fbpx
Foto: Clive Brunskill/Pool via AP/NTB

MSI: Liverpool skapte veldig lite i andre omgang

I går var vi vitne til årets jevneste kamp. Ballbesittelsen var relativt i balanse. Liverpool hadde mest ball i første omgang. Manchester City hadde mer ball i andre.

Det ble også skapt relativt lite foran målene i går. Særlig i andre omgang. To straffer dro opp MSI.

MSI stå altså for målsituasjonsindeks. Vi vurderer hvilket lag som skaper mest foran målene. Normalt så bruker man antall avslutninger for å måle hvilket lag som skaper mest. Noe nyere er XG, forventede mål ut fra avslutningene i kampen. MSI er ment som et tredje alternativ. For XG og antall avslutninger har noen ulemper ved seg.

Antall avslutninger forteller ganske lite om hvor store sjansene er. XG er noe bedre. Men i XG så vurderes bare avslutninger. Mange ganger kan sjansene være store selv om det ikke avsluttes. Vektinga av kriteriene bak XG kan også gi skjeve utslag. I tillegg så vurderes det ikke om alternativer til avslutning hadde vært bedre i gitte målsituasjoner. Når XG i tillegg heller ikke tar høyde for hvem som avslutter, så mener vi at fotballen trenger MSI.

MSI innebærer en subjektiv og kvalitativ vurdering av hver enkelt målsituasjon. Disse situasjonene måles på en skala fra 0-1, akkurat som i XG. MSI sin potensielle svakhet er også dens styrke, subjektiviteten.

Før vi presenterer MSI-tallene for gårsdagens kamp, hvordan ser de mer kvantitative statistikkene ut?

Liverpool står oppført med 10 avslutninger, City hadde 7. De hadde begge to avslutninger på mål. På Understat så var XG-verdien 1,58-1,19 til hjemmelaget.

På MSI så kommer Liverpool noe bedre ut:

Manchester City – Liverpool

1,74 – 1,76

Dette var årets jevneste kamp målt i MSI. Poengdelinga var med andre ord fortjent.

Her er våre hovedfunn:

  • Liverpool skapte flest målsituasjoner: 31 mot 21
  • Vi skapte flest i første omgang: 20 mot 9
  • I andre omgang var det 12-11 i Citys favør
  • Men Manchester City skapte de farligste situasjonene. 2 av Liverpools situasjoner ble vurdert med en MSI på over 0,1. Det er det laveste tallet for Liverpool i år. City ble bokført med 4
  • Tar man bort straffesparket, så produserte vi kun én målsituasjon som man kan kalle en ganske stor sjanse – situasjonen mot slutten av første omgang da vi kommer 3 mot 2, men der Jota spiller ballen bak Salah, og det hele munner ut i ingenting. Den fikk en verdi på 0,15. Arnolds avslutning fra skrått hold og ca. sju meter fikk en verdi på 0,08.
  • City hadde tre situasjoner utenom straffen som fikk høy verdi. Målet fikk en verdi på 0,3, mens Sterlings skudd i første omgang fikk en verdi 0,15. Han burde nok ha passet skrått bakover der. Nikken til Jesus i andre omgang fikk en verdi på 0,18. Den fikk en verdi på 0,29 i XG. Men det er fordi de ulike kriteriene vektes likt. Mange indikatorer tilsa stor sjanse, men kroppens posisjon var ekstra viktig i situasjonen. Den gjorde det litt vanskelig for Jesus
  • Vi slår mange innlegg i kampen. Men vi treffer ikke bra nok. City var mer tålmodige i sitt angrepsspill. Vi var heller ikke kliniske nok i feltet med ball
  • Jota stod for tre skudd i kampen, men alle var temmelig vanskelige. Mané hadde ingen, men han var likevel involvert i 6 målsituasjoner

LES OGSÅ

Del dette:

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp

Legg inn en kommentar

Shopping Basket