fbpx
salah
Foto: Vlad1988 / Shutterstock.com
Mohamed Salah fikk mye kritikk av flere engelske kommentatorer forrige helg. De mener at han filmet seg til straffespark. Men ingen av dem snakket om selve straffesparket. Så det får vi gjøre.

Mo Salah tok over rollen som Liverpools straffeskytter da James Milner gled ut av startoppstillinga for et par år siden. Med unntak av et straffespark tidlig i januar i 2018, så har de resterende 13 straffesparkene han har tatt for Liverpool blitt skutt fra oktober 2018 og fram til i dag.

Alt i alt har egypteren da tatt 14 straffespark for Liverpool. Hvordan har det gått?

Det har gått bra. Han har skåret på 13 av dem (og flere hvis vi regner med målene i straffesparkkonkurranser). Det gir en treffprosent på nesten 93%. Noe som er skyhøyt over snittet på straffer som er ca. 76%.

Men likevel føler jeg meg ikke sikker når Salah går fram til straffemerket. Det er noe som skurrer. For noen ganger ser det så tilfeldig ut. Det ser så ukontrollert ut, rett og slett. Noen ganger bare dunker han til, tilsynelatende like vill som den tidligere hårsveisen hans.

Vi har sett det flere ganger. Han klinket til i 2017 da han sendte Egypt til VM med et straffespark i det 94. minutt mot Kongo. Han klinket til i finalen i Madrid i 2019. Og han klinket til i helga. Knallhardt midt i mål. Som så ofte før.

Noen ganger ser det til og med ut som om han ikke treffer ballen rent. At han nesten sleiver ballen i mål.

Men når en studerer alle straffesparkene som Salah har tatt, så finner en ganske raskt ut at straffene går ikke bare midt i mål. Han varierer mer enn som så.

Dette er en oversikt over hvor Salah setter straffene sine. Seks av 14 straffer har gått midt i mål. Fem av dem setter han til høyre. Mens tre av dem setter han til venstre. Han varierer mindre i høyden, men det er også variasjon der. Halvparten har blitt plassert i den nederste delen av delen av målet. Halvparten på de to øverste tredjedelene. Det er derimot sjelden at Salah flørter med tverrliggeren.

Han har altså bommet kun en gang for Liverpool. Mot Huddersfield i oktober i 2017. Resten har gått inn, og variasjonen som vi ser over er med å forklare dette. Keeperne vet ikke hva de skal gjøre.

Noen keepere har valgt å bare stå. Det ser jo ut som en fornuftig strategi, i og med at Salah skyter ganske ofte midt i mål. Men da har vi sett at Salah legger ballen i en av sidene. Dette skjedde for eksempel mot Tottenham i serien i 2019, da Paulo Gazzaniga ble stående. Det skjedde også da Lukasz Fabianski prøvde å stå lenge i januar 2020, da Liverpool slo West Ham med 2-0. Han gjorde et slags utfall til slutt, men da lå ballen i motsatt hjørne.

Salah bruker altså variasjonen som et våpen.

Det er likevel noe som synes som kjennetegn på en klassisk Salah-straffe.

  • Langt tilløp
  • Rytmisk og raskt tilløp
  • Harde skudd
  • Mye bruk av vrist

Det er på en måte ikke noe dilldall. Det er ikke tripping i tilløpet. Det er ikke kort tilløp. Det er ikke rytmebrudd.

Sju meter tilløp, full akselerasjon, og boom.

Foreløpig ser Salahs strategi ut til å fungere. En scoringsprosent på nær 93%, og høyere hvis vi regner inn scoringer i straffesparkkonkurranser, bør berolige sarte sjeler neste gang Salah går fram til 11-metersmerket. Kanskje allerede mot Manchester City på søndag.

Da bør en også ha i bakhodet at Salah foreløpig er prikkfri på viktige straffer. Han har i sin karriere bare bommet på tre straffespark, to av dem i Egypts 6-0-seier over Niger og en bom i 3-0-seieren over Huddersfield i 2017. Men viktige straffer, dem bommer han ikke på.

Ikke bare skåret han i Champions League-finalen i 2019. Men det å sende sitt fedreland til VM på et avgjørende straffespark i det 94. minutt, med 100 millioner egyptere foran TV-skjermene, det krever sin mann. Det krever et kjølig sinn og en innarbeidet strategi. Salah ser ut til å være i besittelse av begge deler.

LES OGSÅ

Del dette:

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp

Legg inn en kommentar

Shopping Basket