fbpx
Foto: REUTERS/Peter Powell/NTB

Spilleranalyse: Robertson med flest poeng, men en innbytter imponerte mest

Kampen mot West Bromwich var middelmådig. Gårsdagens kamp mot Newcastle var klart bedre. Men mye slurv og uflaks hindret oss fra å avslutte året med tre poeng.

Oppgjøret begynte ikke bra. Det var stillestående og ukonsentrert. Men etter rundt 25 minutter tok det seg virkelig opp. Da skapte vi situasjoner på løpende bånd. Salah får en enorm sjanse, men velger å skyte på utrusende keeper i stedet for å bare passere ham. Firmino, Robertson og Mané får alle tre muligheten til skape store sjanser, men bommer i touch og valg. Og helt på tampen er Firmino nære på å sette 1-0 etter flott forarbeid av Mané.

Men det ble for mye nesten i siste halvdel av omgangen. Vi klarte ikke å utnytte det flotte grunnspillet i denne perioden.

For de som har lyst til å se et eksempel på sløseriet i siste fase av angrepsspillet, spol fram til 24 minutter. Først så sentrer Fabinho nydelig til Arnold på høyrekanten. Han slår så Mané igjennom med en fantastisk gjennombruddspasning. Mané tar med seg ballen innover i banen og legger den igjen til Salah. Men pasningen fra Mané er upresis. Så Salah må sentre hjemover i stedet for å fortsette angrepet i riktig retning. Der kommer Milner, som legger et presis overlegg til Arnold som deretter prøver å spille Mané igjennom på blank kasse. Men Arnold er upresis i sin pasning. Hele sekvensen viser mye flott spill; gode bevegelser, flere flotte pasninger, men dessverre for upresist på to av de avgjørende sistepasningene.

I første halvdel av andre omgang får vi faktisk svært mange muligheter til å ta Newcastle på overganger. Fire ganger på ti minutter. Fire ganger kommer vi 3 mot 3 eller 4 mot 3. Men umotiverte pasningsfeil og dårlige valg hindrer oss i å komme til avslutninger.

Se for eksempel denne sekvensen etter 51 minutter.

Salah kommer løpende med ball. Mané ligger til venstre, Firmino er på vei fram.
Mané går på et kryssløp inn i bakrom. Salah kan slippe ballen, men velger å holde i den. Han løper dessverre mot Firmino, og det gjør det lettere å være forsvarsspiller da det blir mindre rom å dekke. Kanskje var han redd for motspiller på vei inn fra høyre.
Mané forsøker å stoppe løpet sitt for å være et alternativ igjen. Så gjør Salah en ny feil. Han sentrer for tidlig. Uten at noen går på ham. I den situasjonen må han vente til han spiller på seg press. Hvis ikke blir jobben enklere for forsvarerne enda en gang.
I tillegg er pasningen upresis. Firmino må ut og hente, og muligheten er spolert.

Slike episoder så vi altså fire av i starten av andre omgang. I tillegg fortsatte Mané med feilpasninger i avgjørende øyeblikk utover i omgangen. Tre ganger stoppet muligheten vår på grunn av det i den første halvtimen av andre omgang.

Så brenner Salah nok en meget stor mulighet etter flott forarbeid av Firmino. Det var virkelig ikke egypterens kamp. Mer om det i punktene nedenfor.

På de siste 10-15 minuttene produserer vi flere situasjoner som burde ha gitt uttelling. Men vi er litt udyktige. I tillegg er målvakt Darlow og midtstopperne til Newcastle heltemodige, og vi har heller ikke flaksen på vår side.

Fakta om spilleranalysen:

 • Vi studerer kampen på video
 • Hver aksjon som spillerne gjør blir vurdert
 • Skalaen går fra -5 til +5 – De fleste aksjoner er nøytrale, og får ingen verdi
 • Alle aksjoner vurderes; defensive og offensive, med og uten ball
 • Analysen er en subjektiv kvalitativ vurdering
 • Målet er å avdekke alle aksjoner, og ikke bare de mest iøynefallende, som scoringer, assister osv.
 • Liverpool dominerer nesten alle kamper. Det gjør at midtstoppere og keeper ofte har færre aksjoner totalt sett enn spilleren framover på banen

Her er våre hovedfunn fra analysen:

 • Alisson spiller en av sine beste kamper for sesongen. Er prikkfri med unntak av en litt farlig pasning i første omgang. Oser trygghet.
 • Trent Alexander-Arnold fikk 6 på børsen i går. Men han fikk mye kritikk i sosiale medier. Mange mente at 6 var for høyt. Det er ikke overraskende. Han slo flere stygge feilpasninger, og de preger ofte inntrykket, det vi sitter igjen med. Men når en studerer kampen, så overskygges ikke hans innsats lenger bare av feilpasningene. Joda, han slo flere feilpasninger, og flere av dem var av det unødvendige slaget. Men han slo også mange flotte pasninger, han skapte en del fra sin kant. Han fikk 29 plusspoeng i går (altså ikke totaltpoeng, men i rene plusspoeng). Kun fem ganger tidligere har han produsert høyere plusstall i årets sesong. Og hans pasning til Mané i det 24. minutt fikk kampens høyeste enkeltverdi, med +4. Dessverre så pådro han seg også noen minuspoeng, og han endte på 12 poeng totalt. Det er hans nest høyeste totalsum siden han kom tilbake etter skaden.
 • Nat Phillips spilte sin svakeste kamp for året. Han stod faktisk med -3 etter første omgang. Han tok seg opp i andre, men hovedinntrykket er klart: Han var god i lufta, men sleit på bakken gjennom hele kampen.
 • Fabinho hadde en mye lavere feilprosent, og var god både i lufta og på bakken. Han har vært svært god i høst, brasilianeren.
 • Robertson – evighetsmaskinen – fortsetter å skape mye med sin energi langs venstrekanten. Er noe uryddig i visse situasjoner i går også, men fikk mest poeng totalt etter blant annet flere flotte pasninger og innlegg.
 • Det sprikte på midtbanen. Curtis Jones har spilt to dårlige kamper på rad nå. Han var uvanlig lite påskrudd i går, og ble altfor stasjonær i sin indreløperrolle. Jobbet ganske bra defensivt, men slet med å komme inn i kampen offensivt. Henderson ser også noe sliten ut for tida, og enda en gang spiller han en kamp på 6-tallet. Er god i press-spillet og i posisjonsspillet. Men er litt upresis i pasningsspillet. Bidro ikke med nok energi. Milner var den beste av trioen. Slo flere frigjørende pasninger, tettet luker defensivt, åpnet rom offensivt. Forsvant litt ut av kampen i andre omgang, helt til de fire-fem siste minuttene før byttet.
 • Så kom kampens store spiller inn. Thiago fikk 20 minutter. Men han fikk nesten flest totalpoeng av alle midtbanespillerne likevel. 18 plusspoeng på 20 minutter er meget høyt. Han strødde pasninger til begge sider og vant tre hodedueller (!).
 • Salah var iskald for andre kamp på rad. Tok nesten ingen initiativ. Særlig ille var han i første omgang. Han lå på -1 etter de første 45 minuttene. Hans dårligste omgang for sesongen. Men det er likevel han som kommer til de største sjansene. Og det bedret seg tross alt noe i andre omgang. Han fikk 5,5 på børsen i går. Det var for snilt..
 • Firmino og Mané var klart bedre. Firmino er i meget god form for tida. Begge var svært aktive. Men begge manglet også det lille ekstra i flere avgjørende situasjoner. Særlig rotet Mané med sistepasningene for ofte.

Så følger en oversikt over hvordan spillerne gjorde det i går. Først er det angitt plusspoeng – så minuspoeng = deretter totalpoeng:

Alisson: 10-1=9
Arnold: 29-17=12
Phillips: 19-14=5
Fabinho: 19-3=16
Robertson: 30-11=19
Jones: 11-9=2
Henderson: 22-9=13
Milner: 20-4=16
Salah: 14-11=3
Firmino: 28-13=15
Mané: 27-13=14
Wijnaldum: 7-3=4
Thiago: 18-4=14
Shaqiri: 0-0=0

Det gir følgende topp 5 for kvelden:


LES OGSÅ

Del dette:

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp

Legg inn en kommentar

Shopping Basket