fbpx
Foto: Shaun Botterill/Pool via AP/NTB
Vi har nådd sesongens andre landslagspause, og det er endelig tid til å kunne stoppe opp litt og dvele ved sesongstarten. Den har vært kanongod.

Nå er det ikke alt som har vært rosenrødt i starten av årets sesong. Færre poeng enn i fjor på samme tid, flere skader og ikke minst en skikkelig nedtur da van Dijk ble kvestet på Goodison Park taler vel mot å gi starten terningkast 6. Men en trenger ikke å grave dypt for å finne at mye har vært dypt imponerende.

Kanskje er det nettopp forutsetningene som gjør sesongstarten så god. Alt er jo relativt.

Liverpool står med full pott i Champions League og ligger på tredjeplass med 17 poeng i serien. Det siste er jo ikke like bra som i de to foregående sesongene. Men det er likevel veldig bra.

Perfekt i Champions League

La oss likevel stoppe litt opp ved Champions League. Alle ser at Ajax ikke er på samme nivå som i 2019. Alle ser også at Atalanta har en spillestil som passer oss perfekt. Alle ser i tillegg at Midtjylland nok var det letteste laget fra pott D i årets trekning. Men likevel, det å stå med ni poeng og 8-0 i målforskjell er nok i overkant av det Klopp håpet på i september. Glem heller ikke at vi er ferdig med de to vanskeligste oppgjørene, bortekamper i både Bergamo og Amsterdam.

Dette betyr at Liverpool mest sannsynlig vil kunne hvile spillere i minst en av kampene som venter i Champions League.

Kampene kommer tett som perler på en snor framover. Etter landslagspausen er det to kamper i uka. Det er 11 kamper igjen å spille i 2020.

Særlig kan det bli tøft om litt over to uker. Da skal vi først møte Atalanta hjemme onsdag kveld, deretter møter vi Brighton borte tidlig lørdagen etter. Marerittoppsettet til Klopp er bekreftet. Kanskje vil det lønne seg å spare spillere mot Atalanta, og satse alt på at vi vinner mot Ajax eller Midtjylland. Én seier til gir nemlig garantert plass i åttendelsfinalene.

Uansett så har starten i Champions League vært prikkfri. Det gir muligheter for rotasjon i en meget heftig del av sesongen.

Premier League – tunge forutsetninger

I serien har det gått noe tyngre. Vi har som sagt kapret 17 poeng av 24 mulige etter åtte kamper. Det er dårligere enn i begge de foregående sesongene. Men måler man mot de to sesongene, så vil jo det meste framstå som middelmådig.

Jeg vil påstå at 17 poeng etter 8 runder er bra. For ikke glem forutsetningene.

VAR har straffet oss hardt

Vi har for det første vært det laget som har hatt mest uflaks med VAR-avgjørelsene så langt i år. Vi står med minus fire i avgjørelser som VAR er ansvarlig for, og det kan ingen andre lag i ligaen måle seg med. Fem avgjørelser mot, en avgjørelse for. Mange av dem av det omdiskuterte slaget.

var

Mye skader og sykdom

For det andre har vi vært knallhardt rammet av skader og Covid-19 i år. Spillere som Thiago, Mané, Tsimikas, Keita og Shaqiri har alle testet positivt for viruset. I tillegg har vi hatt skader på Alisson, Matip, Gomez, Tsimikas, Fabinho, Keita, Thiago, Henderson, Oxlade-Chamberlain og ikke minst van Dijk. Nå er også Trent Alexander-Arnold ute med skade. Les navnene i dette avsnittet en gang til. Reflekter litt over det. Hvilket lag ville ikke blitt preget av dette?

Ingen, absolutt ingen lag i verden ville vært upåvirket av et slikt mannefall. For det er jo ikke hvem som helst som har vært og er skadet heller. Thiago var kanskje Champions Leagues beste spiller i forrige sesong. Jordan Henderson var i manges øyne den beste spilleren i Premier League i 2019-20. Alisson er trolig verdens beste keeper. Van Dijk er verdens beste forsvarsspiller gjennom tidende. Mané har vært høyt oppe i ulike kåringer i de siste årene. Dette er verdensklassespillere alle som en.

Mange vanskelige kamper

For det tredje har vi møtt veldig hard motstand i serien til nå. Vi har vunnet fem kamper, spilt to uavgjort og tapt en kamp.

De fem kampene som har endt med tre poeng har vi vunnet mer overbevisende enn hva mange tror. Kampene mot Arsenal og Chelsea var helt overlegne. Vi var ikke truet. Mot Leeds så var vi enda mer overlegne, men Leeds skåret på alt de hadde, og kampen endte 4-3 til slutt. Men i spill og sjanser så hadde vi dominert fullstendig. Mot Sheffield United og West Ham vinner vi med ett mål, og vi måtte nok grave litt ekstra, men alt i alt to fine seire.

Så kommer vi til de to uavgjort-kampene. Først spiller vi 2-2 borte mot Everton. Uavgjort. Det er ikke første gang på Goodison Park. Åtte av de siste ni Premier League-derbyene på Goodison har endt med uavgjort. Og gitt de forutsetningene kampen faktisk førte med seg, med overfallet på van Dijk og omdiskuterte VAR-avgjørelser, så var forestillingen absolutt noe å skryte av.

Laurence Griffiths/Pool via AP/NTB

Deretter spiller vi 1-1 på Etihad i helga. En arena vi har slitt på de siste årene. Vi hadde tapt tre seriekamper på rad der før helgens kamp. Så jeg godtar i alle fall ett poeng. Selv om Manchester City trolig ikke er på sitt beste for tida. Men glem ikke måten vi angrep kampen på. Med full offensiv satsning på en av de mest fryktede arenaene i Europa tok vi kontroll i første omgang. Det står det respekt av. Vi så ut som de regjerende mesterne.

Med andre ord – sju av de åtte seriekampene har vært bra. Da gjenstår bare unntakskampen mot Aston Villa. Avviket. Vi klappet sammen. Men det er tross alt den eneste smellen vi har gått på.

Og som sagt, motstanden har vært tøff. På åtte kamper har vi altså møtt Manchester City borte, et tungt satsende Everton borte, overraskelseslaget Aston Villa borte, Chelsea borte. Vi har også møtt Arsenal og et West Ham som kom fra 4-0 mot Wolves, 3-0 mot Leicester, 3-3 mot Tottenham og 1-1 mot Manchester City. De fløy jo før de kom til Anfield. Vi klippet vingene deres. I tillegg har vi møtt et heltent, men variabelt Leeds-lag. Den eneste kampen som på papiret har vært enkel er faktisk bare Sheffield United.

Dette harde kampprogrammet gjenspeiles også på RPI-tabellen. RPI-tabellen er kort sagt en tabell som justerer for motstanden. Man tar utgangspunktet i poeng. Så justerer man først for motstandere man har møtt ut fra en rating. Det er selvsagt tøffere å møte Manchester City på Etihad enn Sheffield United på Anfield. Deretter justeres tabellen ytterligere gjennom å justere for motstanderne til motstanderne man har møtt. De tre nivåene – poeng, justering for motstandere, justering for motstanderes motstandere – vektes mindre jo lenger man kommer ut i justeringsprosessen.

På RPI-tabellen så leder faktisk Liverpool serien etter åtte runder. Det er greit å ha i bakhodet når man vurderer sesongen så langt.

Oppsummering

Jeg er alt i alt meget imponert over hva Klopp og spillerne har fått til så langt i høst. De uvanlige forutsetningene for all idrett som vi opplever nå er like for alle lag. Men det skaper likevel mer rom for bisarre resultater. Det ser vi i England, og det ser vi i resten av Europa.

Vi skal også være forsiktig med å måle årets resultater opp mot de siste sesongene. De har vært helt spesielle. At Premier League-lag havner på 97, 98, 99 og 100 poeng hører til sjeldenhetene, og i sommer har flere klubber satset tungt på transfermarkedet i tillegg. Det er faktisk ikke særlig sannsynlig at vinneren i årets PL runder 90 poeng engang.

Når man tar høyde for forutsetningene – VAR-avgjørelser, skademareritt og tøff motstand i serien – så vil jeg hevde at resultatene i 2020-21 har vært strålende så langt. Full pott i Champions League, inkludert to seire i de to hardeste bortekampene. 17 poeng og tredjeplass i Premier League er heller ikke noe å gråte av. Rekken av seriekamper uten tap på Anfield fortsetter også, selv om borteseirene i Premier League florerer så langt.

Jeg skulle gjerne vært foruten skadene, særlig van Dijk-skaden. Jeg skulle gjerne gått videre i Ligacupen. Jeg skulle også ha vært foruten avviket i Birmingham. Men alt i alt så har Klopp og spillerne levert til karakter A i høst. Vi har faktisk opptrådt som mestere.

LES OGSÅ

Del dette:

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp

Legg inn en kommentar

Shopping Basket