fbpx
mourinho
Foto: Anton_Ivanov / Shutterstock.com
Jose Mourinho kom til engelsk fotball i 2004. Siden det har han både vært en fryktet og mislikt manager for de som holder med Liverpool. Faktene, utspillene, taktikken, selvhevdelsen – Mourinho kan tirre på seg en gråstein. I kveld er han tilbake på Anfield.

Da Jürgen Klopp hadde sin første pressekonferanse som nyansatt manager for Liverpool FC i 2015, så omtalte han seg selv som The normal one. Dette i skarp kontrast og referanse til The special one – Jose Mourinho.

Mourinho har vært folkefiende nummer en på Anfield i over 16 år nå. Han tok over et stjernespekket Chelsea etter Claudio Ranieri i 2004. Ranieri hadde sittet på lånt tid en sesong, etter at Roman Abramovitsj hadde kjøpt London-klubben i 2003. Fotball-Europa skulle aldri bli det samme igjen. Russerens enorme investeringer førte til en galopperende inflasjon som til slutt førte til innføringen av Financial Fair Play.

Mourinho kom raskt i konflikt med Liverpool-fansen. Mange mislikte sterkt arrogansen portugiseren bragte med seg. Det ble ikke bedre av at Rafael Benitez signerte for Liverpool samtidig med at Mourinho kom til London. Personlighetene deres kolliderte en rekke ganger. Benitez fikk til slutt nok av Mourinhos mind games før store oppgjør.

I de senere årene har fiendskapet blitt noe nedtonet, i takt med Mourinhos manglende suksess i Premier League. Men i kveld er han tilbake på Anfield, og denne gangen som manager for en ligaleder. Det begynner å bli en stund siden. Og hans utspekulerte mind games er også tilbake. På gårsdagens pressekonferanse nektet han for at Liverpool hadde skadeproblemer. Også Tottenham hadde sine skader, hevdet han. Blant annet flere på U17, U21 og U21-lagene. Mourinho er definitivt tilbake. Der han trives best – på sin høye hest.

Vi har tatt en liten kikk på noen av de kontroversene og minneverdige oppgjørene mellom Mourinho og Liverpool opp gjennom årene.

Spøkelsesmålet

I kveld så møtes Liverpool og Mourinho for 30. gang. Det er ingen lag Mourinho har møtt flere ganger enn Liverpool.

Han står med 12 seire, 8 tap og 9 uavgjort mot Liverpool på de 29 foregående møtene.

Et av de første oppgjørene var ligacupfinalen i Cardiff i 2005. Liverpool tok ledelsen, men Chelsea utliknet i andre omgang da Gerrard satte ballen i egen kasse. Mourinho snudde seg da til den røde delen av publikummet rett bak seg og hysjet på dem. Liverpool hadde fått en ny fiende. Portugiseren ble også sendt opp på tribunen i oppgjøret. Chelsea vant likevel 3-2 i ekstraomgangene. Med det hadde Mourinho vunnet sin første tittel på britisk jord. På høyst kontroversielt vis.

Men Liverpool skulle få sin hevn ikke lenge etter. Lagene møttes i semifinalen i Champions League. I første kamp holdt Liverpool de blå til 0-0 på Stamford Bridge. I returoppgjøret på Anfield så vant vi 1-0. Og målet var av det kontroversielle slaget det også. Var ballen inne? Hadde Luis Garcia sparket den over linja eller ikke? Mourinho mente at ballen aldri hadde vært inne, selvsagt, og kalte målet for et spøkelsesmål.

Mourinho tapte på Old Trafford – og er fortsatt bitter på Garcia sitt mål.

Etter flere Chelsea-seire i ligaen, var det igjen duket for cupspill mellom lagene våren 2006. I semifinalen i FA-cupen denne sesongen så møttes Chelsea og Liverpool på Old Trafford. Det er en bane Liverpool har slitt mye på opp gjennom årene, men akkurat denne dagen gikk det bra. Vi vant 2-1.

Mourinho var rasende etter kampen. “Did the beste team win? I dont think so”, fortalte han til pressen etter tapet. Han nektet også å takke Benitez for kampen. Fiendskapen ble ytterligere intensivert.

Så sluttet Mourinho som manager i Chelsea i 2007, og rivaliseringen opphørte for noen år.

Det verste Mourinho-minnet

Men seks år senere var han tilbake på Stamford Bridge. I mellomtiden hadde Brendan Rodgers overtatt managerstolen i Liverpool. Og 2013/14-sesongen skulle vise seg å bli litt av en sesong for de røde. Vi knivet med Manchester City om ligagullet helt inn dette året.

Vi ledet serien etter å ha slått Manchester City i runde 34. Det var to poeng ned til Chelsea og seks poeng ned til City. Men de lyseblå hadde en kamp mindre spilt – en sikker trepoenger mot Hull – og hadde bedre målforskjell. Fire runder igjen. I runde 35 så tapte Chelsea, mens de to andre vant. Tre kamper igjen.

I runde 36 så ventet Chelsea på motsatt banehalvdel på Anfield. I de to siste rundene skulle vi møte Crystal Palace og Newcastle. I den formen vi var i ble disse kampene nesten sett på som en formalitet.

Men før det ventet altså Mourinho og Chelsea. Uavgjort ville trolig vært nok for å sikre ligatittelen.

Og det var ikke Chelseas beste 11er vi møtte denne dagen. Peter Cech og John Terry var skadet. Ramires var suspendert. Og i tillegg ville Mourinho spare en del av de faste spillerne til returoppgjøret i semifinalen i Champions League mot Atletico Madrid. Men Mohamed Salah startet for de blå, kuriøst nok.

Den 27. april møttes Liverpool og Chelsea. Det er en dag ingen glemmer.

Heller ikke Steven Gerrard. Han sklir på slutten av førsteomgang. Demba Ba utnytter situasjonen og setter 0-1.

Mouriho fortsetter å parkere bussen – et uttrykk han selv er opphavsmann til for øvrig – i andre omgang, og Willian setter spikeren i kista på tampen.

Manchester City ble seriemestere, og Mourinho jublet som en gal langs linja, og måten han løp med armene i været og bort til bortefansen på Anfield Road End etter kampen, var selvsagt salt i sårene for nedbrutte hjemmefans.

Det var lite plaster på såret at Atletico Madrid slo ut Chelsea i Champions League noen dager senere.

United-perioden

Når man ikke trodde at fiendskapet mellom Liverpool og Mourinho kunne nå høyere, så trakk Mourinho opp enda en kanin av hatten i 2016. Han ble ansatt som manager i Manchester United.

Han startet med å irritere Anfield i både 2016 og 2017. To busser ble parkert så dypt som overhodet mulig, og begge oppgjørene endte 0-0.

Men i 2018 var det slutt. For nøyaktig to år siden, 16. desember, så avgjorde Liverpool med to sene scoringer av Shaqiri på Anfield mot sin erkefiende. 3-1 – endelig hadde Klopp tatt knekken på kynikeren fra Portugal. Anfield-publikummet var ikke sene med å synge Sacked in the morning. Og to dager senere fikk faktisk Mourinho sparken. Voodooen hadde fungert.

Det var Mourinhos siste kamp som manager før han tok over Tottenham i november 2019. I januar møttes klubbene for første gang under Mourinhos ledelse. I London. Da vant Liverpool 1-0 etter en scoring av Roberto Firmino.

Tar Mourinho og Tottenham revansje i kveld? Hvis de gjør det, så kan vi være sikre på at Mourinho vil ta sin del av æren.

LES OGSÅ

Del dette:

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp

Legg inn en kommentar

Shopping Basket