fbpx
Foto: REUTERS/Mike Hewitt /NTB

Spilleranalyse: Jevne prestasjoner

Liverpool hadde ikke like mye sting som normalt, men kjempet tappert for poengene på Amex Stadium utenfor Brighton. Det skal spillerne berømmes for.

Det var ingen dårlig motstander vi møtte i går. Brighton er dårlig plassert på tabellen, men prestasjonsmessig så må manager Graham Potter være fornøyd. I går lyktes de bedre defensivt enn tidligere i år. De holdt Liverpool nede på seks avslutninger totalt, og Ben White og Yves Bissouma var meget gode i brudd- og taklingsspillet. Angriperne våre fikk det uvanlig tøft.

Selv om angrepsspillet ikke var på samme nivå som tidligere i år, så skapte vi nok til å lage mål. Vi hadde til og med tre baller i nettet, men to ble annullert. Så noe skapte vi tross alt. Det var likevel forsvarsjobben som fortjener mest ros etter gårsdagen.

Med unntak av en periode i første omgang med dårlig setting av linje bakerst, og de to unødvendige straffesparkene, så fungerte mye bra defensivt i går. Det skal flere ha ros for. Særlig Andy Robertson og ikke minst Nat Phillips. Indreløperne (Minamino lå i en skjev indreløperrolle) må også få skryt for jobben sin. De hindret mange framspill langs bakken til bevegelige Brighton-spisser.

Fakta om spilleranalysen:

 • Vi studerer kampen på video
 • Hver aksjon som spillerne gjør blir vurdert
 • Skalaen går fra -5 til +5
 • Alle aksjoner vurderes; defensive og offensive, med og uten ball
 • Analysen er en subjektiv kvalitativ vurdering
 • Målet er å avdekke alle aksjoner, og ikke bare de mest iøynefallende, som scoringer, assister osv.

Her er våre hovedfunn i analysen:

 • Nat Phillips spiller igjen en god Premier League-kamp. Han leste spillet bra flere ganger, og har flest vunnede taklinger, hodedueller, klareringer og brudd av alle Liverpool-spillerne.

Vi kan stoppe opp litt her. Nat Phillips er ikke rask, men han er flinkere til å lese spillet enn hva mange trodde før han debuterte i Premier League. Vi har valgt å plukke to situasjoner som viser dette.

I første omgang får Brighton et frispark ved sidelinjen et godt stykke inn på Liverpools banehalvdel.

Phillips plasserer seg nok en gang riktig og nikker ballen langt vekk. Brighton plukker opp ballen lenger ut, og legger inn igjen. Det oppstår flere hodedueller i feltet.

Nat Phillips snur hodet, ser at han ligger litt innenfor to Brighton-spillere. Han tar så to raske skritt ut, og står nå (bildet) så langt ut at han setter de to blå i offside. Det er godt lest. Men dommeren har ikke blåst selv om ballen går til Brighton-spilleren lengst inn. Phillips rykker inn igjen og vinner en ny hodeduell ut til corner. Denne blir det ikke noe av, da flagget til slutt kommer opp.

Hans gode evne til å lese spillet viste han andre ganger også. Mot slutten av kampen så kommer Brighton seg fram på høyresiden. Det er tre mot tre i høy fart.

Phillips har ikke latt seg friste til å løpe for langt inn, noe som mange stoppere gjør. Han stopper opp, og fanger dermed Brightons spiller som kommer fra dypet. Denne rykker så videre inn i feltet, men Phillips leser spillet og følger rykket.

Det fører til at pasningskanalen lukkes og at han til slutt kan plukke ballen enkelt.

Slike situasjoner så vi flere av i går. Selv om han og Fabinho ikke samarbeidet bra nok sammen om linjesettinga i deler av førsteomgangen, så var mye annet bra. Han vant som sagt åtte hodedueller i går. Den neste på banen vant tre. Phillips var viktig på både dødballer og på langballene som Brighton slo mange av i andre omgang.

 • Andy Robertson kom sjelden til innlegg i går. Kun tre ganger, det laveste antallet hans i går. Han var likevel den spilleren med overlegent flest ballberøringer på Liverpool. Dessverre ikke høyt nok i banen. Men han var relativt sikker i pasningsspillet og frigjorde seg ofte. Var også sterk defensivt. Hans aksjon på Brightons innlegg etter 80 minutter, der han på mirakuløst klarer å låre ballen over og ikke i mål, fikk en verdi på +3. Hans pasning med yttersiden til Williams i første omgang var det også meget høy kvalitet på. Den fikk en plussverdi på 4.
 • Tre aksjoner fikk en plussverdi på 4. I tillegg til den nevnte yttersidepasningen fra Robertson, så fikk Firminos mottak og pasning til Salah på egypterens offsidescoring også +4. Det samme gjorde Jota for scoringen sin. Timing på løpet i felt, skuddfinten og det lure skuddet var pur klasse. Fire-fem aksjoner fikk en plussverdi på 3, blant annet Fabinhos flotte pasning til Salah etter tre minutter.
 • Neco Williams fikk dessverre -5 for aksjonen på den første Brighton-straffen. Og det etter å ha ruset for langt ut først, som også ga minuspoeng. Både det at han valgte å takle og utførelsen av selve taklinga var svært dårlig. Det var noe Moreno over aksjonen. Williams hadde heldigvis et par aksjoner som fikk plussverdi 2, men han havnet på minussiden til slutt. Vi får trøste oss med at det er god læring for den unge waliseren.
 • Firmino presser mindre enn normalt, men er god i styrespillet – å styre motstander inn i rom han ønsker – og i link-up-spillet. Spiller Jota flott gjennom etter ett minutt og Salah etter 33 minutter. I andre omgang spiller han ikke andre fri på mål, men han er oftere involvert i det vi forsøkte å skape.
 • Jota hadde en svak førsteomgang (+2), men tok igjen en del i andre omgang (+10). Var sammen med Minamino vår ivrigste press-spiller. Men han sleit veldig med ballkontrollen. Mistet ballen fem ganger på grunn av mangel på kontroll. Ganske så ulikt portugiseren. Klart mest på banen.
 • Minamino sleit med å beskytte ball, blir fratatt den for ofte. Men posisjoner seg bra, særlig defensivt, løper mye og er ofte spillbar. Klarer likevel sjelden å skape noe. Trenger egentlig flere kamper, men han er langt bak i køen.
 • Milner var bedre enn jeg synes da jeg satte spillerbørsen i går. Han fikk 6,5, men han fortjente et halvt poeng mer. Han klarte å involvere seg mer enn sin makker Wijnaldum denne gangen.
 • Salah var lite involvert, hadde nesten ikke ball. Men gjenlegget på Jotas mål var godt, offsidemålet var en god prestasjon og i tillegg tok han mange gode løp i bakrom. Fikk også en stor sjanse tidlig i kampen på et av sine mange bakromsløp.
 • Ingen av innbytterne tilførte noe særlig. Utenom offsidemålet så var Mané iskald. Hadde kun seks pasninger på en halvtime, og fire av dem gikk ikke til rett adressat. Henderson virket noe kamprusten, og var ikke like treffsikker på pasningene sine som vanlig. Han bommet på hver fjerde. 75% pasningssikkerhet er langt under normalen, og særlig som balanserende midtbanespiller. Jones måtte spille back det siste kvarteret. Feilplasserer seg og ruser tre ganger på den korte tida, og Brighton får skapt farligheter.
 • Alisson har en god førsteomgang som sweeper. Han er ute fire ganger og hindrer bakromspasninger.

Her følger en oversikt over hvordan spillerne gjorde det i går. Først er det angitt plusspoeng – så minuspoeng = deretter totalpoeng:

Alisson: 10-2=8
Williams: 8-11=-3
Phillips: 33-12=21
Fabinho: 25-12=13
Robertson: 33-14=19
Milner: 24-7=17
Wijnaldum: 25-10=15
Minamino: 26-13=13
Salah: 18-3=15
Jota: 27-15=12
Firmino: 28-8=20
Henderson: 9-7=2
Mané: 5-3=2
Jones: 2-3=-1

Dette gir følgende topp 5:

LES OGSÅ

Del dette:

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp

Legg inn en kommentar

Shopping Basket