fbpx
Foto: REUTERS/Peter Powell/NTB

Liverpool presser mindre enn før – men de er ikke alene

En viktig del av Klopps filosofi er høyt press og raske gjenvinninger. Men han kan også avvike fra dette prinsippet, hvis han mener det er grunn til det. Det har vi sett før, og det har vi høyeste grad sett i høst.

Vi begynte å legge merke til det etter skaden på Joe Gomez. Antall ganger Salah, Firmino, Mané og etter hvert Jota presset en motspiller begynte å falle merkbart. Vi så det også i spilleranalysene våre. Vi så hvor mange poeng de hadde fått for press-spillet sitt i starten av sesongen sammenliknet med de siste fem-seks kampene. Det var opplagt, det vi så med øynene våre ble støttet av statistikken.

Vi presser mindre.

Da Liverpool vant serien for noen måneder siden, så var det etter en sesong med gjennomsnittlig 148 press-situasjoner per kamp (kilde: Statsbomb). Året før var vi enda mer press-orienterte, med 163 press per kamp.

Så kommer årets sesong. Vi møtte Leeds i første kamp. Og begge lag presset som gale. 174 ganger presset vi i den kampen. Deretter møtte vi Chelsea. Da presset vi bare 152 ganger. Men vit da at Chelsea ble redusert til 10 spillere rett før hvilen, og har man mye ball, så presser man også mindre.

Men deretter fortsetter press-tallene å falle. Nå ligger gjennomsnittet på 134 press per kamp. Og det er heller ikke sånn at vi har hatt mer ballbesittelse i de siste seks-sju kampene enn tidligere. At det er derfor at press-tallene har sunket. Det virker derimot som om de synkende press-tallene skyldes andre årsaker.

Særlig har antall press på den offensive tredjedelen av banen sunket betraktelig. I de tre første seriekampene presset vi ca. 76 ganger i gjennomsnitt på offensiv tredel. 226 ganger til sammen. På de påfølgende sju seriekampene presset vi 238 ganger til sammen. Det er mer enn en halvering av offensive press.

Snittet ligger nå på 46 offensive press per kamp. Det utgjør bare en tredjedel av alle press vi har gjennomført over hele banen. Også det er mye lavere enn i tidligere sesonger.

Hvorfor presser vi mindre?

Det er nok flere årsaker til det.

For det første så presser alle lag mindre uten publikum. Tom Worville i The Athletic har sammenstilt alle press-tallene i de store ligaene de siste fire sesongene. Det presses mindre i alle ligaer.

Tall fra Premier League etter lockdown viser at antall press-situasjoner gikk ned da publikum ikke lenger pushet spillerne sine fram. Liverpool-Leeds var i så måte et statistisk avvik.

For det andre så opplever alle lag flere skader enn tidligere. Særlig slitasjeskader. Det har vært en økning på over 40%, hevder The Athletic etter å ha studert alle skadene. Kort rekreasjon i sommer får det meste av skylden.

Da må managerne, sammen med sitt medisinske apparat, finne både laguttak og taktiske løsninger for å bøte på problemet. En taktisk løsning kan være å presse mindre, ta færre sprinter enn vanlig.

For det tredje så har Liverpool hatt særlige skadeproblemer. Ingen klubber i Premier League har hatt like mange skader som oss i høst. Vi har passert Manchester City. Det gjør at Klopp må ta særskilte hensyn. Han må beskytte spillerne også gjennom taktiske endringer.

Den siste årsaken til at Liverpool presser betydelig mindre enn før kan være konkrete skader på midtstopperne. Matip, Gomez, Fabinho og van Dijk har alle vært skadet i høst, og tre av dem med betydelige skader. Det betyr at spillere som Nat Phillips og Rhys Williams har spilt en del. I tillegg har Fabinho blitt faset inn i midtstopperrollen.

Det kan derfor synes fornuftig å komprimere laget ytterligere. Ikke spille for mye tut-og-kjør-fotball, med flust av overganger begge veier, som vi så mot Leeds.

Liverpool presser fremdeles mest i ligaen

Men selv om Liverpool presser mindre enn før, så er ikke konseptet blitt uviktig i Klopps spillefilosofi. Vi er fortsatt et lag som presser mer enn gjennomsnittet.

I fjor så presset vi som nevnt 148 ganger per kamp i snitt. En annen klubb presset 162 ganger per kamp. Men husk da igjen på at Liverpool er en klubb med mye ball, og man presser ikke med ball i laget. Kun Manchester City hadde høyere ballbesittelse enn oss i 2019/20.

I år så har snittet på press-situasjoner falt med 10 prosent for Liverpools del. Men ser man på hele Premier League under ett så har snittet falt med 17%.

Alle lag presser mindre enn før, og bare Tottenham, Everton og Sheffield United har opplevd en mindre nedgang i antall press enn Liverpool i høst.

Poenget er bare at Liverpool fordeler nå presset mer over hele banen enn i fjor, og særlig i 2018/19. Angrepsspillerne får mer pauser i kampene. De hviler mer i gitte situasjoner. Det gjør at de kan spille flere kamper og lettere unngår skader.

Men ikke tro at spillere framme ikke presser lenger. For det gjør de. Det er ingen lag som har presset oftere enn Liverpool på den offensive tredjedelen av banen i Premier League i høst, selv etter at vi har roet presset noe i de siste fem-seks kampene.

LES OGSÅ

Del dette:

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp

One Response

Legg inn en kommentar

Shopping Basket