fbpx
Foto: Slik kan utsikten bli til Main Stand og nye Anfield Road End innen et par år.

Det er ikke alltid lett å spå hvor en fotballklubb står noen år fram i tid. Til og med ett år fram i tid er vanskelig. Mye uforutsett kan skje. Men likevel er det noen signaler som virker rimelig klare.

Hvilke store endringer kan vi vente oss i året som kommer?

Utbygging av Anfield i gang

Pandemien satte byggeplanene av Anfield Road End på vent. Men klubben har kommet langt i planleggingsarbeidet, og vil mest sannsynlig starte byggingen i løpet av året som ligger foran oss.

Med utbyggingen av kortsiden vil Anfield ta 61 000 tilskuere. I likhet med byggingen av Main Stand, så vil arbeidene pågå samtidig med at det spilles fotball. Det er beregnet en byggeperiode på 18 måneder. Klubben vil trolig låne penger av FSG til byggingen.

Kjøp av spillere fra Sør-Amerika

Vi skal ikke bevege oss ut i en lang utredning om følgene av Brexit her, heller ikke for fotballen isolert sett.

Men kort fortalt har Storbritannias utmelding av EU ført til andre krav når Premier League-klubben skal bruke transfermarkedet framover. Før så var det fritt fram å hente spillere fra EU og EØS. Det er det nå stopp på.

For det første så er det ikke lenger lov å kjøpe spillere under 18 år (som ikke er engelske selvsagt).

For det andre så må utenlandske spillere som Liverpool ønsker å kjøpe være kvalifisert til en arbeidstillatelse i landet. De trenger en GBE (Governing Body Endorsement). En tillatelse av myndighetene. Denne utstedes av FA og tar utgangspunkt i et poengsystem. Hvis en spiller har 15 poeng eller mer, så kan han spille i PL. Dette gjelder ikke bare spillere, men også managere og trenere.

Disse 15 poengene er ikke vanskelig å tilegne seg. Man får poeng for både klubbkamper og landslagskamper. Det varierer hvor mange poeng en kan opparbeide seg, alt ettersom hvilken klubb, liga og hvilket landslag de ulike kandidatene spiller for. De beste klubbene, ligaene og landslagene gir mer poeng. I tillegg varierer poeng med antall kamper spilt. Men generelt er det ikke vanskelig å nå 15 poeng før en transfer blir mulig.

firmino
Vlad1988 / Shutterstock.com – Henter vi flere spillere fra Sør-Amerika i tiden som kommer?

For det tredje så blir det nå nesten like lett å hente spillere fra andre kontinenter enn Europa. Det gjelder særlig Sør-Amerika. Champions League-deltakelse gir mange poeng. Men det gjør også Copa Libertadores, Sør-Amerikas ekvivalent til Champions League. I tillegg gir Copa America like mange poeng som EM.

Det er med andre ord gode grunner til at Liverpool vil intensivere speidingen sin i Latin-Amerika i året som kommer. Før var det nesten umulig å hente talentfulle spillere direkte fra Sør-Amerika. Det er det ikke lenger.

FSG på børs og farmerklubber

En av reglene som klubbene altså må forholde seg til etter 1. januar er at de ikke lenger kan kjøpe spillere på under 18 år fra EØS-området. Flere av Premier League klubbene tok helt av i de siste månedene før Brexit ble iverksatt. De hamstret. Liverpool hentet for eksempel 16-årige Stefan Bajcetic fra Celta Vigo rett før nyttår. Og i sommer hentet vi Frauendorf, Musialowski, Pitaluga og Mrozek.

I tillegg vil det også bli enkelte begrensninger på kjøp av U21-spillere.

Det betyr at klubbene er nødt til å være kreative i organiseringen sin i tida som kommer. For hvis ikke vil andre storklubber stikke av med de største talentene. Og mye taler for at FSG og Liverpool kommer til å gå i City Football Group og Red Bulls fotspor. Om ett år er det i det minste sannsynlig at Liverpool vil ha knyttet tettere bånd til flere klubber på kontinentet.

Kanskje vi får se regelrette farmerklubber i flere land. Vi kan dermed i praksis plassere franske talenter i en fransk farmerklubb, spanske talenter i en spansk farmerklubb osv. Så kan vi hente spillerne når de blir gamle nok, og eventuelt gode nok.

henry
Paul Rutherford-USA TODAY Sports/File Photo/NTB – FSG-eier John Henry.

Vi har sett signalene på dette allerede. FSG er i tett dialog med investeringsselskapet RedBall Acquisitions Corp. RedBall ønsker å komme inn på eiersiden av FSG. Derfor er det sjanser for at FSG vil gå på børs innen 2021 er omme. Dette må selvsagt godtas av MLB (den amerikanske baseball-ligaen) først, men uansett om FSG går på børs eller ei, så kan Henry og co inngå et samarbeid med RedBall.

RedBall er ledet av Gerry Cardinale og velkjente Billy Beane. Cardinale har store interesser i europeisk fotball, og har allerede kjøpt den franske 2. divisjonsklubben Toulouse. Beane på sin side har eierandel i den nederlandske klubben AZ Alkmaar. Han kjøpte fem prosent i september, og er nær venn med både John Henry og Alkmaars direktør Robert Eenhorn.

Det er altså ikke umulig å se for seg at Az Alkmaar og Toulouse blir samarbeidspartnere til Liverpool i året som kommer. Slik vi har sett RB Salzburg og RB Leipzig organisere seg i de siste årene.

Manchester City har også vært foregangsklubb i denne utviklingen. City Football Group har nå 10-11 klubber under sin paraply. De har plassert spillere i de ulike klubbene som det har passet dem i en årrekke allerede. Og UEFA og FIFA har godkjent praksisen.

Da Mikkel Diskerud signerte i Manchester City i 2018, var det selvsagt aldri snakk om at nordmannen var aktuell for klubben. Han ble plassert der utelukkende av praktiske årsaker. Han har siden blitt lånt ut til diverse klubber verden over i påvente av å se om han blir god nok for en av de andre klubbene som City Football Group eier.

Denne utviklingen er uheldig, men hvis Liverpool skal henge med i kampen om talentene, så er det kanskje den eneste veien å gå.

I tillegg til disse tre hovedpunktene så blir det spennende å se hvilke spillere som er på Kirkby om ett år. Kanskje noe har forlatt oss? Kanskje noen nye kanoner kommer inn? Ryktene går på både Mbappe, Upamecano og Sancho. Dessuten så venter vi alle på å høre publikumsbrølet på Anfield igjen. Heldigvis er mulighetene for det svært gode når vi skriver desember 2021.

LES OGSÅ

Del dette:

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp

Legg inn en kommentar

Shopping Basket