fbpx
Foto: AP Photo/Jon Super/NTB
I morgen kan Gini Wijnaldum offisielt begynne å forhandle med andre klubber. Det er gode grunner til at klubben bør gå langt for å beholde ham.

La oss anta at grunnen til at Liverpool og Wijnaldum ikke blir enige er lengden og størrelsen på kontrakten. Det kan være at nederlenderen ønsker seg høyere lønn enn hva klubben vil gi ham. Det kan også være at han ønsker seg minimum fire nye år. Dette blir kanskje Wijnaldums siste kontrakt som profesjonell fotballspiller. Han ønsker å sikre sin framtid.

Men for klubben kan fire år være risikabelt. Hva skjer hvis Wijnaldum ikke er like god og viktig om to år? Det å sitte med en høyt lønnet spiller som ikke spiller fotball er marerittet for enhver sportsdirektør.

Barcelona er opplagt interesserte i 30-åringen. Manager Ronald Koeman har gitt uttrykk for det gjentatte ganger. Men den finansielle situasjonen i Barcelona er prekær for tida. Det har akkurat blitt lekket at klubben ikke har råd til å lønne spillerne i januar. I tillegg må Nou Camp restaureres for et skyhøyt beløp.

Det betyr ikke at det katalanske flaggskipet og Wijnaldum ikke klarer å komme til en enighet. Dessuten vil også andre beilere stå i kø for å sikre seg Wijnaldums underskrift denne våren. Det siste ryktet går på at Wolverhampton er interesserte.

Det er flere grunner til at Liverpool bør gå langt for å sikre seg Wijnaldums underskrift.

1. Wijnaldum ser ut til å ha stålhelse

Mannen er aldri skadet og spiller nær sagt alt av kamper. Han har spilt 16 av 16 i ligaen i høst. Og det er ikke unikt. I de fire årene han har spilt på Anfield står han med 36 – 33 – 35 – 37 kamper i serien. Og grunnen til at han ikke står med 38 kamper i hver sesong er ikke skader. Han har ikke vært skadet en dag siden han signerte. Han har ikke engang vært syk.

I sin siste sesong for Newcastle spilte han 38 av 38 kamper.

Så kan vi legge til alle kampene i andre turneringer. Han er rett og slett til å stole på. Han er klar til kamp. Alltid.

2. Pasningsstatistikken hans er imponerende

Wijnaldum er ikke spilleren som åpner opp forsvar direkte. Han står med få assister og nøkkelpasninger i Liverpool. Langt færre enn på det nederlandske landslaget og i hans forrige klubb. Men i Liverpool har han en annen rolle.

Hans oppgave er kort fortalt å frakte ballen fra defensiv til offensiv sone uten å miste den. Det gjør han av og til gjennom å frakte den selv. Og han mister den svært sjelden. Eller så passer han ballen til medspillere i andre soner med færre motspillere. Også det gjør han svært trygt.

I år har han truffet på 93,2% av pasningene sine. Det er nest best i ligaen. Kun John Stones har høyere treffprosent. Og det er heller ikke sånn at han bare slår upressede pasninger. Han er den spilleren i rødt som slår flest pasninger under press. Kun Bobby Firmino er i nærheten.

Han slår heller ikke bare enkle pasninger. Det er ikke sånn at han bare dytter ballen to meter til side hver gang. I år har han slått 77 pasninger på over 27 meter (Statistikkselskapet Statsbomb bruker 30 yards som definisjon på langpasning). Det er langt bak Jordan Henderson som har slått nesten 250 langpasninger i år, men treffsikkerheten til nederlenderen derimot har vært unik. 71 av 77 forsøk har funnet rett adressat. Det er 92,2%. Ingen spillere i ligaen med flere enn 10 langpasninger har truffet oftere.

Wijnaldum mister rett og slett nesten aldri ballen. Risikoen for overganger mot reduseres, og vi kan fortsette å bearbeide offensivt. Det er en uvurderlig egenskap.

3. Hans balanserende spill er nær perfekt

Hvor ofte har du sett Gini Wijnaldum blitt gått av? Passert? Forbiløpt?

Det skjer nesten aldri det heller. For 30-åringen velger sine taklings- og bruddforsøk med omhu. Han vil ikke selge seg. I stedet for velger han ofte å styre motspiller ut av farlig sone. Han er en mester på delay-spillet. Delay-spillet er en av pilarene i defensivt spill. Det er like viktig som andre defensive kategorier som brudd, blokkering, press, klarering og takling.

Han forsinker motstanderen når de forsøker å slå kontra. Han takler sjelden, men følger heller sin motstander. Og han gjør det på en sånn måte at denne ofte styres ut av farlig sone. Tempoet på overgangen reduseres, og medspillerne til Wijnaldum rekker hjem.

Dessuten er nederlenderen glimrende på å ligge i de rette pasningskanalene. Han ligger i rom der han vanskeliggjør pasning til motspiller som ligger i samme rom. Dette måles ikke av Opta eller Wyscout eller noen andre av de store statistikk-selskapene innen fotballen. Men legg merke til neste gang Liverpool spiller hvor ofte en motspiller lar være å sentre til en spiller som ligger i rommet rundt Wijnaldum. Han ligger hele tiden klar til å avskjære pasning og vinkler.

Det er med andre ord gode grunner til å beholde Wijnaldum. Han er helt sentral både defensivt og offensivt. Mye av det han gjør går ofte under radaren, men hans rolleutøvelse er forbilledlig.

I tillegg skal vi ikke glemme hans viktige posisjon i gruppa. Han har stadig oftere tatt ordet i garderoben. Han er med i spillerådet (sammen med Henderson, van Dijk og Milner) og er også fjerdekaptein for laget. Kontinuitetsbærere er alltid viktig i en klubb.

I morgen åpner transfervinduet.

Kilde: Statsbomb

Del dette:

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp

Legg inn en kommentar

Shopping Basket