fbpx
Foto: Adam Davy/Pool via AP/NTB

Spilleranalyse: Mange ekstreme prestasjoner av trioen på topp – og Keitas andreomgang luktet det også svidd av

Det var en merkelig fotballkamp i går. Det endte i en gedigen fest, men det kunne fort gått annerledes.

Liverpool spilte nemlig ikke en spesielt god førsteomgang på Selhurst Park. At vi gikk til pause med 3-0 skyldes både en unormal høy effektivitet fra vår side, men også svake Palace-prestasjoner i avsluttende fase av angrepene sine. Hjemmelaget kunne fort straffet oss mer enn en gang i de første 45 minuttene.

Forsvarsfireren lå ikke strukturert nok, spillerne klarte ikke å holde linja gjentatte ganger. Det førte til at Crystal Palace klarte å bryte gjennom flere ganger.

Midtbanespillerne lå til tider på linje, og ikke i den trekanten de burde. Hvis man ligger i en trekant, så opprettholder man dybde i lagdelen. Det blir dermed vanskeligere å passere den i en og samme aksjon. Hvis spillerne ligger på linje, så åpnes det mer rom foran stopperne, og motstander kan spille gjennom hele midtbanen vår.

Her ligger midtbanen i perfekt struktur. De opprettholder dybde, og det blir vanskeligere å passere leddet. Avstandene mellom lagdelene blir mindre, det gjør også rommene.
Her ligger midtbanen mer på linje. Den manglende dybden gjør at avstanden mellom lagdelene blir større, det gjør også rommene mellom midtbane og forsvar. Midtbaneleddet kan enklere passeres.

I tillegg var vi tidvis urytmiske i overgangsspillet. Vi bommet på pasninger og løp.

Vi gikk til pause med 3-0. Vi skåret på våre tre eneste avslutninger. Det var lærebokmateriale i effektivitet. Det kunne ikke Crystal Palace skryte av. De sløste bort mange muligheter på slurvete ballbehandling og valg i siste ledd av angrepene.

I andre omgang ble det tidvis lekestue. Vi holdt god fart i ballen, mens Palace sin struktur falt fra hverandre. Vi var gode, men overlegenheten skyldtes også at hjemmelaget hadde en særdeles dårlig dag på jobben.

Fakta om spilleranalysen:

 • Vi studerer kampen på video
 • Hver aksjon som spillerne gjør blir vurdert
 • Skalaen går fra -5 til +5 – De fleste aksjoner er nøytrale, og får ingen verdi
 • Alle aksjoner vurderes; defensive og offensive, med og uten ball
 • Analysen er en subjektiv kvalitativ vurdering
 • Målet er å avdekke alle aksjoner, og ikke bare de mest iøynefallende, som scoringer, assister osv.
 • Liverpool dominerer nesten alle kamper. Det gjør at midtstoppere og keeper ofte har færre aksjoner totalt sett enn spilleren framover på banen

Her er våre hovedfunn i analysen:

 • Førsteomgangen mot Tottenham var nærmest prikkfri. Vi gjorde knapt feil. I går stod vi igjen med 63 minuspoeng etter de første 45 minuttene. Mot Tottenham hadde vi 23 minuspoeng.
 • Vi noterte veldig mange aksjoner med en verdi på +3 eller mer. Hele 12 aksjoner fikk en så høy verdi. Mot Tottenham hadde vi for øvrig fem slike gode enkeltaksjoner.
 • Kampens beste aksjon var Firminos andre scoring. Vi gir svært sjeldent +5 for en aksjon, da må det være noe helt spesielt. Og det så vi på denne aksjonen. Måten han avventer løpet sitt til Minamino gjør ferdig sitt kryssende løp, medtaket av pasningen fra Salah, og ikke minst den meget avanserte chippen som fører til målet. Han kommer svært nær keeper, er presset utover av Palace-forsvareren, men greier likevel å chippe ballen elegant og silkemykt over Guaita i Palace-buret. Det er pur klasse.

Vi stopper litt ekstra ved dette målet. 5-0-scoringen. For her er det som sagt flere aksjoner som fører til målet.

Først havner ballen hos Trent Alexander-Arnold etter corner imot. Han ser opp, oppdager Salah, og uten tilløp så treffer han på 40-meters pasningen sin (+3-aksjon).

Salah tar så med seg ballen innover i banen, og ser etter løp han kan slå pasning på.

Det er et stort rom å slå pasning til Minamino på. Men i stedet for akselerer egypteren inn i rommet selv.

Han venter til at midtbanespilleren til Crystal Palace har passert (spiller nummer tre i rekken på bildet over), og holder inne pasningen til Firmino så lenge at Minamino (i midten) rekker å dra med seg forsvarsspilleren lengst fra kamera vekk fra Firmino. Firmino selv må holde igjen løpet til at Salah er klar med pasning. Minaminos løp er viktig for frigjøringa av Firmino, og ble belønnet med +1. Salah slår så ballen på et perfekt tidspunkt, og pasningen er nydelig vektet (+3-aksjon).

Men målet er selvsagt ikke ferdigscoret. Herfra og ut er prestasjonen til Firmino like vakker som den er effektiv. 5-0-scoringen er en kontring hentet fra øverste hylle. Samtidige bevegelser og flotte individuelle prestasjoner i skjønn forening.

 • Alisson er knapt i aksjon i løpet av 90 minutter. Kun fire enkeltaksjoner fikk en verdi.
 • Fabinho var god i andre omgang, men spilte en meget variabel førsteomgang. Fra å enkelt løpe opp Zaha innledningsvis (+3-aksjon) til å selge seg stygt to ganger, feilposisjonere seg tre ganger og tape noen hodedueller.
 • Matip var hakket mer stabil.
 • Arnold ligger feil flere ganger i første omgang og på slutten av andre, han er også noe slapp i presset når han har mulighet til gjenvinning. Men han har også noen frispillinger på et høyt nivå.
 • Robertson har mindre feilprosent enn sin back-kollega, og treffer bra med flere av innleggene sine.
 • Keita starter kampen ganske dårlig. Litt for treg med ball og i valgene sine. Men etter hvert fant han rytmen. Både individuelt og ikke minst i samhandlinga. Andreomgangen var glitrende. En mengde frispillinger, noen av dem på et teknisk høyt nivå (utsidepasninger blant annet) og flere gjenvinninger. Meget oppløftende omgang.
 • Wijnaldum ble byttet ut ganske tidlig. Det var greit. Han hadde ikke nok energi denne gangen. Likevel spilte han ingen dårlig kamp. Disiplinen og rolleutøvelsen hans er nesten alltid god.
 • Jordan Henderson nådde heller ikke opp på nivået fra Tottenham-kampen. Var noe sløvere i det defensive arbeidet. Men andreomgangen var stort sett god, han var flink til å sette tempoet. Har dessuten en flott scoring (+4).
 • Minamino fikk en opptur i går. Starter kampen på beste vis. Måten han kommer seg unna blokken på 1-0 er vakkert, avslutningen likeså (+4 for hele aksjonen). Blir løpende litt imellom utover i omgangen, men også tidvis flink til å ligge i de rette kanalene, han hindret flere pasninger. Spiller en ganske god andreomgang, er med på flere kombinasjoner.
 • Mané starter kampen forrykende. Har ti poeng etter 7 minutter. Det er veldig mye. Men så blir han litt borte, før vi møter han igjen mot slutten av omgangen. Et herlig mål, nok en stor prestasjon (+4) på en scoring for Liverpools del. Legger ballen flott til rette, vender og dunker inn 2-0 utagbart for keeper. Blir byttet ut etter 57 minutter. En flott avslutning som strøyk rett utenfor var hans siste aksjon.
 • Firmino var totalt sett Liverpools beste spiller. Presser bra, silkemyk med ballen, noen tekniske lekkerbiskener og ikke minst to vakre mål. Fikk 8,5 på børsen i går. Kunne godt ha fått 9. Fikk 31 poeng på 75 minutter. Det er en av sesongens aller beste individuelle prestasjoner av en spiller i Liverpool-drakt.
 • Salah var ikke mye dårligere. Rakk å få med seg 12 poeng på en halvtime. Det er også svært høyt. Slo som sagt en nydelig pasning til Firmino på 5-0. Han var påpasselig på 6-0-målet, før han avsluttet med et nydelig skudd i krysset til 7-0. Det var upresset, men vi vurderte lenge om den var verdt +5. Vi endte på +4.

Alt i alt var det en kamp der vi var heldige som gikk til pause med en tremålsledelse, og der 7-0 var i overkant, men det ble uansett en nydelig festaften til slutt – en kamp vi alle burde ha sett i smoking. Flere av målene var de reneste perler.

Så følger en oversikt over hvordan spillerne gjorde det i går. Først er det angitt plusspoeng – så minuspoeng = deretter totalpoeng:

Alisson: 4-1=3
Arnold: 27-20=7
Matip: 23-8=15
Fabinho: 26-12=14
Robertson: 30-10=20
Keita: 36-12=24
Henderson: 30-12=18
Wijnaldum: 15-7=8
Mané: 24-5=19
Firmino: 38-7=31
Minamino: 26-9=17
Salah: 14-2=12
Jones: 8-4=4
Ox: 4-1=3

Det gir følgende topp 5 denne gangen:

LES OGSÅ

Del dette:

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp

Legg inn en kommentar

Shopping Basket