fbpx
botman
Foto: Paris St Germain's Marquinhos i duell med Sven Botman - REUTERS/Pascal Rossignol/NTB
I de siste dagene har ryktene blitt intensivert. Stadig flere linker Sven Botman til Liverpool. Men er han god nok?

Alle Liverpools seniorstoppere er ute med skader. To av dem med svært alvorlige skader. Fabinho har taklet omskoleringen veldig bra, og Rhys Williams og Nat Phillips har også levert flere gode kamper. Men at Liverpool er på jakt – eller bør være på jakt – etter en ny midtstopper, tror jeg vi nesten vi kan fastslå. Klubben har fortsatt ikke erstattet Dejan Lovren.

Vi har blitt linket til stadig flere stoppere i høst. Vi lagde en oversikt over de mest linkede for noen dager siden. En av spillerne på den lista er Sven Botman. Botman er en dedikert 20-årig nederlandsk midtstopper som spiller for den franske klubben Lille.

Han ble solgt fra Ajax til Lille for 7 millioner pund i sommer. Han havnet i køen bak Blind og Schuurs i Ajax, men har tatt store steg i Frankrike i høst. Lille har vært med å dominere Ligue 1, og kniver nå med Lyon om serieledelsen. En av grunnene til Lilles suksess har vært Svein Botman.

Han har spilt samtlige 17 kamper, og har ikke vært byttet ut en eneste gang. Han har også vært dominant i Europa League, der Lille nå har avansert videre i turneringen.

En av grunnene til at Botman er høyinteressant er at franske klubber sliter med økonomien i vinter. Mer enn klubber i andre ligaer, da medieavtalen i Ligue 1 kollapset i desember. Ekstra ille er det for Lille, som også sliter økonomisk fordi deres eier Gerard Lopez er under mistanke for å ha solgt spillere uten at pengene for salgene har kommet Lille til gode.

I tillegg trakter flere klubber etter Botman fordi han faktisk har hatt suksess i Lille, og fordi Lille igjen har hatt suksess i både Frankrike og i Europa. I følge Sunday World så er både Liverpool og Manchester United interesserte i stopperen. Prisen bør likevel ikke avskrekke noen av klubbene.

Hva slags spiller er Botman? Passer han Liverpool?

Botman er som sagt 20 år. Han har blitt flasket opp i junioravdelingen til Ajax siden han var 9 år. Han har rukket å bli 1,95 høy. I forrige sesong var han utlånt til Heerenveen. I sommer gikk han altså til Lille.

Hans styrker passer Liverpool bra.

Han er god i lufta. Han er ikke bare høy, han er også meget sterk fysisk. Han har vunnet 70% av hodeduellene i høst. Det er mer enn noen i Liverpool. I tillegg har han utviklet et godt samarbeid med den tidligere Southampton-stopperen Jose Fonte.

Han er også meget god med ballen i beina. I følge statistikkselskapet Wyscout er han den U23 spilleren i Europa med flest progressive pasninger i årets sesong – 209. Trent Alexander-Arnold ligger på andreplass med 203. Progressive pasninger er pasninger som går framover, men de må være på over ti meter hvis pasningen slås inne fra motstanderens halvdel og over tretti meter hvis pasningen slås fra egen banehalvdel. Ofte passerer slike pasninger motstandere.

Botman foretrekker også å ta vare på ballen i laget i stedet for å klarere. Han er sikker med ballen. Han står med en pasningssikkerhet på ca. 93% på korte og medium lange pasninger. Det er på nivå med stopperne i Liverpool.

I tillegg vinner han også veldig mange taklinger. Han har hatt suksess med 21 av 28 taklingsforsøk i høst. Det er på Fabinhos nivå, og Fabinho har vært Liverpool beste midtstopper på dette området i høst (vunnet 27 av 36 forsøk). I følge Opta er det heller ingen spillere i de fem beste ligaene i Europa som slår Botmans suksess i dueller i høst, 73,4% (av spillere som har gått i flere enn 100 dueller).

Botman får i tillegg skryt for å være dedikert i sitt treningsarbeidet. Han skal være en meget seriøs idrettsutøver. Det ser en også på den imponerende fysikken hans. Dessuten har han vært fri for skader i sin karriere så langt.

Alt dette passer Liverpool bra.

Men det er også noen minuser med spilleren. De er ikke mange, men de må jobbes med.

For det første så kan han slurve litt i posisjonsspillet. Når han i tillegg ikke akselererer veldig raskt, så må han av og til ty til sklitaklinger. I tillegg går han ikke av veien for å takle generelt. Men av og til lønner det seg å ikke takle, men heller bare følge spiller ut av farlig sone.

Han har forsøkt å takle en driblende spiller 15 ganger i Ligue 1 i høst. Men han har kun truffet på 53,3% av forsøkene. Det vil si at spilleren som dribler kom seg forbi ved sju av femten anledninger. Botman har da som oftest solgt seg.

Det er slett ikke sikkert at Liverpool er interesserte. Journalister som er nær administrasjonen på Anfield melder at klubben ikke er interessert i å signere en spiller i det hele tatt, og i dag har The Athletics James Pearce twitret at Liverpool ikke er i noen forhandlinger om spilleren. Men det gjenstår å se om det medfører riktighet. Pearce har blitt brukt som en smoke screen tidligere. Det er ikke umulig at det er tilfelle igjen.

Kilder: Wyscout, fbref, Transfermarkt

Del dette:

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp

One Response

Legg inn en kommentar

Shopping Basket