fbpx
Foto: REUTERS/Jon Super/NTB

Liverpool knuste Wolverhampton 4-0. Laget som har blitt nummer 7 de to siste sesongene, og som lå på sjuendeplass før kampen i går. Men i går var de sju numre for små. Det skulle en ikke tro når man så lagoppstillinga.

Det å vinne 4-0 over Wolverhampton er imponerende nok i seg selv. Det å vinne uten Alisson, Trent, Thiago, Gomez og van Dijk i startelleveren er enda mer imponerende.

I Dortmund så valgte Klopp å stole på ungdommen. Vel, valgte og valgte, det var nok heller dårlig økonomi som tvang han til å bruke 18- og 19-åringer på sentrale plasser på banen.

Nå gjør han det igjen. Og denne gangen er det i utgangspunktet ikke dårlig økonomi som gjør at han må bruke ungdommen. Det er alle skadene.

Klopp har ikke vært en manager som har satset påfallende mye på ungdommen siden han kom til Merseyside. Trent Alexander-Arnold er den eneste som har kommet fram via akademiet de siste årene. Som har fått spille en anselig mengde kamper for A-laget. Vi kan vel også legge til Joe Gomez hvis vi legger godviljen til. Men han var jo en del av A-laget da Klopp ankom Melwood.

Men i høst har dette endret seg. En spiller som Curtis Jones har spilt 13 kamper i årets sesong. Han kom inn på 3-2 til Liverpool mot Leeds, og har siden ikke kikket seg tilbake. En annen 19-åring, Neco Williams, står bokført med ni kamper så langt, seks av dem i Champions League og Premier League. En tredje tenåring, Rhys Williams, har fått sju kamper i cupene, fem av dem i Champions League.

I tillegg har Caoimhin Kelleher tilsynelatende overtatt rollen som andrekeeper. Kelleher er riktignok 22, men det er ingen alder for en keeper.

Det spirer og gror, og nå som A-laget og akademiet er samlet på nye Axa Training Centre, så ligger forholdene enda mer til rette for at flere ungdommer snart kan banke på døra til A-laget.

I går leverte alle ungdommene. De agerte heller ikke som ungdommer. Det var voksne fotballspillere vi fikk se i går kveld. Kelleher ser så erfaren ut i keeperspillet sitt. Som en gammel brønn. Han er så rolig og avbalansert. Så sikker i valgene sine, så trygg i utførelsen.

Neco Williams har nå spilt to veldig gode kamper på rad. Først mot Ajax, og i går mot Wolverhampton. Og det var ikke smågutter han fikk prøve seg mot. I første omgang ble han satt opp mot Pedro Neto, og til dels Daniel Podence. I andre omgang flyttet manager Santo over Adama Traore på Williams sin side. Mannen med klart flest vellykkede dribleraid i årets Premier League. Han fikk ikke til noe mot Williams. I tillegg hadde Williams god kontroll på ballen.

Og hva skal en si om Curtis Jones? Han ser ut som en årgangsvin. En Rioja. For han har en teknikk og balanse som ofte forbindes med spillere fra sydligere breddegrader. Rolig med ball, flegmatiske tyngdeoverføringer, ballen er limt til føttene hans. I tillegg så tar han stadig taktiske skritt. I går måtte han balansere som venstre indreløper i store deler av andre omgang. En oppgave han behersket bra.

Alle disse tre har fått sine doser med kritikk. Særlig har Neco Williams blitt heftig kritisert i sosiale medier. Meldingene var så sterke at han måtte deaktivere kontoene sine for en periode.

Og dette handler først og fremst ikke om Neco Williams. Det handler om hvor liten tålmodighet mange fans har til unge spillere generelt. Prestasjonene til yngre spillere varierer ofte mer enn eldre spillere. Det er helt naturlig. Det har vi erfart med spillere som Trent Alexander-Arnold, Jordan Henderson og til og med Steven Gerrard også. Man er mer variabel i prestasjonene som ung.

Fansen er derfor nødt til å bli mer tålmodig. Man kan gjerne på et saklig grunnlag kritisere spillere, alle spillere. Også 18-og 19-åringer. Men en er nødt til å ta hensyn til forutsetningene. For det er med fotball som i resten av livet, det tar tid å bli skikkelig god til noe. Det krever mange erfaringer og repetisjoner før man stabiliserer toppnivået sitt.

LES OGSÅ

Del dette:

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp

Legg inn en kommentar

Shopping Basket