fbpx
Foto: Martin Rickett/Pool via AP/NTB

Spilleranalyse: Svært mange poeng for posisjonering

Det er mange viktige egenskaper i fotball. Hva du gjør uten ball er en av de viktigste. Det fikk vi virkelig demonstrert i går kveld. Det ble delt ut mange poeng for posisjonering i analysen, målt opp mot pasninger, skudd, finter, taklinger osv. – i forhold til mer normale kamper.

En av Liverpools suksessfaktorer i går – for 1-1 på Etihad er faktisk mer enn godkjent – var det defensive arbeidet. Målet var å forhindre at Rodri, Gundogan, de Bruyne og Sterling ble involvert i Citys offensive spill. Det lyktes vi godt med.

Offensivt var det mange gode bevegelser, men det sviktet litt når det nærmet seg mål. Det skyldes først og fremst at Manchester City også spilte en god defensiv kamp. Det var sjelden at vi rotet det til i siste fase i angrepet. Også Guardiola hadde gjort hjemmeleksa si. De hadde mange spillere bak ball. Med unntak av de første ti minuttene.

Det var svært jevnt denne gangen, med flere spillere som jobbet og sleit i 90 minutter. Manchester City fikk avsluttet kun sju ganger i går. Det er veldig lavt til City å være. Og de var også svært sjelden inne i vår 16-meter. De to øverste leddene gjorde en manns jobb med å forhindre dette. Og forsvarsleddet var dyktige når de først måtte i aksjon. Men det var faktisk ikke så ofte.

Ellers er det viktig å merke seg at Alisson Becker fikk sin høyeste poengsum for året. Han gjorde ikke mange feberredninger, for det var det ikke behov for. Men han var svært aktiv i feltet og utenfor, og forhindret City flere ganger. Han er så smart i måten han beveger seg på, og det gjør at han forhindrer en del før det ser farlig ut.

I spilleranalysen så vurderes hver eneste aksjon hver spiller gjør i løpet av kampen. Med og uten ball. Offensivt og defensivt. Hver aksjon får en verdi fra minus fem til pluss fem. Vi bruker video og starter og stopper hele veien.

Siden hver aksjon er det som vurderes, så er det ikke uvanlig at midtstoppere og keeper får lavere poengscore enn de som har flere aksjoner lenger framme på banen. Liverpool er jo et dominerende lag. På den måten er ofte en spillerbørs nesten mer presis på de spillerne enn en spilleranalyse. Det gjelder å være bra når de først må i aksjon.

Her er våre hovedfunn fra gårsdagens kamp:

  • Rodri og Gundogan hadde 246 ballberøringer til sammen mot West Ham i sist runde. I går hadde de 154. Salah og Firmino, og etter hvert Jota, klarte å posisjonere seg i pasningskorridorene i store deler av kampen. Kun i de siste tjue minuttene fikk de blå playmakerne mer boltreplass.
  • Vi klarte også å hindre at Sterling, Torres og de Bruyne ble mye involvert i kampen. De ble bokført med henholdsvis 46, 20 og 48 ballberøringer. Det er svært lavt. Mot West Ham hadde de Bruyne 39 på 23 minutter da han kom inn som innbytter. Mané, Jota og etter hvert Shaqiri var flinke til å dekke pasningskanalene til Torres og Sterling, mens Wijnaldum og Henderson måtte dekke mye rom for å forhindre at de Bruyne kom for mye med i kampen. Det klarte de stort sett, men de gangene de Bruyne klarte å frigjøre seg, så ble det ofte en sjanse ut av det.
  • Matip var god i duellspillet, men sleit med langpasningene.
  • Wijnaldum mistet ballen to ganger i farlig sone. Det er sjeldent. Men ellers spilte han en tidvis mektig kamp. Det gjorde også hans makker Jordan Henderson, som har vært i superform i høst. De måtte nesten spille for tre i går. Men klarte likevel å forhindre at City fikk boltre seg i mellomrommet.
  • Mané var vår livligste spiller i første omgang, med mange forsøk på å rykke seg fri.
  • Firmino fikk 6 på spillerbørsen. Det er for lavt. Han gjør så mye litt “skjult” arbeid. Han er viktig i oppbygningsspillet på venstre side flere ganger i første omgang. Han posisjonerer seg som sagt glimrende defensivt i tillegg. Men han sliter litt med avslutningene for tida, så også i går. Det knyter seg litt.
  • Shaqiri gjorde en del positivt i går. Særlig defensivt, og særlig i posisjonsspillet. Var også flink i første fase av overgangsspillet.
  • Milner stod igjen med ni pluss-aksjoner – alle var defensive. Han hadde også fire minus-aksjoner – alle var offensive.
  • Laget fikk 320 plusspoeng til sammen i går. Vi har fått flere før. Men spillerne fikk kun 101 minuspoeng til sammen. Det er det laveste tallet i år. Det ble knapt gjort tabber. Matip hadde noen stygge langpasninger, Wijnaldum mistet ball et par ganger, Trent bommet grovt på et bruddforsøk. Men ellers var det få aksjoner som var veldig dårlige. Meget solid.
  • Trents pasning i bakrom til Firmino etter ett minutt fikk høyest plussverdi med 4. Alissons redning på Sterlings skudd i første omgang ble belønnet med 3. Det gjorde også Hendersons gjennombruddspasning til Mané på slutten av første omgang. Wijnaldum og Mané hadde flest aksjoner som ga mer enn ett plusspoeng i verdi.

Her følger en oversikt over hvordan spillerne gjorde det i går. Først er det angitt plusspoeng – så minuspoeng = deretter totalpoeng:

Alisson: 18-3=15
Arnold: 24-10=14
Matip: 24-9=15
Gomez: 22-9=13
Robertson: 22-7=15
Henderson: 35-8=27
Wijnaldum: 36-8=28
Jota: 29-11=18
Firmino: 24-11=13
Mané: 34-7=27
Salah: 31-6=25
Shaqiri: 12-5=7
Milner: 9-4=5

Det gir følgende topp 5:

LES OGSÅ

Del dette:

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp

One Response

Legg inn en kommentar

Shopping Basket