fbpx
Foto: REUTERS/Peter Powell/NTB

MSI: Liverpool begrenset West Ham med velkjent resept

West Ham kom fra tre mål mot Tottenham, tre mål mot Leicester og fire mål mot Wolverhampton. Før kampen var Klopp engstelig for overganger og dødballer. Vi nektet West Ham begge deler.

For sjette gang i årets Premier League så skapte Liverpool mer enn sin motstander. Kun i freak-kampen mot Aston Villa så var vi underlegne i både målprotokollen og på sjansestatistikken.

I går var det viktig å balansere mellom å hindre en motstander i kalasform og prøve å skape noe selv.

Det gjorde vi gjennom å ha mye ballbesittelse. 75%. Den resepten er velkjent og velbrukt. Når et lag har ball, så skårer jo ikke motstanderen. I går tok Klopp og spillerne dette prinsippet til nye høyder. Vi slapp til kun en overgang mot, og West Ham ble begrenset til bare to cornere. Vi mistet nesten ikke ball i farlige områder.

I tillegg skapte vi til slutt nok til å vinne, selv om det var et straffespark som gjorde at vi utliknet.

MSI står for målsituasjonsindeks. Målet er å avdekke hvilket lag som skapte mest, hvilket lag som var farligst. Hver målsituasjon blir vurdert hver for seg. På video. Hver situasjon blir vurdert på en skala fra 0 til 1. Jo større mulighet, jo større tall.

Dette er en subjektiv vurdering, og er ment å supplere mer kjente sjansestatistikker som XG – forventede mål ut fra type avslutninger – og antall avslutninger.

MSI har noen fordeler. I MSI vurderes også situasjoner som ikke fører til avslutning. Som for eksempel i den situasjonen da Salah spilte gjennom Mané alene mot keeper i går, i første omgang, men der førstetouchen til Mané ikke sendte han i riktig retning. Det ble ingen avslutning i denne situasjonen, men det var likevel en god sjanse. Denne blir ikke registrert i XG, men det gjør den i MSI.

I MSI så vurderes det også om en gitt avslutning er fornuftig. Kanskje man ikke burde ha løsnet skudd i akkurat den eller den situasjonen. Som på Fornals tredje mulighet i går, der han skyter i blokka til Trent, men burde ha sentret til venstre for seg (65 minutter).

I tillegg så tas det høyde for hvem som er i målsituasjonen. Det er større sjanse for at Salah skårer enn Gomez hvis begge er i samme situasjon.

Slik var MSI-statistikken i går:

Liverpool – West Ham

2,25 – 0,59

Det vil si at Liverpool var enda mer overlegne på det å skape målsituasjoner enn hva XG (expected goals) viste. I følge Understat så var Liverpool skarpere foran mål enn Hammers, men ikke så mye som MSI viser. 1,56-0,27 viser XG-tallene.

Her er våre hovedfunn:

  • Liverpool produserte fem situasjoner over 0,1 (relativt store sjanser) – men kun målsituasjonene og skuddet til Mané (da Jotas mål ble annullert) var store sjanser
  • West Ham produserte tre situasjoner mellom 0,1 og 0,15
  • Liverpool skapte 35 målsituasjoner, de aller fleste på innlegg
  • West Ham skapte 17 målsituasjoner
  • Liverpools fire farligste situasjoner utenom straffen var a. situasjonen der Mané roter med førstetouchen etter 24 minutter, b. situasjonen der Salah ikke klarer å fullføre veggspillet med Mané etter 68 minutter, c. Mané sin store sjanse der dommer Friend til slutt annullerer målet til Jota og d. målet til Jota
  • Hos West Ham kommer Fornals til lagets tre sjanser. En ender i scoring (verdi på 0,12), den andre kommer etter 49 minutter treffer han ikke rent på (verdi på 0,14) og den tredje kommer etter 65 minutter, da Fornals skyter i Trent i stedet for å passe til medspiller på ni meter (verdi 0,15)
  • Trent slår mange pasninger og innlegg som fører til situasjoner
  • Robertson er blekere enn vanlig offensivt, men er involvert i tre middels farlige situasjoner han også
  • Shaqiri og Jota skaper mye da de kommer inn
  • Salah var ikke venn med ballen i feltet i går. Misser før situasjoner blir farlig flere ganger

Alt i alt var det en god kamp av Liverpool i går. Vi nådde i alle fall det ene målet: å hindre West Ham til å komme til store sjanser. Det gjorde nok at MSI-tallene offensivt var noe edruelige. Tar man bort de to målene, så skapte vi bare situasjoner tilsvarende 1,10. Det er ikke Liverpool-standard. Men ting henger sammen. Man ofret noe for å få til noe annet.

LES OGSÅ

Del dette:

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp

Legg inn en kommentar

Shopping Basket