fbpx
Foto: REUTERS/Michael Regan/NTB
Vi har spilt 10 seriekamper. Det første kvartalet av sesongen er unnagjort. Det er på tide å presentere noen tall. Hvem har prestert best i serien hittil?

Vi har tatt utgangspunkt i spilleranalysene her på sixminutes, da disse er mer treffsikre enn spillerbørsen som settes rett etter kamp.

Analysene er foretatt med video. Hver aksjon spillerne gjør får en verdi. Verdiskalaen går fra +5 til -5. På hver aksjon. Med og uten ball, offensivt og defensivt. Etter hver kamp legges alle plussaksjonene sammen, så trekker vi fra alle minusaksjonene, og ender da opp med en totalsum per kamp. Det er disse tallene som brukes i denne oversikten.

Liverpool er et dominerende fotballag. De dominerer sin motstander i de aller fleste kampene. Det gjør at midtstopperne og særlig keeper har færre aksjoner som blir gitt en verdi enn midtbanespillerne, backene og angrepsspillerne, når man ser alle kampene under ett. Så det kan lønne seg å se hver lagdel for seg når tallene blir analysert videre.

Vi starter med å se på hvilke spillere som har fått flest poeng i høst. Uavhengig av spilletid. Mohamed Salah topper denne lista.

Salah har sanket 247 poeng hittil i sesongen. Han startet sesongen forrykende med 41 poeng mot Leeds, 39 mot Chelsea og 37 mot Arsenal. Men det har ikke blitt like mye poeng per kamp utover i sesongen. På de siste fire kampene har han fått 23, 7, 25 og 15 poeng. Det henger mye sammen med Liverpools offensive spill, som jo ikke har vært like godt utover i sesongen. Mané, Firmino, Wijnaldum, Robertson og Henderson følger på de neste plassene.

Men det er naturligvis ikke tilstrekkelig å bare se på disse grunntallene. Vi må også justere for antall minutter spilt. De som ligger på poengtoppen har jo også spilt veldig mange minutter i serien i høst.

Vi har benyttet Transfermarkt sin oversikt over antall serieminutter spilt. De regner ikke inn overtidsminutter, kun ordinære 90 minutter.

Vi har sett på hvor mange poeng hver spiller har fått per spilte minutt. Men vi har vært nødt til å sette en grense for spillere med mer enn 100 spilte minutter. For ellers kan datagrunnlaget bli for tynt. Divock Origi for eksempel står bokført med ett minutt i serien i høst. På den tida rakk han å få to poeng. Det er skyhøyt over gjennomsnittet.

Det medfører at Neco Williams (82 minutter), Shaqiri (51 minutter) og nevnte Origi (1 minutt) ikke blir med i denne oversikten. Det er synd for Shaqiri, som har spilt bra i de 51 minuttene han har fått i serien i høst (snitt på 0,353 poeng per spilte minutt).

Her er lista over de med mest poeng per minutt spilt – med minimum 100 minutter totalt (antall minutter spilt i parentes):

Thiago har fått flest poeng per spilte minutt av de spillerne med mer enn 100 minutter i serien. Han har kapret 0,500 poeng per minutt. Salah ligger på andreplass med 0,315 og Henderson ligger på tredje med 0,312 poeng per minutt. Deretter følger Mané, Milner og Firmino.

Den beste forsvarsspilleren har vært Matip, med 0,229 poeng per spilte minutt. Han følges av Arnold med 0,210, Phillips med 0,205, Gomez med 0,198 og Robertson med 0.194. Van Dijk har faktisk ikke kapret mer enn 0,183 poeng per minutt. Snittet hans gikk kraftig opp i den gode kampen mot Arsenal hvor han fikk 35 poeng for en enkeltkamp. Men så dro Aston Villa-kampen snittet betraktelig ned igjen.

Av keeperne har Alisson vært Arnold overlegen, 0,109 kontra 0,010 per spilte minutt. Det må også sies at Arnold stod i oppgjøret mot Aston Villa, og at det var en av hans to kamper. Denne kampen drar snittet hans mye ned med andre ord.

Vi kan også gjøre datagrunnlaget enda større. Thiago var fantastisk i de 134 minuttene han har spilt, mot Everton og Chelsea, men det er likevel bare snakk om 134 minutter. Og Nat Phillips har bare spilt 180 minutter. Ville de gode prestasjonene hans vedvart over flere minutter?

Hvis vi vi kun ser på poeng per spilte minutt for de spillerne med mer enn 500 minutter, så ser lista sånn ut:

Igjen så er det viktig å presisere at siden Liverpool er et så dominerende lag så har midtbanespillerne, angrepsspillerne og backene flere aksjoner enn midtstopperne og ikke minst keeper. Det gjør at de lettere kan sanke flere poeng. Derfor lønner det seg å sammenlikne spillerne på hver lagdel internt.

LES OGSÅ

Del dette:

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp

2 Responses

Legg inn en kommentar

Shopping Basket