fbpx
Foto: charnsitr / Shutterstock.com

Klopp og Liverpool har et godt tak på Mourinho og Tottenham – men holder det?

Klokken 2100 blåser Anthony Taylor i gang toppoppgjøret på Anfield. Vi har tatt en siste kikk på taktiske spørsmål og statistikk.

Faller rekordene?

Liverpool har nå spilt 65 seriekamper på rad uten tap på Anfield. Ryker denne rekken i kveld? Det er flere som spår det. Men det er ikke på grunn av statistikk i alle fall.

Jose Mourinho har aldri slått Jürgen Klopp på bortebane. Fem ganger har han forsøkt. Det har endt med to poengdelinger og tre tap. I tillegg har Liverpool hatt et skikkelig godt tak på Tottenham på Anfield. De liljehvite har ikke vunnet på Anfield siden 2011. Det har faktisk vært deres eneste seier på de 26 siste forsøkene i Liverpools storstue. I tillegg har Liverpool også dominert Tottenham i de siste kampene – uansett hvor kampene spilles. På de siste 15 oppgjørene så har Liverpool vunnet 10 og spilt 4 uavgjort.

Tottenham må med andre ord sloss med noen enorme vindmøller i kveld. Men mye taler for at dette er en kamp de absolutt er klar for.

Klarer Liverpool å bryte ned Tottenham?

For Tottenham har virkelig blitt en resultat-maskin under Jose Mourinho. Det var ikke bare et uttrykk som Klopp fant på i farta i går, et uttrykk som ikke stemmer med realitetene.

Tottenham har kun tapt én seriekamp i år. Det var mot Everton i runde 1. De har altså ikke tapt på de siste 11 Premier League kampene. Og det er heller ikke med en enkel terminliste. Kveldens kamp blir den femte av de interne oppgjørene mellom de seks store som Tottenham har spilt i høst. Tottenham har vunnet mot Manchester City, Arsenal og Manchester United, og har spilt uavgjort mot Chelsea på Stamford Bridge.

REUTERS/Neil Hall/NTB – Mourinho og Højbjerg viser hvor innbitte de var etter seieren mot Manchester City i november.

I tillegg har Mourinho og Tottenham virkelig funnet tonen. Ingen lag har sluppet inn færre mål enn Tottenham så langt i årets serie. Ti ganger har Lloris plukket ballen ut av nettet. Og kun tre ganger har han gjort det etter mål i åpent spill. De syv andre har kommet på dødballer og straffer.

Skal Liverpool klare å bryte ned denne Tottenham-utgaven, så kreves det dermed noe helt spesielt.

Stopper Tottenhams flyt?

Men samtidig så må vi ikke glemme at Tottenham har hatt en voldsom flyt i høst. Det er ingen lag som har som skåret mer og samtidig sluppet inn mindre enn XG-tallene sine (forventede mål ut fra sjansene som er skapt i kampene). De har skåret 24 mål med en XG på 18,80. Det er 5 mål mer enn forventet.

Kane og særlig Son har vært helt rå foran mål. Son har skåret 10 mål med en XG på 4. Han har altså skåret 6 mål mer enn hva en kunne forvente ut fra størrelsen på sjansene. Ingen andre spillere i ligaen kan måle seg.

Tottenham har også “lurt” XG på antall baklengsmål. De har sluppet inn 10 mål, men XGA (against) ligger på 14,01. Det er 4 mål færre enn XGA. Til sammen så har altså Tottenham overprestert med 9 mål i høst. Det er svært mye.

I de tre siste oppgjørene mot de seks store så har Tottenham kun produsert 14 avslutninger totalt (med en XG på 1,5). Motstanderne har skapt 46 (med en XG på 4,1). Men poengene har havnet i Mourinhos lommer likevel.

En gang stopper denne flyten.

Hvem vinner midtbanekrigen?

Vi tror Liverpool stiller med samme treer på midten som mot Fulham. Kampen i kveld kommer trolig for tidlig for både Keita og Chamberlain. Det er mer sannsynlig at de kan bidra fra benken.

Det betyr Wijnaldum, Henderson og Jones igjen.

AP photo/Matt Dunham/NTB

De virket både paralyserte og slitne i starten av forrige seriekamp. Men vi får håpe de finner igjen pondusen i kveld. For i dag møter de en midtbaneblokk som kanskje har vært Premier Leagues tøffeste i høst.

Højbjerg og Sissoko er to krigere. I tillegg har begge finesse og driv med ballen til å utfordre Liverpool på overganger. I tillegg vil de få hjelp av treeren foran seg. Tottenham spiller 4231. Son vil være en av de tre. Lo Celso, Bergwijn og Ndombole kjemper trolig om de to siste plassene. Alle tre kan bidra dypt på midten hvis de må.

Det betyr at Liverpool kommer til å bli utfordret i maskinrommet i dag.

Hvor mye satset det i dag?

Inngangen til denne kampen blir svært viktig. Vi mistenker at begge managerne ville ha tatt et poeng på forhånd hvis de fikk sjansen. Begge vil da fortsatt ligge i toppen, ingen vil hektes av, og ett poeng er slett ikke ille når de store rivalene spilte uavgjort og tapte i går.

I tillegg er Tottenham best når de kan ligge lavt mot topplagene. De kommer mest sannsynlig til å ligge dypt i dag også, hvis da ikke Mourinho værer blod. For det energinivået som Liverpool viste på søndag var ikke imponerende. Kanskje portugiseren tar en råsjanse og åpner i forrykende tempo? Som Fulham og Aston Villa gjorde mot oss. Liverpool har jo slitt i åpningskvarterene i høst. Og skadesituasjonen er fortsatt prekær uansett hvor mye Mourinho nekter for det. Det kan han utnytte.

Men mest sannsynlig så kommer Tottenham til å ligge dypt også i kveld. Det betyr at Liverpool kommer til å spille håndball i store deler av oppgjøret. Rolig fra side til side, med svært liten risiko. Klopp ønsker definitivt ingen balltap i farlig sone i dag. Det vil medføre giftige overganger mot.

Tempoet i kampen kan med andre ord bli lavt. Det lukter også få mål av dette oppgjøret.

LES OGSÅ

Del dette:

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp

Legg inn en kommentar

Shopping Basket