fbpx
Foto: Martin Rickett/Pool via AP/NTB
Mye har vært skrevet om at fronttrioen ikke leverer scoringer lenger. At de er inne i en måltørke. Men det er de ikke alene om.

Liverpool har fortsatt skåret flest mål i Premier League. 37 mål på 18 kamper har det blitt så langt. Men det har kladdet i det siste. Liverpool har ikke skåret på de siste tre seriekampene, og det har ikke skjedd siden 2005.

I tillegg har vi kun produsert ti skudd på mål på de siste fire kampene.

Med Diogo Jota på skadelista så har mye ansvar blitt tildelt Salah, Mané og Firmino. Det er sjelden at alle tre er ute av form samtidig. Men det synes som tilfellet nå. De gjør noen gode individuelle prestasjoner i ny og ne, men jo nærmere de kommer motstanderens mål, jo mer har det sviktet.

Da er ekstra viktig at de andre spillerne på banen tar ansvar. Vi kan ikke bare belage oss på at angriperne fikser målene hver eneste gang. Men også på dette området svikter det nå. Det har faktisk sviktet i hele sesongen.

Av de 37 målene vi har skåret, så har angriperne stått for 30 av dem. Salah er toppscorer i ligaen med 13. Mané står med 6, og Jota og Firmino står med 5 hver seg. Minamino har også fått registrert ett mål, han skåret det første i seieren over Crystal Palace. Tallene for Mané er svakere enn i forrige sesong. Men utenom det, så kan en hevde at angrepet som helhet har levert omtrent som forventet – totalt sett.

Det kan en ikke si om forsvaret og ikke minst midtbanen.

Av de syv resterende målene, så har to av dem kommet på selvmål.

Robertson, Matip og van Dijk står med et mål hver seg. Forsvaret har altså bidratt med tre mål.

Det står enda dårligere til med bidrag fra midtbanen. Midtbanespillerne står bokført med kun to scoringer så langt. Og målene har heller ikke vært av det avgjørende slaget. Gini Wijnaldums mål kom i 4-0-kampen mot Wolverhampton, mens Jordan Henderson scoring kom i 7-0-seieren over Crystal Palace.

I forrige sesong så bidro forsvaret med 12 scoringer. Vi savner særlig Virgil van Dijk på dødballer (5 mål) og Trent Alexander-Arnolds frisparkfot (4 mål). Matip er også en god hodespiller som vi savner sårt. Også som en offensiv trussel. Vi har kun vunnet 44% av luftduellene i årets sesong (kilde: fbref). Med det er vi blant de dårligste i klassen.

Liverpool har skåret seks dødballmål i årets sesong. Sju lag har skåret flere. Og med tanke på at Liverpool får flest dødballer i ligaen, så burde vi normalt sett ha ligget høyere. Liverpool har for eksempel fått 121 cornere i år. Det er flere enn noen andre, og betydelig flere enn det laget som topper statistikken over antall dødballmål i år, Southampton (78 cornere).

Så at Matip og van Dijk har vært savnet på dødballer er hevet over en hver tvil.

dijk
Pool via REUTERS/Paul Ellis – Van Dijk skåret i åpningskampen mot Leeds

Men det står altså verre til på midtbanen. Kun to mål på 18 kamper er langt under det lagdelen bidro med i fjor. Da endte midtbanespillerne med 21 scoringer i Premier League. Chamberlain, Henderson og Wijnaldum bokførte fire mål hver seg. Keita, Fabinho og Milner skåret alle to. Dessuten så skåret Jones, Lallana og Shaqiri (som her regnes som midtbanespiller) ett mål hver.

Etter 18 kamper i fjor så stod midtbanen med ni mål, sju flere enn i årets sesong. I tillegg var deres samlede XG – forventede mål – over dobbelt av hva den ligger på i år. Slår en sammen alle midtbanespillernes XG så ligger de kun på 3,23 i år (kilde: Understat). I fjor lå de på 6,73 etter 18 kamper.

Midtbanespillerne kommer altså til klart færre farlige avslutninger.

Det er betimelig å spørre om alle skadene i midtforsvaret har ført til at midtbanen ikke bare tappes for mål ved at spillere som Fabinho og Henderson spiller midtstoppere. Det er også mulig å tenke seg at midtbanespillerne balanserer mer i år fordi de må ta mer vare på forsvaret.

I tillegg må det også nevnes at en progressiv midtbanespiller som Chamberlain har fått betraktelig færre spilleminutter i årets sesong kontra i fjor.

Tallene er for øvrig ikke lystigere hvis vi ser på Champions League. Der har det kun blitt med Curtis Jones sin avgjørende scoring mot Ajax. Resten av målene har angrepet sørget for.

Det er viktig at fronttrioen klarer å snu den svake tendensen. Det er viktig å få Jota tilbake. Men minst like viktig er det at forsvaret og ikke minst midtbanen også begynner å bidra i målprotokollen. Vi kan ikke være avhengige av supertrioen framme i hvert eneste oppgjør.

LES OGSÅ

Del dette:

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp

Legg inn en kommentar

Shopping Basket