fbpx

Sesonginnledninga er over. Nå er vi allerede inne i den tøffe vinterfasen av Premier League-programmet. Mange harde kamper venter. Vi skal spille sju seriekamper på 27 dager. Starten på denne rekken finner sted allerede i morgen, mot Wolverhampton på Anfield.

Men før denne delen av terminlista sparkes i gang, så ønsker vi å kaste lys over hvordan sesongen har gått til nå. Nå er tiden kommet for å se på sjanseskapinga i Premier League i høst. Hvilket lag har skapt de største sjansene?

En måte å måle dette på er XG – expected goals. Hvor mange mål kan man forvente at et lag skårer ut fra de avslutningene man skaper?

Man måler hver avslutning ut fra gitte kriterier. Hvor langt fra mål avsluttes det, er avslutteren i balanse, er det en blokk der, keeperposisjon, osv. Dette er algoritmer. Så sammenliknes en avslutning med liknende avslutninger, med så like forutsetninger som mulig. Det finnes hundretusener av avslutninger i databasene. Da kommer man fram til ett tall på avslutningen – et tall fra 0,01 til 1. Jo større sjanse, jo høyere tall. En straffe for eksempel får veldig høy XG, fordi de fleste straffer går inn.

Det er noen ulemper med XG. Man tar ikke høyde for hvem som avslutter, man måler ikke sjanser der det ikke avsluttes og man er ikke opptatt av om det finnes vassere alternativer enn en avslutning i gitte situasjoner. Men på tross av disse minusene, så er XG et allment akseptert verktøy for å vise hvilke lag som skaper de største farlighetene foran mål.

Det finnes flere selskap som plotter inn avslutninger, men vi har valgt den mest benyttede – Understat – til denne artikkelen.

I fjor var det Manchester City som hadde skapt mest foran mål på dette stadiet av sesongen. De stod med en XG på 32,73 etter ti runder. Det var godt i samsvar med faktiske skårede mål som lå på 32.

I år står de lyseblå med en XG på 14,67. Det er riktignok etter ni kamper, men nedturen har vært monumental for Peps elever.

I år er det Liverpool som har høyest XG i ligaen etter ti runder. Vi står oppført med 21,50 i XG. Vi har skåret 22 mål, så det samsvarer bra. I fjor på samme stadiet stod vi med 20,65 i XG, så vi har skapt enda mer foran mål i år enn i fjor.

Cath Ivill/Pool via AP/NTB

Det er et godt stykke ned til lag nummer to på XG-lista i høst. Leicester har en XG på 17,07, og det er svært tett bak disse. I tur og orden følger Tottenham med 17,00, Leeds med 16,89, Aston Villa 16,88, Everton 16,83 og Chelsea med 16,16.

Deretter er det et sprang ned til neste lag. Brighton har 14,82. Disse følges av Manchester City hakk i hæl.

Lenger ned på lista finner vi Manchester United på 13,31 og Arsenal på 11,13. The Gunners har tretten lag foran seg på XG-lista.

Morgendagens motstander – Wolverhampton – er ikke et av dem. De står kun bokført med 10,51 i XG. De har skåret 11 mål.

Vi kan også se på hvilke lag som har overprestert i målprotokollen kontra XG i høst. Altså hvilke lag som skårer flere mål enn hva XG viser.

Her ligger Southampton klart på toppen. De har vært ekstremt effektive. De har skåret 19 mål med en XG på 10,93. Særlig har frisparkene til Ward-Prowse slått tungt inn. Det er ekstreme tall, og det forventes at dette jevner seg mer ut etter hvert. Det er ofte korrelasjon mellom XG og faktisk skårede mål i løpet av en lang sesong.

Chelsea har også skåret langt flere mål enn hva XG tyder på, nesten seks mål faktisk. De har skåret 22 mål med en XG på 16,16. Tottenham har fire mål mer enn XG, mens Aston Villa, West Ham og Manchester United har skåret tre mål mer enn forventet ut fra sjansene de har skapt.

LES OGSÅ

Del dette:

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp

Legg inn en kommentar

Shopping Basket