fbpx
Foto: AP photo/Jon Super, Pool/NTB

Bielsa fikk rett – Publikum utgjorde en forskjell

Marcelo Bielsa var negativ til at noen klubber fikk ha publikum på sine hjemmekamper og andre ikke. Han mente at det ble urettferdig. Helgens kamper i Premier League viste at han hadde rett.

Både Leeds-manager Bielsa og Gary Neville hevdet før helgens runde at konkurransevilkårene i Premier League ikke er like lenger. Halvparten av klubbene får ha 2000 tilskuere på kampene sine, halvparten må fortsatt spille for tomme tribuner på sin hjemmebane. Bielsa ønsker at ingen klubber får ha tilskuere før alle kan ha det.

Mange mente før runden at 2000 knapt ville utgjøre en forskjell, og at det ikke ville forstyrre konkurransevilkårene. Men runden viste faktisk at det ikke stemmer.

Den 16. desember vil den britiske regjeringa foreta en ny evaluering av smittesituasjonen i de ulike områdene av England. Det er den evalueringa som bestemmer om klubbene får ha tilskuere på kampene eller ei. Fram til den datoen så er det klubbene i London, Liverpool og på sørkysten som får ha 2000 tilskuere. De andre klubbene må foreløpig vente.

Helgens kamper viste at publikum utgjorde en klar og tydelig forskjell.

Før runden hadde regjeringa og Premier League gjort det klart at det var regler knyttet til gjenåpninga av stadionene. Blant annet måtte de 2000 tilskuerne bære ansiktsmaske hele tiden. Det var frarådet med høy sang og roping, og mål skulle feires i moderate former. Man skulle unngå high fives, klemming etc. Etter å ha sett kampene i helgen, kan vi trygt si at denne protokollen ikke ble fulgt slik man håpet på forhånd.

Vi så stadig fans med munnbindet av. Vi så klemming også på tvers av radene. Og vi hørte definitivt sang og roping.

De 2000 på Anfield denne søndagen sang for 50 000. “Jeg har aldri hørt så mye lyd fra 2000 mennesker,” kunne stemmen fra Anfield – George Sephton – fortelle til BBC etter kampen. “De sang for 15 000, de drev laget sitt fram, det var en stor forskjell,” sa Wolverhampton-spiller Dendoncker i intervjuet etter oppgjøret.

Publikum var ute etter å endelig representere klubben igjen. Heie spillerne fram. Hvem kan bebreide dem for det? Vi hadde nok gjort det alle sammen. Det er tross alt 271 dager siden sist de kunne synge You´ll never walk alone på Anfield før en fotballkamp.

Men dette ga samtidig ulike konkurransevilkår.

Jeg fikk gåsehud,” fortalte Jürgen Klopp etter kampen. Rett etter at han hadde vært borte hos fansen på The Kop og fist pumpet til dem på vanlig vis. Mange av spillerne i rødt ga uttrykk for det samme.

Det er flott å høre og se publikum tilbake. Og alle skritt i riktig retning er tross alt positivt. Men det er likevel umulig å ikke se poenget til Bielsa. Er det noe perioden uten publikum har vist oss, så er det at hjemmepublikumet utgjør en stor forskjell. Ikke bare på grunn av stemninga de lager, men også i antall poeng. Hjemmebanefordelen er helt borte uten tilskuere.

Vi så til og med eksempler på at dommere så ut til å bli påvirket av publikum i helgen. Særlig skiller ett eksempel seg ut. I kampen mellom Brighton og Southampton traff ballen hånda til Southampton-spiller Ward-Prowse inne i eget straffefelt. Florlett berøring, og null intensjon. Dommer David Coote så ut til å la den passere, men da han hørte brølet fra hjemmepublikummet – kampen ble spilt i Brighton – så blåste han til slutt. Etter en lang pause. Jeg er svært usikker på om den ville vært blåst for uten publikum. Vi observerte også andre tilfeller av mulig påvirkning.

Å slippe inn publikum på stadionene er etterlengtet. Men slik det fungerer nå, så er konkurransevilkårene ulike. For publikum holder ikke munn, publikum lar seg ikke stoppe. Og både hjemmelag og dommere lar seg påvirke av det. Premier League bør revurdere ordningen slik den fungerer nå. For nå er det urettferdig. Og urettferdighet har aldri vært sjarmerende. Det har aldri vært ønskelig.

LES OGSÅ

Del dette:

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp

Legg inn en kommentar

Shopping Basket