fbpx

Strøtanker på glattisen: Et uhøytidelig skråblikk på runde 9

Southampton og Wolverhampton avsluttet runde 9 på Molineux i går kveld. Da er det også på tide med en ny medaljeseremoni. Vi deler også som alltid ut en nedrykksplass.

Gull – Timo Werner og Diogo Jota
Det må bli delt gullmedalje denne gangen. Liverpool hadde to spillere i kikkerten før sommerens transfervindu åpnet. Timo Werner og Diogo Jota. Begge har vært en suksess.

Jota er for øvrig det portugisiske navnet på bokstaven J, og ikke Diogos etternavn. Men latinerne har alltid vært keen på artistnavn. Dessuten så er det enklere å skrive Jota enn Diogo José Teixeira da Silva. Så det navnevalget godtar vi. Det tok meg for øvrig en uke før jeg fant ut at han het Diogo til fornavn, og ikke Diego.

Men jo, gullmedaljene. Werner havnet i Chelsea, Jota i Liverpool. Og begge har levert så det holder så langt i sesongen. Werner kom noe tregt i gang, men nå står han med åtte mål og fire assister på sine tretten kamper for Chelsea. I ligaen har han fire mål og tre målgivende. Han har sett fresh ut, tyskeren. Rask og direkte og giftig.

Diogo Jota har ikke vært noe dårligere. Han har skåret åtte mål på tolv kamper for sin nye klubb. Men spilletiden har ikke vært den samme som Werner. Tyskeren har spilt 1134 minutter, Jota kun 679.

Jota er også den første Liverpool-spilleren i historien som har skåret mål i sine fire første kamper på Anfield i toppserien. Det er en solskinnshistorie. Men ikke bare skårer han mål. Han er blitt et aktivum på linje med Mané og Salah.

Jota har skåret 0,84 mål per 90 minutter for Liverpool i Premier League i høst. Mané står med 0,48 mål per 90 minutter. Salah har elleville 0,94. Jota skyter gjennomsnittlig 4 ganger per 90 minutter. Det er oftere enn Salah (3,75) og Mané (3,1). I tillegg har han like mange sekvenser med ball inne i motstanderens straffefelt som Mané og Salah. Salah har 6,2 sekvenser per 90 minutter, Jota 6,1 og Mané 5,96. Vi kan trygt si at kjøpet har slått til så langt.

Til slutt – litt spott og spe. Jota har skåret flere mål (4) i åpent spill på hjemmebane i år enn Manchester United og Manchester City (3) til sammen.

Sølv – Lucas Digne

Han har gått litt under radaren, Digne. Evertons venstreback har levd i skyggen av Ben Chilwell og Andy Robertson. Men franskmannen tar stadig steg.

Han har rukket å bli 27 år nå. Og det er ingen grunn til at han skal gå under radaren. Han har tross alt spilt for klubber som Roma, PSG og Barcelona før han kom til Merseyside og tungt satsende Everton. Han er nå inne i sin tredje sesong i Premier League. Og han har gjort sakene sine bra.

Kun Andy Robertson og Trent Alexander-Arnold har flere assister blant backene i Premier League de to siste årene. Begge står med 26 målgivende hver. Digne har 15. Han har startet denne sesongen glitrende, og har flere målgivende enn begge i rødt i høst. Han har bokført fire assister på åtte kamper for Everton.

Bronse – Svarte fotballsko

Denne går til alle de irritable der ute. De som er litt grinete. De som irriterer seg over steiner i druene, bling-kulturen, apikal l, mobildekningen på Bergensbanen, oppringninger fra ukjente numre, flyselskap som sjekker vekten på håndbagasjen ved gaten, å finne enden på tapen, autocorrect, at man ikke kan redigere en Twitter-melding, lyset fra en mobil på kino, pepperkorn mellom tennene, tatoveringer på halsen, Dagbladets overskrifter, Tik Tok, ankelsokker i november, Auto-Tune, folk som snakker på konsert, P3, tommelring, språklig forfall.

Til alle dere – til alle dere gamle gubber av begge kjønn og i alle aldre – vet dere at de svarte fotballskoene er tilbake.

Puma har nå utviklet flere svarte modeller. Blant annet spilte Sterling, Xhaka og Martial med svarte sko i helga. For en lykke. For en velsignelse. Da er det bare å bejuble denne trenden videre.

Nedrykk – Straffene til Fulham

Hva har skjedd med drikkevannet på Craven Cottage? Nå har Fulham bommet på fem av de siste åtte straffesparkene sine i Premier League. Ikke nok med det. De har bommet på de tre siste. Og det har heller ikke vært akseptable misser. Det har vært spektakulære misser.

Ok, den første var grei. Den smalt i tverrliggeren og over. Men de to siste var av det lattervekkende slaget.

Først prøvde Ademola Lookman en panenka i sluttsekundene mot West Ham. Men det så helt fjollete ut. Fabianski i West Ham-målet avslørte trikset, og bare plukket ballen enkelt med hendene.

Og på søndag skjedde det igjen. Fulham lå under 3-1 mot Everton. Men en straffe er så godt som mål, og med 3-2 kunne det blitt skikkelig kamp. Ivan Cavaleiro stotret fram for å ta den. Pickford gjorde seg klar. Men Ivan den grusomme sklei og sendte ballen langt over.

Del dette:

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp

Legg inn en kommentar

Shopping Basket