fbpx
covid

Bør fotballspillerne prioriteres i vaksinekøen?

Pragmatikeren i meg sier ja. Ideologen i meg sier nei.

Det var Sean Dyche som først torde å stille spørsmålet høyt. “Vaksiner spillerne først, og gi pengene vi sparer til NHS. Er ikke det fornuftig?” Det var hovedbudskapet til Dyche da han ble intervjuet om et lite utbrudd av smitte i Burnley-leiren i går.

Dyche mener at veien videre for Premier League er å vaksinere spillerne med en gang. Han vil egentlig ikke snike i vaksinekøen, men klubbene bruker veldig mye penger på testing. To ganger i uka testes spillere og alle i apparatet rundt. Dette koster mye penger, og Dyche sin ide er at pengene som klubbene sparer på å droppe testregimet kan overføres til det engelske helsevesenet.

Tanken høres besnærende ut. Etter at den muterte varianten av viruset har herjet England i de siste ukene, så skal det holde hardt å beskytte spillerne fra smitte. Da måtte de i tilfelle ha levd fullstendig isolert i månedsvis. Uten kontakt med familie. For man kan faktisk ikke forlange at alle familiemedlemmer skal isolere seg også.

Antall positive tester i Premier League har steget voldsomt de siste ukene. Den siste testperioden viste 40 nye tilfeller. Og tallene er ventet å stige kraftig denne uken. Klubber som Aston Villa, Newcastle og Manchester City har alle fått utsatt kamper. For noen uker siden så lå tallene stabilt på mellom 12 og 16.

Det er med andre ord gode grunner til at fotballspillere bør vaksineres raskt. Det høres ut som en pragmatisk løsning. En løsning som faktisk ville løst mange potensielle problemer. Det ville garantert at serien blir ferdigspilt. Det ville garantert at Champions League og Europa League blir fullført uten risiko (hvis spillerne i de andre ligaene også ble vaksinert selvsagt). Det ville garantert at EM i sommer går som planlagt.

Testregimet koster også veldig mye penger. I tillegg har mange av spillerne levd under særdeles rigide regler det siste året. Det er ikke alle som har klart å overholde de strikte reglene om delvis isolasjon, men i det store og hele så har fotballen faktisk vist at de har taklet ansvaret knyttet til spill under pandemien relativt bra. Spillerne har levd under strengere regler enn mange andre i samfunnet det siste året. Det tar på for mange.

Men ideologisk er spørsmålet brennbart. Bør fotballspillere få vaksiner før de eldre, de med underliggende sykdommer, sykehusansatte, ansatte i eldreomsorgen, lærere etc? Hvilket privilegium krever ikke det, i tilfelle? Hva vil en slik løsning fortelle om samfunnet vi lever i? Er fotball virkelig så viktig?

Fotballspillere har i tillegg privilegier som få andre i samfunnet. De har en lønn og status mange andre bare kan drømme om. Det høres rett og slett umusikalsk ut at en slik privilegert gruppe skal gå foran i vaksinekøen.

I tillegg har alle jule- og nyttårsfestene noen av spillerne har arrangert og vært med på vært en direkte årsak til taktskiftet i antall positive tester. Det er altså spillerne selv som er medvirkende årsak til oppblomstringen. Da klinger det dårlig at de også skal gå foran i vaksinekøen.

Dyche tenker pragmatisk, og argumentet og løsningen hans er forståelig. Men særlig rettferdig og filantropisk er den ikke.

Del dette:

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp

Legg inn en kommentar

Shopping Basket