fbpx
Foto: Shaun Botterill/Pool via AP/NTB
Klubben står overfor tøffe valg og forhandlinger i tiden som kommer. For årgangen som har gitt oss så mye suksess de siste sesongene, nærmer seg en alder der klubben må vurdere hvem de ønsker å ha med videre.

Med unntak av evigunge James Milner, så er ikke alderen på hver enkelt Liverpool-spiller et “problem”. Men slår man sammen disse spillere til en stall, så ser man et potensielt problem i horisonten.

Klubben kan ikke gå inn i periode der veldig mange av nøkkelspillerne blir gamle samtidig. Ikke bare fordi det gir klubben høye lønnskostnader, men også fordi at mange av spillerne etter hvert vil prestere dårligere. I tillegg trenger enhver stall utskiftninger for å skape dynamikk. Dessuten har klubben behov for inntekter fra salg.

Det er store sjanser for at dette er bakteppet i situasjonen med Gini Wijnaldum. Han vil trolig ha en lang kontrakt. Men klubben tenker at dette blir vanskelig. Wijnaldum er kanskje uvurderlig nå, men hva om tre-fire år? Er han så viktig at klubben heller bør selge andre spillere for å satse videre på nederlenderen?

Flere spillere nærmer seg 30

For mange av spillerne i Liverpool er nå rundt 30 år. Wijnaldum selv er 30. Det samme er Jordan Henderson. Thiago, van Dijk, Shaqiri, Firmino og Matip er alle 29. Mané, Salah og Alisson er 28. Om to år er alle disse spillerne over 30 år. Om fire år er flere av dem 33-34 år. Det vil si at nesten hele ryggraden i dette laget vil nå en alder der kvaliteten som oftest blir svekket. Særlig for angriperne.

Derfor tenker klubben at de må kvitte seg med noen, mens andre får være med videre. For laget trenger jo kontinuitet også.

Til sommeren går kontraktene til Adrian, Phillips og Wijnaldum ut. Det er til å leve med.

REUTERS/Peter Powell/NTB

Men det blir verre i 2022. Ikke fordi mange spillere har kontraktutløp i dette året. Det er vel kun James Milners kontrakt som utløper da. Men det er da mange av de andre spillerne nærmer seg slutten av sine kontrakter.

Sommeren 2023 går kontraktene ut for Salah, van Dijk, Mané, Firmino, Fabinho, Keita, Shaqiri, Chamberlain og Henderson.

Et komplisert puslespill?

Nå legger klubben et puslespill. Hvem skal være med videre, hvem kan generere mye salgsinntekter, hvem skal få nytt kontraktsforslag og i hvilken rekkefølge skal dette gjøres? Skal klubben forsøke å signere med Firmino før Salah? Skal klubben gå til van Dijk før Mané osv.

Denne jobben med spillerlogistikk blir meget krevende i tiden som kommer. For spillerne ønsker seg selvsagt de beste kontraktene de kan få. Den neste kontrakten blir trolig deres siste lange kontrakt i deres fotballkarriere. Den skal sikre framtid og familie. De har jo mye makt også, spillerne, fordi de presterer bra. De er gode. De tilbyr avansert arbeidskraft.

Men fordi de er gode, kan dem jo også gi klingende mynt i kassa ved salg. Og klubben vil for alt i verden unngå at spillere bare går ut kontraktene sine. Det er til å leve med når lønnen har vært såpass lav som i Emre Can og Gini Wijnaldums tilfelle. Men vi kan ikke gå i Özil-fella. Arsenal har lønnet denne spilleren £350 000 i uka. Han har vel ikke sittet på benken engang det siste året.

Puslespillet blir enda mer utfordrende når en ser på situasjonen i verden. Pandemien har ført klubber som Barcelona og Real Madrid – potensielle destinasjoner for flere av våre spillere – ut i økonomiske problemer. Kanskje de ikke har råd til så dyre spillere som Liverpool kan tilby? Det kan igjen føre til at spillerne må være mer edruelige i sine lønnskrav.

Clive Brunskill/Pool via AP/NTB

Hvem blir prioritert først?

Hvem vil klubben oppsøke først? Hvilke spillere vil de forsøke å skrive ny kontakt med?

Mye taler for at van Dijk og Fabinho trolig står først i køen. Forsvarsspillere holder gjerne lenger enn spillere i mer fremskutte posisjoner, og alderen taler til Fabinhos fordel.

Hvis ikke Keita blir kvitt skadeproblemene sine, så vil han trolig ikke bli tilbudt ny kontrakt med det første. Det samme gjelder Matip og Shaqiri, som heller ikke har alderen på sin side. Det spøker også for Chamberlain.

Hva med de tre framme? Mye taler for at klubben først vil gå til Mané. Han er yngre enn Firmino, og har heller ikke vært ute i media og snakket om kontrakten sin, som Salah.

Og hva med Jordan Henderson? Kapteinen? Pådriveren? Jeg tror klubben ønsker å forlenge. Han er anvendelig og er viktig i spillergruppa. Kontinuitetsbærere er som regel det. Milner er nok også inne i sin siste tid i Liverpool. Men det er ikke sikkert at klubben har hastverk med Henderson. Han framstår som en trofast klubbspiller uansett.

Klubben har gitt signaler om at de vil intensivere arbeidet med kontraktene etter pandemien. Så mye taler for at vi ikke får høre om kontraktsforlengelser før sommeren 2021. Selv om mye allerede foregår i kulissene.

LES OGSÅ

Del dette:

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp

Legg inn en kommentar

Shopping Basket