger. De skaper ikke det samme antall sjanser.

Men på den annen side så slipper de heller ikke inn så mange mål. De har sluppet inn bare 12 mål i høst. Det er færrest i ligaen. Sju ganger har Ederson gått av banen med en clean sheet.

pep guardiola
Cosmin Iftode / Shutterstock.com

Det er tydelig at fraværet av Ageruo og delvis Jesus har ført til færre skårede mål. Men fallet i XG er så dramatisk at det kan ikke være hele forklaringen. I tillegg har indreløperne vært mer konservative, de ligger mer i balanse. Dessuten har Guardiola kopiert Klopp når det gjelder risikoreduksjon sentralt i banen. De har færre balltap i farlige soner. De tillater ikke like mange overganger mot som før.

Denne spillemessige utviklingen kan gjøre Manchester City svært farlige i år. De har også konservert mer krefter enn normalt, fordi tempoet i kampene deres har gått ned. I tillegg har de altså fått flere strenger å spille på.

Liverpool får spillere tilbake

Men Liverpool skal også ha skryt for mye denne høsten. Særlig for hvordan de tilgjengelige spillerne tross alt har sklidd ganske sømløst inn i spillefilosofien til Klopp. Spillere som Neco Williams, Rhys Williams, Curtis Jones, Nat Phillips og Caiomhin Kelleher har alle bidratt til å gjøre savnet av langtidsskadde spillere litt mindre.

Vi leder også ligaen når vi nå nærmer oss halvspilt sesong. Kun Southampton, Manchester United og Burnley gjenstår for sesongen snur. Det er aldri dumt å ligge i tet.

I tillegg har vi vært gode i storkampene. Seier mot både Chelsea, Tottenham og Arsenal er gull verdt. Den interne Big Six-tabellen er ofte en god indikator, og per nå leder vi den. Tre seire og uavgjort mot Manchester City borte er sterkt.

Vi må også forvente at flere spillere blir skadefrie i løpet av vinteren. Thiago kan virkelig bli en nøkkelspiller. Han kan åpne opp pottetette forsvar. Den egenskapen har også Jota og Shaqiri. Erfarne Premier League spillere som Chamberlain og Milner vil også bidra ved behov. De vet hva som kreves.

Dessuten så kan vi ikke tenke oss at alle VAR-marginene går i vår disfavør en termin til.

Vi holder derfor Manchester City og Liverpool som jevngode favoritter til ligagullet. Vi setter oddsen til rundt tre ganger pengene på hvert lag. Sannsynligheten ligger på ca. 35%.

Kan en annen klubb vinne?

Det betyr at det er 30% sannsynlig for at en annen klubb enn disse to vinner ligaen.

Den tøffeste konkurrenten til Liverpool og Manchester City har variert de siste månedene. Først ble Tottenham utpekt som den store utfordreren. Så dabbet de av. Deretter ble Chelsea trukket fram som den mest aktuelle rivalen. Med sin store stall. Så dabbet de av. Nå er det Manchester United som er mest i vinden. De har ikke tapt på ni seriekamper, og ligger per nå på andreplass.

Cosmin Iftode / Shutterstock.com

Alle disse tre klubbene kan vinne Premier League i 2020/21. Selvsagt kan de det. Det er lite som tyder på at ting holder på å normalisere seg. Lederlaget i serien har 33 poeng etter 16 kamper. Det er den laveste summen av et lederlag siden 2001.

Dessuten så skal vi heller ikke utelukke at vi kan få oppleve en riktig oddsbombe i 2021. Mye ligger til rette for det. Det er lenge siden klubber som Aston Villa, Everton eller Leicester har hatt såpass respektable muligheter.

De to førstnevnte skal ikke ut i Europa i vår. De kan derfor disponere laget sitt annerledes i ligaen enn sine konkurrenter. I tillegg ligger alle tre godt an allerede. De ligger på 3., 4. og 5. plass på tabellen, og både Everton og Aston Villa har kamper til gode.

Det kan bli en heseblesende andre halvdel av sesongen. Liverpool og Manchester City er fortsatt favoritter, men serien er mer åpen enn på mange år.

Da Leicester vant serien i 2016, mente de fleste at dette ikke kom til å skje igjen på en mannsalder. At en liten klubb skulle klare å vinne i en så tøff liga, med så mange store og rike klubber. Det var rett og slett usannsynlig. Og det er fortsatt usannsynlig. Men i 2020/21 er det få ting som er usannsynlige. Det har høst vist oss.

Vi vurderer sannsynligheten for ligagull med følgende prosent:

Liverpool 35%
Manchester City 35%
Manchester United 12%
Tottenham 8%
Chelsea 7%
En annen klubb 3%

LES OGSÅ

Del dette:

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp

Legg inn en kommentar

Shopping Basket