fbpx
trent
Foto: Vlad1988 / Shutterstock.com
Vi har tidligere skrevet om Trent Alexander-Arnolds litt dypere posisjonering i høst. Vi nærmer oss halvspilt sesong, og tallene er ikke til å mistolke – Arnold er ikke like kreativ foran mål som før.

Høyrebacken har spilt 13 Premier League-kamper i høst. Han står registrert med to assister. Han hadde en målgivende i 3-1-seieren mot Arsenal, og mot Crystal Palace la han ballen til rette da Jordan Henderson satte inn 4-0.

Robertson på motsatt side står med en scoring og fem assister, og har dermed tatt en solid ledelse i den interne assistkampen mot Arnold.

De to siste årene har backkollegaene vært nummer en og to på assistlista i Liverpool. I forrige sesong så bokførte Arnold 13 målgivende i serien, Robertson stod igjen med 12. Året før vant Arnold 12-11. Totalt leder nå Robertson over Arnold med sifrene 33-28 i assister i PL for Liverpool.

Hvis vi konverterer årets assist-tall til per spilte 90 minutter, så utgjør det 0,17 på Arnold, og 0,33 på Robertson. I 2019/2020 så endte Arnold på 0,37 målgivende per 90 spilte minutter i ligasammenheng. Med det så inntok han femteplassen i ligaen totalt.

Reduksjonen er med andre ord signifikant.

Det er heller ikke sånn at angriperne har sløst med sjansene etter Arnold-innlegg i høst. Arnolds XA-tall – altså forventede antall assister – ligger på 0,16 per spilte 90 minutter, helt i tråd med det faktiske tallet på 0,17. De to målgivende han har fått registrert tegner et riktig bilde av hans leveranse i høst.

Vi ser det samme hvis vi studerer heat map-ene til backene. Robertson går enda dypere inn på motstanderens banehalvdel. Han beveger seg oftere inn i straffefeltet også. Mens Arnold beveger seg mer inn i banen.

Robertson sitt heat map i PL etter 15 kamper
Arnold sitt heat map i PL etter 13 kamper

Vi ser også at Robertson er mer direkte involvert i scoringene hvis vi studerer statistikken som heter Goal Creating Actions (GCA). Den måler de to siste offensive aksjonene før scoring. Det kan være en pasning, dribling eller at man sørger for å få et frispark det blir skåret på.

Robertson står med 0,67 GCA per 90 minutter så langt i høst. Arnold ligger på 0,34. Så Robertson har ikke bare flere assister, han har også flere nest siste involveringer før avslutningene.

Avslutningsvis finner vi tendensen igjen i antall innlegg slått. Ingen har slått flere innlegg i Premier League i år enn Andy Robertson – 67. Arnold har slått 53. Siden Robertson har spilt litt mer enn Arnold, så kommer de omtrent likt ut per kamp. Men når en ser på tallene på dødballer, så blir forskjellen stor igjen. Robertson har tatt 43 cornere i høst, Arnold har tatt 17. Robertson har også tatt 9 flere frispark.

Med andre ord så har Robertson foreløpig fått mer ansvar for målleveransen i år.

Det betyr ikke at Arnold nå har blitt ubetydelig i det offensive spillet. Han leverer, men fra en dypere posisjon i banen. Ingen har slått flere progressive pasninger i Liverpool enn Trent Alexander-Arnold i høst. En progressiv pasning er kort fortalt en pasning som går mot motstanderens mål og som ofte passerer motstandere. Arnold står registrert med 6266 meter i progressiv distanse på pasningene sine i høst. Robertson har 5679 meter, og han har også spilt flere minutter.

Selv om Arnold fortsatt er delaktig i Liverpools offensive spill, så kan det være at Klopp endrer posisjonen og rollen hans igjen utover vinteren. Vi har sett flere kamper der det var behov for en strøken høyrefot også, ikke bare en slepen venstrefot.

Kilder: fbref.com, whoscored.com, sofascore.com

LES OGSÅ

Del dette:

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp

Legg inn en kommentar

Shopping Basket