fbpx
salah
Foto: REUTERS/Jon Super/NTB

Strøtanker på glattisen: Et uhøytidelig skråblikk på runde 7

Fotballen ruller fortsatt videre på balløya. Det skal vi faktisk ikke ta for gitt lenger. Og som alltid så er det noen som utmerker seg, på godt og vondt.

Gull: Pierre-Emile Højbjerg

Noen spillere får ikke den honnøren de fortjener. En av dem er danske Pierre-Emile Højbjerg. Det defensive ankeret til Tottenham. Dansken ble hentet fra Southampton i sommer, etter å ha levert meget solide prestasjoner på sørkysten.

Han er foret med brattwurst og sauerkraut i ungdomsårene, da han tilbragte sine ungdomsår på akademiet til Bayern München. Deretter havnet han i England. I fire år gikk han relativt upåaktet hen i Southampton. Men for de som analyserte dybdetallene, så var den 25-årige dansken en skjult skatt. Han var like god begge veier. Han vant flest dueller i fjorårets Premier League, og han slo også mange pasninger som åpnet forsvar.

Dette hadde Tottenhams analyseteam oppdaget, og kjøpte han for 15 millioner pund. Et kanonkjøp rett og slett. Og dansken har fortsatt med å prestere i år. Begge veier, selvsagt. Så også i helga.

Alle snakker om Kane og Son. Flere bør etter hvert snakke om Højbjerg, for han regjerer i maskinrommet, og gir Kane og Son muligheten til å skinne. Akkurat nå er Tottenham en heit medaljekandidat. Det skyldes blant annet toveisspillet til danske Højbjerg.

Sølv: Sander Berge

Han var kanskje banens beste spiller mot Liverpool. Han var i alle fall Sheffield Uniteds beste. Han bare fortsatte storspillet mot Manchester City i helga. Han var den mest skapende kraften i et Sheffield-lag som virker å være på gang igjen etter en meget svak start på sesongen.

Sander Berge hadde ikke en god start i Sheffield-klubben. Han virket treg og taktisk rådvill. Han passet rett og slett ikke inn. I posisjonen. I laget. I ligaen. Han virket like malplassert som Anne Frank i bursdagsselskapet til Herman Göring eller Salman Rushdie på en sykkel i Teheran, for å låne en Hareide-oneliner. Ikke at dette har skjedd, men det går vel an å forestille seg.

Men i år har Berge hevet seg. Han har nå begynt å finne seg til rette i posisjonen som Wilder plasserte han i, noe høyere i banen enn det han var vant med fra før. Og det å se han briljere mot både Liverpool og Manchester City var faktisk ganske moro, selv for en som ikke spiser fårikål og har på bunad på 17. mai.

Bronse: James Ward-Prowse

For en dødballfot på den mannen. I helga satte han to identiske frispark i det samme krysset i Southamptons 4-3-seier over Aston Villa. Med bare tolv minutters mellomrom.

Noen av dere husker kanskje Øivind Johnssen. Joda, Johnssen skrives med dobbelt-s. Men noen av dere husker han selvsagt. Fra tida da han var sportskommentator på NRK. Da han kommenterte tippekampene på lørdagene blant annet.

Dette var jo mange tiår etter at han hadde flyktet til London under krigen og leste opp motstandsdikt på radioen. Nå kunne vi fortsatt høre stemmen hans fra England, men rammene var heldigvis noe annerledes. Men jo, til poenget, i en av kampene han kommenterte så gjorde han en legendarisk tabbe.

Dette var jo i tida da reprisene ble innført på TV. Det var helt nytt at man kunne se noe igjen som akkurat hadde skjedd. Tenk det. Men Johnssen ble selvsagt lurt av dette. Så han sa noe sånn som: “Og det er mål igjen. Og på samme måte!” Selvsagt var det bare reprise.

Det kunne det også ha vært for Ward-Prowse i helga. Reprise. Samme avstand, samme tilløp, samme skru, samme bue, samme kryss. Men to mål. Vakre eneggede tvillinger, som en poetisk anlagt Johnssen ville ha sagt det.

Nedrykk: Filming

Ok, denne delen av programmet er todelt. Først litt om filming, så litt om reaksjoner på filming.

Først selve filminga – få det bort. Det er en uting. Legg det gjerne inn i VAR-oppgavene. Så enkelt er det. Så enkelt bør det være.

Så reaksjonene på filming. Hva er det med engelske eksperter og Mo Salah? Hvor kommer mistenksomheten fra? Alt Salah gjør blir dissekert negativt av mange av kommentariatet.

I helga så fikk vi se mange eksempler på stygge filminger, og på episoder som knapt kan kalles filming. Mohamed Salah gikk ned enkelt da han fikk straffe. Men ble han truffet? Ja. Kan det gjøre vondt å bli bli truffet i akillesen? Ja. Kunne han stått på beina? Ja, mest sannsynlig. Ville han da fått straffe? Ville dommer da bestraffet et kakk i hælen med straffe? Mest sannsynlig nei.

Salah gikk ned for å markere felling. Som for å vise dommeren hva som hadde skjedd. Andre gikk ned uten felling.

Son gikk ned uten å bli tatt.
Kane gikk ned uten å bli tatt.
Ayling gikk ned uten å bli tatt.

Men hvem får all pepperen i avisene, på nettet, på TV-skjermene? Jo, Mo Salah.

“Mo Salah er en skam og en flause. Hva gjør vi med sånne spillere?” spurte de på talkSport.

“Mo Salahs filming er en fornærmelse mot det spillet som Nobby Stiles elsket og sto for”, hevdet Tony Cascarino i Times i går. Nobby Stiles, en av VM-heltene fra 1966 som akkurat hadde gått bort, ble altså brukt i en kampanje fra Cascarinos side. Ikke ett ord om Tottenhamspillerne fra dagen før.

Da Garth Crooks skulle sette opp rundens lag for BBC, noe han gjør hver uke, så kom Jordan Henderson med på laget. Men da han skulle forklare hvorfor Henderson kom med på laget, så handlet ett avsnitt om Mo Salahs grusomme filming, ett avsnitt om at Henderson må ta en pedagogisk prat med egypteren, og til slutt ett lite avsnitt om hva Henderson gjorde bra.

Gary Lineker, Alan Shearer og andre fulgte opp. En tidligere toppdommer mente at Salah gjorde alt for å lure VAR.

Dette må opphøre. Disse anklagene. Det er like ille som filming i seg selv. Det å anklage en spiller som holder seg mer på beina enn nesten samtlige andre i ligaen, som nesten aldri går ned, på tross av å bli holdt og sparket på i kamp etter kamp, det er ufint og etter hvert en del av en kampanje. Kanskje ikke planlagt, men likevel en slags kampanje.

Kunne Salah stått? Ja. Men ble han felt? Ja. Hvorfor da ikke da kvesse pennen og stramme røsten når Ayling går ned, når Son går ned, når Kane går ned? Ingen av dem ble felt engang. Neida, for de er bare smarte, utnytter situasjonen på fornuftig vis osv.

Filming – få det bort.
Agenda mot en spiller – få det bort.

LES OGSÅ

Del dette:

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp

Legg inn en kommentar

Shopping Basket