fbpx
Foto: AP Photo/Michael Steele,Pool/NTB

Denne statistikken er både godt og dårlig nytt

Liverpool har ikke vunnet siden Crystal Palace ble nedsablet 7-0 før jul. Kampene mot West Bromwich, Newcastle og Southampton ga bare to fattige poeng. Spillet har også vært dårlig. Men i tillegg har mangel på flyt vært påfallende.

I de tre siste kampene har nemlig Liverpool skapt mer enn sine motstandere. Det må vi tross alt ikke glemme. Vi har vært svake, men likevel er det statistisk besynderlig at vi ikke har vunnet minst en av disse kampene. For hvis man studerer dybdetallene, så ser man at Liverpool ikke bare har vært dårlige, vi har også vært uheldige.

Mange fans er ikke glad i dybdetall. De er kun opptatt av tabellen og poengfangsten. Særlig når det går dårlig, så er det mange som nesten spyr av at noen forsøker å finne formildende omstendigheter, særlig omstendigheter som går på mangel på flyt og marginer.

Men Klopp og teamet hans må selvsagt ta høyde for dybdetallene. Det er ikke alltid grunn til panikk selv om resultatene ikke går vår vei. Heller ikke når spillet ikke er på toppnivå, så er det automatisk grunn til panikk. For noen deler av spillet kan faktisk være ganske bra selv om det forsvinner litt i mengden av negativ info.

Vi produserte flere sjanser enn både West Bromwich, Newcastle og Southampton. Hvis man tar utgangspunkt i FiveThirtyEight sin XG-statistikk, så viser den at Liverpool har skapt sjanser som tilsvarer 5,2 i XG i de tre kampene til sammen. Vi har skåret bare ett mål på disse mulighetene. Motstanderne våre derimot har skåret to mål med en XG på 1,7 til sammen.

Tallene på Understat, den mest brukte av XG-selskapene, viser akkurat det samme. I de nevnte tre kampene har XG ligget på 1,45-0,74, 1,32-0,82 og 1,37-0,50. Alle tallene i vår favør. Men poeng har det likevel blitt lite av.

Våre motstandere har altså vært mer effektive enn oss.

Men enda verre blir det hvis man går enda dypere. Hvis vi ser på hvor store sjanser vi har skapt, uten at vi kommer til avslutninger, så viser den manglende flyten og effektiviteten seg enda mer.

Her på Six Minutes introduserte vi i høst MSI. Det står for målsituasjonsindeks, og forsøker å få fram hvor farlig et lag er foran mål totalt sett. Vi har altså sett på situasjoner, ikke avslutninger. Mange ganger rotes jo sjansen bort før avslutningen. Og noen ganger er avslutning et dårlig valg i gitte situasjoner.

I de siste tre kampene har vi hatt en MSI på 7,41. Å skåre ett mål med en MSI på 7,91 er rett og slett veldig dårlig. Og også litt uflaks.

Vi har rotet bort veldig mange situasjoner med dårlige valg og pasninger i avgjørende øyeblikk av angrepene. Særlig mot Newcastle. Der telte vi åtte helt opplagte situasjoner som ville ført til en clear cut chance med mer presis ballhandling og valg i nest siste ledd av angrepet. Som regel av de tre framme.

Vi så det i går også. Svak vekting av pasninger, dårlige valg og manglende samhandling i avgjørende situasjoner hindret oss fra å komme til større sjanser.

Et godt eksempel så vi ett minutt ut i andre omgang.

Robertson og Firmino kombinerer fint på kanten. Og Robertson blir spilt fri og kan rase nedover linja.

Vi kommer nå 4 mot 2 i høy fart. Salah (bortest) og Firmino (i midten) tar fulle løp. Mané (nærmest Robertson) løper litt roligere, for ikke å løpe på linje med Firmino. Det burde nok ha vært motsatt. Da ville rommet blitt helt åpent for Firmino. Uansett, Robertson har nå flere valg. Han kan løpe lenger og spille på seg press. Eller han kan sende til alle tre på løp. Det vanskeligste er å sende til Salah på bortre. Vanskelig for Robertson, vanskelig for Salah. Det er dessverre det valget Robertson tar.

Robertson treffer den ene av Southampton-stopperne. En stor mulighet blir avverget for hjemmelagets del.

Vi kan også trekke fram et nytt eksempel. Fire minutter senere. Thiago spiller Firmino flott gjennom.

Firmino stormer alene mot mål. Han har også pasningsalternativer til høyre for seg. Men så får han en veldig dårlig touch med sin høyrefot.

Han spiller seg helt ut av situasjonen og må ut og hente ballen i stedet for å skyte alene mot keeper. Faren ble avverget for Southampton igjen.

Slike situasjoner har vi altså sett veldig mange av i de siste kampene.

Nettstedet FiveThirtyEight opererer med en annen XG-kategori også. Non-shot XG. Denne minner mye om MSI. I de siste tre kampene så har Liverpool hatt en Non-shot XG på 8,5, mens motstanderne har registrert 1,9 til sammen. Men der de har skåret to mål, som XG-en tilsier, så har vi bare skåret ett mål. Det er 7,5 under Non-shot XG-tallet vårt det. Det er både mangel på flyt, men også svært dårlig.

De tre angriperne våre har rett og slett vært veldig slurvete i avgjørende situasjoner. Alle tre har sjusket bort gode muligheter. Mané har vært oftest involvert i disse situasjonene. Men han har i alle fall tatt mange initiativ. Salah har tidvis sett ut som et punktert bakhjul i julen.

Disse statistikkene er både godt og dårlig nytt. Det er godt nytt fordi at deler av grunnspillet faktisk ikke har vært så dårlig som resultatene kan tyde på. Men det er dårlig nytt fordi de forteller om angripere som har mistet målformen totalt. Det er som om de brukte opp hele kvoten mot Crystal Palace. Og Jota er ennå noen uker unna.

LES OGSÅ

Del dette:

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp

5 Responses

Legg inn en kommentar

Shopping Basket