fbpx
Foto: AP Photo/Jon Super, Pool/NTB

Spilleranalyse: At Phillips fikk 9 og bestemannspris skyldes forventinger

Nat Phillips debuterte med bravur i går. Han var sterk og god i duellene, særlig i lufta. Han fikk fortjent klem og skryt av Klopp etter kampen. Men bestemann var han ikke. Og karakteren 9 som flere ga han på børsen i går, er definitivt i overkant.

Det skyldes først og fremst lave forventninger, ikke spillet hans per se. Liverpool har ballen i 75% av tida. Da skal det godt gjøres at en forsvarsspiller har nok defensive aksjoner (for offensive hadde han ikke) til at 9-tallet kan vurderes.

Det var ellers en kamp som var preget av tålmodighet og lav risiko. Målet var å holde mye i ball, ikke miste den i farlige soner og ikke la bortelaget få for mange dødballer. Alt for å redusere risikoen for at den nye forsvarsduoen skulle bli utfordret for mye.

Dette lyktes Liverpool godt med.

Men siden kampen jo var relativ langsom og kontrollerende, var det ikke mange høye scorer for spilleres enkeltaksjoner i løpet av kampen. For det er nettopp det denne spilleranalysen måler. Alle aksjoner til spillerne i løpet av 90 minutter.

Der spillerbørsen er satt rett etter kamp, så er spilleranalysen et dypdykk.

Kampen blir studert og analysert på video. Vi starter og stopper konstant. Flere situasjoner blir sett flere ganger ved behov. Analysen er subjektiv. Det kan ha både minuser og plusser knyttet til seg. Men det er forsøkt å ta hensyn til både roller, antatt kampplan og Klopps spillefilosofi.

Alle spillernes aksjoner blir vurdert på en skala fra minus 5 til pluss 5. Hver aksjon. Med og uten ball. Offensivt og defensivt. Det aller fleste aksjonene spillere gjør får ingen markering i det hele tatt. Det må litt til for å få en markering.

Kampen i går hadde mange aksjoner som fikk plussverdi 1. Den hadde også få minusaksjoner totalt sett. Sammenliknet med normalen.

spillerbørsen i går, så fikk alle med unntak av Firmino 6 eller 7. Men noen justeringer av karakterene i går, bør man gjøre etter analysen.

Her er våre hovedfunn:

 • Trent Alexander Arnold lå høyere i banen og var vår mest skapende spiller. 6 av pasningene hans i bakrommet var veldig smarte og bra utført. Han traff ikke like godt med innleggene.
 • Shaqiri var enorm da han kom inn. Han rakk å notere seg for 8 separate plussaksjoner på 20 minutter, og tre av dem med 2+ eller mer.
 • Pasningen fra Shaqiri på 2-1 målet fikk høyest score av en enkeltaksjon, med pluss 4. Retning og vekting var perfekt. Men i tillegg er sveitseren orientert i situasjonen. Legg merke til hvordan han bruker øynene sine i de siste tre sekundene før pasninga. Vision, kaller engelskmennene det. Overblikk er vår term.
 • Jota var også god da han kom inn. Han bidro med progressive løp og var farlig i boksen. Han noterte seg for 10 aksjoner på 20 minutter. I likhet med Shaqiri så fikk tre av dem en plussverdi på 2 eller mer.
 • Wijnaldum og Henderson leverte meget solid toveisspill kampen igjennom. Pasningen fra Henderson til Robertson i andreomgang fikk en plussverdi på 3. Kampens nest høyeste.
 • Det samme mottok Mané for dragningene sine i forkant av den situasjonen som ender opp med at Salah sentrer for løst tilbake til Mané etter 75 minutter. Det var kun tre aksjoner som fikk +3 eller mer i hele kampen. Jota og Mané fikk for øvrig 2+2 i sekvenser som inneholdt to aksjoner. Mané på overlegget til Robertson i første omgang (der Robertson skøyt over), og Jota på målet (tar løpet+avslutninga).
 • Salah kom ikke til sin rett i denne kampen. Fikk kun 19 plusspoeng. Det klart laveste tallet hans i år. Både han og Mané sleit med vanskelige arbeidsbetingelser.
 • Firmino fikk 5 på børsen i går, det var strengt. Kunne vurdert 6.
 • Phillips fikk 16 poeng totalt. Det er anstendig, men heller ikke mer. Klart bedre i lufta enn på bakken. Men det var i lufta at det var behov for ham i går, så all ære til Phillips for det.
 • Alisson hadde totalt fire aksjoner som ble vurdert med poeng. Det laveste tallet i år.
 • Gomez fikk -4 for klareringa før 0-1, og -2 for den manglende blokkeringa som fulgte. Med unntak av denne sekvensen med to negative aksjoner, så spilte Gomez en god kamp. Han bommet riktignok med to-tre langpasninger i andre omgang, men utenom det leverte han meget solid. Fikk 6,5 i går, men kunne sett 7-tallet. Det samme gjelder Mané. Han spilte tidvis en glimrende andreomgang.

Alt i alt var det en kamp med ganske få aksjoner som fikk vurdering. Både på pluss-siden og minus-siden.

Her følger en oversikt over hvordan spillerne gjorde det i går. Først er det angitt plusspoeng – så minuspoeng = deretter totalpoeng:

Alisson: 3-1=2
Arnold: 37-12=25
Phillips: 28-12=16
Gomez: 26-11=15
Robertson: 20-7=13
Jones: 24-13=11
Henderson: 36-9=27
Wijnaldum: 28-7=21
Salah: 19-12=7
Firmino: 19-12=7
Mané: 33-14=19
Jota: 13-5=8
Shaqiri: 13-2=11
Milner: 1-1=0

Det gir følgende topp 5:

LES OGSÅ

Del dette:

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp

Legg inn en kommentar

Shopping Basket