fbpx
Foto: ph.FAB / Shutterstock.com - Portugisiske Renato Sanches er linket til Liverpool
Om litt over en uke åpner transfermarkedet igjen. Og i januar kommer klubber fra England til å sikle på spillere fra den franske ligaen. Mye har gått galt i den franske fotballen i 2020.

Vi er usikre på om Liverpool kommer til å gi seg ut på markedet i januar. Rett etter skadene på van Dijk og Gomez var vi mer sikre. Vi trodde ikke at klubben ville gjøre noe overilt, men vi antok at klubben ville handle en eller to spillere litt tidligere enn beregnet. I januar i stedet for i sommer.

Men så har spillere som Rhys Williams og Nat Phillips overbevist såpass at vi er blitt mer usikre på om vi skal kjøpe noen i det hele tatt. I tillegg har både Curtis Jones og Caiomhin Kelleher tatt så store skritt at et kjøp av en ny andrekeeper og en potensiell erstatning for Gini Wijnaldum ikke synes så presserende lenger.

Det kan til og med være at Wijnaldum signerer ny kontrakt når kontraktstiden går ut. Sjansene blir stadig mindre selvsagt, men helt umulig er det fremdeles ikke.

Så må vi heller ikke glemme at pandemien fortsetter med stor styrke på balløya, den tiltar til og med, med en ny og faretruende mutasjon av viruset. Klubbene fortsetter å blø penger. Det gjelder også i høyeste grad Liverpool, selvkostklubben Liverpool. Tre millioner pund taper vi per kamp uten et fullsatt Anfield. I tillegg må vi plusse på reduserte rettighetsinntekter og trolig et visst beløp for reduserte sponsoravtaler. Vi har nok allerede passert en milliard i tap, i norske kroner.

I tillegg brukte vi klart mer enn hva vi fikk inn på transfermarkedet i sommer. Jota, Thiago og Tsimikas kostet tretti millioner pund mer enn hva vi fikk for spillere som Lovren, Brewster og Ejaria.

Det er med andre ord gode grunner til at Liverpool ikke vil benytte seg av januarvinduet i 2021.

Hvorfor bør Liverpool kjøpe i januar

Men på den annen side så er det en perfekt anledning å bruke mulighetene i transfermarkedet nå i januar. Chelsea kjøpte relativt smart i sommer. Det var nesten bare klubber i Premier League som kjøpte spillere, og prisene ble derfor noe lavere, vil mange hevde.

Sjansene for at prisene er høyere i januar enn i sommer er relativt liten. Normalt er januarmarkedet noe tøffere enn sommervinduet. Det er færre spillere tilgjengelig. Det er færre klubber som ønsker å selge spillere midt i sesongen enn før sesongen. Naturlig nok. Men i årets januarvindu kan prisene på spillere synke betraktelig.

Pandemien er tøff for mange klubber. Klubber over hele Europa sliter med å få endene til å møtes. Bundesliga- og La Liga-klubber solgte for mer enn hva de kjøpte for i sommer. Det er lite som tyder på at økonomien er mer solid nå. Spillerlønningene ligger stort sett stabilt, men inntektene har forvitret.

Og ekstra ille er det for franske klubber denne vinteren.

Liverpool har blitt linket til flere spillere i Ligue 1 i de siste ukene. Ikke minst så har det vært snakket om to spillere fra lederklubben Lille. Midtbanespilleren Renato Sanches og midtstopperen Sven Botman. En portugiser og en nederlender.

Lille er en av mange franske klubber som nærmer seg konkursspøkelset. På tross av at de leder ligaen, så er flere av spillerne trolig til salgs.

Hovedgrunnen til at franske klubber sliter i vinter er tosidig. For det første så har klubbene mistet publikumsinntekter. For heller ikke i Frankrike er publikum tillatt. Men minst like viktig er den havarerte TV-avtalen.

For god til å være sann

I 2018 så signerte LFP (de to øverste franske ligaene) en ny gullkantet TV-avtale med selskapet MediaPro. Avtalen skulle gjelde fra 2020/21-sesongen og strekke seg over fire år. Avtalen var 60% bedre enn den tidligere avtalen, og var den nest høyeste avtalen i Europa. Kun TV-avtalene i Premier League var bedre.

mediapro
Juan Ci / Shutterstock.com – MediaPros hovedkvarter i Barcelona

Budet fra MediaPro var klart høyere enn de andre budene, blant annet budet fra Canal+, som har vist fransk fotball i en årrekke.

Optimismen var stor i fransk fotball da avtalen ble signert. Nå skulle Ligue 1 ta opp kampen med de største ligaene i verden.

Men varsellampene burde ha blinket før. MediaPro hadde for det første ingen erfaring med fransk fotball. Italienske Serie A hadde i tillegg akkurat kansellert sin TV-avtale med selskapet da LFP signerte den gullkantede kontrakten for fransk fotball i 2018. De mente at selskapet ikke oppfylte forpliktelsene sine. Dessuten så var avtalen skrevet uten en bankgaranti, som ville ha sikret de franske klubbene inntekter hvis avtalen kollapset.

Nå har avtalen gjort nettopp det. Kollapset.

I andre uken av desember så forlot MediaPro avtalen. De ga fra seg rettighetene. Avtalen som var verdt nesten 1 milliard euro i året havarerte allerede fire måneder inn i det første kontraktsåret. I tillegg hadde ikke MediaPro penger til å betale mer enn en tredjedel av det de skyldte for sendingsrettighetene hittil i høst.

Dette er et meget tøft økonomisk slag i ansiktet på de franske klubbene. De har jo kjøpt og lønnet spillere med budsjetter som var avhengig av TV-avtalen med MediaPro. Tilbake står nå bare avtalen LFP har med Qatar-eide BeIN Sports for rettighetene for å vise fransk fotball utenfor Frankrike. Den tilsvarer cirka en tredjedel av avtalen med MediaPro.

I dag sliter de franske klubbene med kontantstrømmen. De lever på statlige banklån. En avtale de ble tvunget til å inngå da LFP måtte kansellere resten av 2019/20-sesongen etter at den franske regjeringen innførte full stopp for fotballen i vår. Da forrige sesong ble stoppet, stoppet både BeIN Sports og Canal+ (som hadde rettighetene til å vise Ligue 1 i Frankrike før årets sesong) utbetalingene til klubbene.

Med kollapsen av avtalen med MediaPro har krisen blitt ytterligere forverret. Kraftig forverret.

MediaPro er opprinnelig et spansk selskap, men i dag er selskapet på kinesiske hender. Det er ikke uvanlig at kinesiske eiere bare forlater avtaler de har inngått med ulike ligaer i Europa. I år har kinesiske interesser også bare forlatt gjeldende avtale for å vise Premier League i Østen. Uten vederlag.

Spillere i fransk liga er interessante

Fransk fotball ruller likevel videre. LFP forsøker å forhandle med Canal+ om en ny avtale. Men mediehuset har gode kort på hånd. De kjenner til desperasjonen blant de franske klubbene. De statlige banklånene er tyngende for klubbene. Og de kommer ikke uten krav om at klubbene må forsøke å skape “balanse i regnskapet”. Canal+ kan dra ut forhandlingene.

Balanse i regnskapet betyr i klartekst salg av spillere.

Og talentene og kvalitetene i den franske ligaen er åpenbare. Særlig på midtstopperplass yngler det i Ligue 1. Nå har flere franske stoppere allerede blitt solgt til andre ligaer. Koundé i Sevilla, Upamecano og Konate i RB Leipzig og Fofana i Leicester, for å nevne noen av de beste. Men det er fortsatt mye talent å hente fra Ligue 1.

Og ikke tro at klubber i ligaer med bedre økonomi ikke vil utnytte sjansen. Her snakker vi om den enes død, den andres død. Og Liverpool er sikkert ikke mer ridderlig innstilt til krisen i den franske ligaen enn andre europeiske klubber.

Klubben har allerede blitt linket ganske heftig til både Sanches og Botmann, som sagt. To av ligaleder Lilles aller beste spillere denne høsten. Begge i posisjoner Liverpool kan trenge å forsterke.

Nå taler ikke akkurat skadehistorikken til Sanches til hans fordel, og Botman er fortsatt svært ung og uferdig. Men den franske ligaen er uansett full av interessante spillere. Liverpool nærmer seg et kontrollert generasjonsskifte, og Lille har også andre gode midtbanespillere og angripere.

Vi skriver om Lille spesielt, fordi de er særskilt hardt rammet finansielt. Deres eier Gerard Lopez har gjort en del suspekte salg av spillere uten at inntektene fra salgene har gått til klubben.

I tillegg sliter klubber som Lyon og Marseille. Begge med mange interessante spillere.

Transfermarkedet åpner 2. januar. Klubben holder som alltid kortene tett til brystet. Det er argumenter for både å kjøpe og la være. Vinduet stenger 1. februar.

Kilder: The Guardian, New York Times, Transfermarkt, Tariq Panja

Del dette:

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp

2 Responses

Legg inn en kommentar

Shopping Basket