fbpx
Foto: REUTERS/Alessandro Garofalo/NTB - Mané skårer Liverpools fjerde mot Atalanta, og hans eneste på de tolv siste kampene for Liverpool

Mané opplever en måltørke, men det er ingen grunn til bekymring

Sadio Mané er inne i en liten motbakke i sin Liverpool-karriere. Han har skåret bare en gang på sine tolv siste kamper for klubben. Men det er ingen grunn til å ligge våken om nettene av den grunn.

Det er snart to måneder siden han skåret sitt siste Premier League-mål. Han satte inn 1-0-målet bare tre minutter inn i oppgjøret mot byrivalen Everton. Det var hans fjerde seriemål for sesongen. Fire mål på sine første fire seriekamper. Siden det har han altså ikke skåret i ligaen.

Seks seriekamper er gått. Mané har spilt i samtlige, fem fra start.

Han har heller ikke skåret i Champions League siden bortekampen i Bergamo den 3. november. Det er hans eneste scoring i turneringa så langt. Han har spilt fire kamper fra start i CL, og har kommet inn i de to siste.

Det vil si at på de siste tolv kampene så står Mané kun igjen med scoringen mot Atalanta borte. For en spiller som til vanlig ikke går tolv kamper på rad med bare en scoring, så føles kanskje måltørken noe anstrengende.

Vi kan heller ikke stikke under stol at Mané heller ikke har prestert på normalt nivå i flere av kampene de siste ukene. På sine første fire seriekamper for sesongen så skåret han 139 poeng i spilleranalysene av Premier League-kampene her på sixminutes. På sine seks siste står han med 115 poeng. Mot Brighton spilte han riktignok bare den siste halvtimen, men snittet per kamp er likevel gått betydelig ned.

Men det er ikke bare Manés “feil”. Vi presser nå mye mindre på den siste tredjedelen av banen enn i starten av sesongen. En del av poengene til de tre framme i de første kampene var rene press-poeng. På de tre første kampene presset vi mellom 74 og 78 ganger på den offensive tredjedelen av banen. Nå etter 11 kamper ligger snittet på ca. 45 per kamp (kilde: fbref).

Svakere XG/mål-ratio enn andre

Samtidig så er ikke Mané like effektiv i høst som tidligere. Han har skåret fire mål i ligaen, med en XG på 4,92. Han har altså skåret ett mål mindre enn hva størrelsen på sjansene tilsier. Salah har til sammenlikning skåret 9 mål med en XG på 6,56. Noe av denne effektiviteten skyldes straffene selvsagt. Salah har jo satt alle, fire i tallet. Men selv uten dem så presterer Salah bedre enn XG-tallet sitt.

Mané ligger også et stykke bak de spillerne med høyest XG eller målsnitt i ligaen i høst. Calvert-Lewin, 11 mål med 8,82 i XG, Son med 10 mål med en XG på ufattelige 3,88 (han har altså skåret over seks mål mer enn forventet ut fra sjansene), Vardy 9 mål med 8,73 i XG, Bamford med 8 mål med en XG på 7,16 og selvsagt Harry Kane med 8 mål med en XG på 7,15 (kilde: Understat).

Alle spillerne med flest mål i årets Premier League har overprestert hvis en sammenlikner antall mål med XG. Mané derimot har underprestert hvis en sammenlikner mål og XG. Han er riktignok ikke alene om det. Også Firmino bommer for ofte foran mål. Han har skåret to i ligaen, men har en XG på 4,27. Han burde med andre ord ha skåret to mål flere enn han har gjort i serien i høst.

Svakere XG/mål-ratio enn tidligere

I forrige sesong så skåret Mané 18 mål, med en XG på 14,58. I 2018/19 skåret han 22 mål med en XG på 16,76. I sin debutsesong i rødt 2016/17 så skåret han 13 mål med en XG på 9,48. Så det er tydelig at Manés tall så langt i år viser at han sliter mer foran mål. Men det er ikke sånn at Mané alltid har skåret flere mål enn hva sjansene skulle tilsi. Også i 2017/18 så skåret han mindre (10 mål) enn hva XG viste (11,52).

For de aller fleste spillere går effektiviteten opp og ned. Slike ting svinger nær sagt alle. Også for Sadio Mané. Så jeg tror ikke denne måltørken han er inne i er noe å være redd for. Vi snakker foreløpig om et relativt beskjedent antall med kamper. Mané kommer seg uansett til en del sjanser, og han skaper fortsatt mye for andre.

Vi blir ikke overrasket om Mané går opp i fem ligamål på søndag, borte mot Fulham. Dessuten så gjør han en uvurderlig jobb for laget defensivt, noe som har vært ekstra viktig i høst, med alle skadene på sentrale forsvarsspillere.

LES OGSÅ

Del dette:

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp

One Response

Legg inn en kommentar

Shopping Basket