fbpx
elliott
Foto: Oleksandr Osipov / Shutterstock.com
Helt på tampen av overgangsvinduet så ble Elliott lånt ut til Championship-klubben Blackburn. Flere spådde en tøff læringskurve for unggutten, men det har gått bedre enn fryktet. Og noen av dybdetallene er rett og slett imponerende.

Han står bokført med 10 kamper for den tidligere storheten fra tidlig 1990-tall. Det har blitt 2 mål og 3 assister. Den siste scoringen kom på hjemmebane mot Milwall i går og var en perle. Den var nesten en kopi av Mo Salahs første scoring mot Roma i april 2018. Han satte 1-0 til Blackburn halvveis ut i første omgang. Kampen endte 2-1 til hjemmelaget, etter en overtidsscoring av Championships målkonge så langt, Adam Armstrong.

Med det så klatret Blackburn opp på 9. plass på tabellen. De står med sju seire og tre uavgjort på femten kamper. Sesongen begynte begredelig, men laget står nå med seks kamper på rad uten tap (fire seire).

Mange fryktet en stygg kneskade da Elliott måtte ut i bortekampen mot Preston 24. november, men heldigvis så det mer alvorlig ut enn det var. 17-åringen var tilbake i kampen etter, i 2-1-seieren over Barnsley.

Manageren er fornøyd

I tillegg til mål og assister så har Elliott også utmerket seg med godt kombinasjonsspill og god defensiv moral.

Manager Tony Mowbray har vært full av lovord om lånespilleren sin. “Han er en diamant“, fortalte Mowbray henrykt etter seieren over Coventry i slutten av oktober.

– Jeg skjønner hvorfor han kunne debutere i seniorfotballen som 15-åring. Han er så sikker med ballen, så oppmerksom på løpene rundt seg og har en naturlig følelse for rommene som oppstår. Han er en Premier League-spiller, og jeg er sikker på at Liverpool vet hva som bor i ham, la manageren til.

Men oppholdet har ikke bare vært et eventyr. I tillegg til skaden, så har ikke Elliott briljert i alle oppgjør. Han er ung, og da er det naturlig at nivået varierer. Han var for eksempel ganske svak mot Barnsley og ble byttet ut. I tillegg mener Mowbray at Elliott kan bli mer egoistisk i feltet.

Liverpool følger godt med på Elliotts utvikling. Klopp streamer kampene til Blackburn, og manager Mowbray har jevnlige møter med representanter fra Liverpools trenerteam på sitt kontor.

Tallene blir bedre jo mer en graver i dem

Elliott har spilt høyreving i et tremannsangrep i alle kampene med unntak av den siste. Da spilte han offensiv midtbanespiller. Måltallene er som sagt hyggelige. Han står med 0,57 mål eller assist per 90 minutter så langt. Med det så ligger han topp 20 i ligaen som bidragsyter på mål og målgivende, justert etter spilletid. Ser en bare på assister, så har han altså 3 assister på 789 minutter spilt, det vil si 0,34 målgivende per 90 minutter. Med det så ligger han som nummer 11 i serien.

Men han har også vært imponerende på andre offensive parametere. Statistikeren Rithwik Rajendran har sammenliknet Elliotts tall med andre spillere med over 500 minutter spilt i Championship. Rajendran brukte bakgrunnsdataen til Wyscout, ett av de mange selskapene som gir spillere, managere, fansen og media grunntall å analysere. Selv om Rajendrans statistikker er laget for elleve dager siden, så er tallene fortsatt fruktbare å bruke.

Hvis vi ser på nøkkelpasninger (key passes), pasninger som fører til avslutning, så har Elliott ingen over seg i Championship. Han har flest i ligaen per 90 minutter spilt. En prikk representerer en spiller. Den blå prikken er Elliott.

Men ikke nok med det. Hvis vi ser på xA, altså forventede assist-tall (hvor stor sjanse det er for at en pasning blir til en assist) per spilte 90 minutter, så ligger Elliott på tredjeplass i ligaen så langt.

I tillegg opererer Wyscout med en kategori de kaller “smart passes”. Det er en mer subjektiv kategori, der analytikere plotter inn pasninger som er viktige eller fornuftige. Men pasningene kan ikke være enkle, og de må være kreative. De bør sette opp lagkamerater i gode posisjoner, og ofte blir pasninger gjennom linjene definert som “smart passes“.

Elliott gjør det bra i denne kategorien også. Igjen justeres det for mengde fotball spilt. Elliott ligger som nummer 4.

Låneoppholdet til Harvey Elliott har med andre ord vært vellykket så langt. Blackburn får nyte godt av en potensiell Premier League-stjerne. Elliott får verdifull spilletid og en utviklingsarena. Og Liverpool får trolig tilbake en bedre og mer erfaren spiller.

LES OGSÅ

Del dette:

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp

2 Responses

Legg inn en kommentar

Shopping Basket