fbpx
sakho
Foto: smileimage9 / Shutterstock.com

Mamadou Sakho fikk rettmessig oppreisning, men helt uskyldig var han ikke

Det var en rørt Sakho som fikk både en uforbeholden unnskyldning og 13 millioner pund i oppreisning av antidopingbyrået WADA i går. Han kunne fortelle at det hadde vært en lang og tung kamp. Å bli beskyldt for doping er det verste en idrettsmann kan oppleve, forteller Sakho til avisene i dag. Det å bli renvasket er derfor en sann glede.

Men var Sakho helt uskyldig? Vi får spole noen år tilbake.

17. mars 2016 tester Sakho positivt for et forbudt stoff, Higenamine. Det er et prestasjonsfremmende stoff i Beta 2 Agoniste-familien.

28. april avsløres den positive prøven. Sakho velger å ikke vente på en B-prøve. Han innrømmer at han har tatt stoffet. Han fikk det i seg gjennom et slankemiddel han hadde tatt.

UEFA suspenderer spilleren provisorisk i 30 dager i påvente av en lenger utredning. Det er klubben og Sakho enig i. Sakho blir ikke tatt ut i de neste kampene.

UEFA blir ikke ferdig med etterforskninga før 8. juli. Suspensjonen ble forlenget.

Mellom 28. april og 8. juli spilles det mange fotballkamper. Blant annet finalen i Europa League. Liverpool taper 1-3 for Sevilla. Uten en midtstopper som hadde ruvet tidligere i turneringa.

Sakho mistet muligheten til å hjelpe Liverpool i finalen. Han mistet også plassen sin på det franske landslaget. Etter hvert ble han også solgt fra Liverpool.

8. juli så frikjenner UEFA Sakho. Organisasjonen mener at det ikke var tydelig at stoffet Higenamine stod på forbudslista. WADA kontrer med at utøveren burde visst at stoffet var forbudt og at de trodde at spilleren hadde tatt stoffet for å med viten og vilje forbedre prestasjonene sine.

Dette er dette siste nå Sakho får oppreisning for. WADA innrømmer at de ikke hadde tilstrekkelig hold i påstandene sine, og de ser at spillerens karriere ble negativt påvirket av uttalelsene deres. I går unnskyldte WADA direkte til spilleren, og etterkom kravet om en oppreisning på 13 millioner pund.

Dette fortjener Sakho. WADA hadde ikke grunnlag for uttalelsene sine, og det er opplagt at de påvirket spillerens karriere på en negativ måte.

Men Sakho er likevel ikke totalt uskyldig her. For det første så tok han et forbudt stoff, og for det andre så gjorde han det uten klubbens samtykke. Valget ble ikke gjort i samråd med klubbens medisinske apparat.

Det siste poenget gjorde at klubben og Klopp mistet tilliten til franskmannen. Kanskje var han heller ikke spilleren som Klopp ville bygge sitt forsvar omkring, men dopingsaken gjorde ikke saken bedre.

For la det være klart, Sakho tok et prestasjonsfremmende stoff. Higenamine har vært forbudt siden 2004.

Men i likhet med veldig mange andre stoffer på WADAs forbudsliste, så står ikke alle stoffer direkte spesifisert på lista. Veldig ofte står bare navnet på den stoff-familien som de ulike stoffene er en del av. I dette tilfellet Beta 2 Agoniste. Og det har stått på lista i veldig mange år. For idrettsfolk er dette en meget kjent familie med stoffer. Det tar også veldig kort tid å google seg fram til at Higenamine er et Beta 2 Agoniste-stoff.

Men det gjorde ikke Sakho. Uten å ta kontakt med klubbens medisinske apparat, så bestemte han seg for å på egen hånd prøve slankemiddelet uten å dobbeltsjekke stoffene i middelet. Det er i beste fall sløvt og usolidarisk, i verste fall er det faktisk ulovlig og et angrep på idrettsbevegelsens idealer.

Jeg tror ikke Sakho tok stoffet med den hensikt å forbedre sine egne prestasjoner. Og det er definitivt galt av WADA å hevde det når de kjenner bakgrunnshistorikken med slankemiddel og uspesifiserte forbudslister. Oppreisningen var på sin plass.

Men jeg synes likevel at Sakho gjorde en stor feil. Jeg synes det var riktig at klubben og spilleren skilte lag.

Sakho har i ettertid innrømmet sin feil, og i går kunne han fortelle at han håper at andre har lært av hans feil.

WADA endret for øvrig forbudslistene sine i 2017, etter at UEFA frikjente Sakho noen måneder før. Nå ble Higenamine ført på dopinglista, som et eksempel på hvilke stoffer som er ulovlige i Beta 2 Agoniste-familien. Det var dessverre for sent for Sakho.

LES OGSÅ

Del dette:

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp

Legg inn en kommentar

Shopping Basket