fbpx
Foto: Peter Powell/Pool via AP/NTB - Jack Grealish gjorde livet surt for alle røde på Villa Park

Liverpool har sluppet inn nest flest mål i ligaen. Men XG forteller en annen historie

For noen år siden så startet statistikkselskapet Opta med en tjeneste de kalte XG – på norsk så bruker vi betegnelsen “forventede mål”.

Målet med tjenesten var å gi TV-titterne litt mer informasjon om hvilket lag som produserte de største sjansene i en kamp. Der vi tidligere bare regnet avslutninger og der Drillo kunne fortelle at vi produserte to sjanser flere enn motstanderen, uten å si noe om størrelsen på disse sjansene, så kunne vi med XG få en litt mer presis tilnærming.

I XG så vurderes hver avslutning for seg. Den plottes inn i en database gitt ut i fra ulike algoritmer/kriterier. Avstand, balanse i avslutningsøyeblikk, keeperens posisjon, posisjon på nærmeste forsvarer osv. Alle faktorer som kunne påvirke avslutningen. Så ble en gitt avslutning målt opp mot andre avslutninger, med de samme forutsetningene. Databasen talte jo hundretusener av avslutninger.

Nå er ikke XG perfekt. Den tar ikke hensyn til hvem som avslutter. Den måler ikke sjanser som ikke fører til avslutning og den vurderer ikke om pasning ville vært bedre/farligere enn en avslutning i gitte tilfeller. Men på tross av disse svakhetene, så forteller XG ganske mye om hvor farlig et lag er i angrep, og hvor farlig det er når et lag forsvarer seg – XGA (forventede mål imot – expected goals against).

Nå har XG etter hvert utviklet seg i nye forgreininger, men i denne artikkelen så skal vi se på XG og XGA.

Hvordan har Liverpool gjort det så langt i årets Premier League?

XG

Vi kan starte med forventede mål i angrep. Vi står nå med en XG på 16,71 etter sju kamper. Ut fra målte kriterier på avslutningene så skulle vi altså ha skåret 17 mål (vi runder opp). Noe vi har gjort for øvrig.

Det er klart bedre enn neste lag på lista, Tottenham, som ligger på tredjeplass på den vanlige tabellen. De har 14,14 i forventede mål. Laget som ligger som nummer to på tabellen, og som vi møter etter landslagspausen, Leicester, har bare 11,75. Everton på fjerdeplass på tabellen har 12.91. Aston Villa som slo oss 7-2 har 10,74, Chelsea har 10,51, Manchester City 9,16 og Manchester United har 6,81 for å plukke ut noen andre interessante lag fra lista.

Liverpool produserer altså klart mest i ligaen. Vi produserer flere og større sjanser av alle lagene i ligaen.

Men noen klubber har bare spilt seks kamper så langt, ikke sju. Så derfor bør vi se på hvor mye lagene produserer i XG per 90 minutter, altså per kamp. Vi ser på lag nummer 1-4 på ordinær tabell og fire andre utvalgte lag.

Liverpool har altså vært det laget som produserer mest foran mål, hvis vi bruker XG som indikator. Men vi har ikke vært spesielt heldige eller dyktige foran mål. Mange av de andre lagene i diagrammet over står med flere mål enn hva XG tilsier. Det gjør ikke vi.

Leicester har som sagt 11,75 i XG så langt, men de står med 17 mål de også, i likhet med oss. Med klart dårligere XG. Leicester har altså overprodusert foran mål. De har skåret 5,25 flere mål enn hva XG tilsier. Det samme har Tottenham. De har skåret 3,86 mål flere enn hva XG antyder. Og enda verre er Chelsea. De har skåret 16 mål, men har bare 10,51 i XG, altså har de overprodusert med 5,49.

Manchester City har skåret 9 mål så langt. Dette er et meget lavt tall når vi snakker om City. De er normalt sett målkongene i ligaen. Men de er også vanligvis XG-kongene. De har produsert høyest total XG de siste tre sesongene. Men i år har de produsert lite foran mål, kun 1,53 i XG per kamp. Det er et godt stykke bak Liverpool. Nå har de hatt skader på Jesus og Aguero, så det forklarer noe. Men ikke alt. (Mer om det blir presentert i artikkelen som kommer senere denne uka, om de taktiske spørsmålene før helgens storoppgjør på Etihad.)

Hva så med Ole Gunnar Solskjærs Manchester United. De har skåret bare ni mål de også. Men med en betydelig lavere XG enn sin blå nabo. De står kun registrert med en XG på 6,81 så langt. Nesten ti mål dårligere enn Liverpool. 6,81 tilsvarer 1,13 per kamp det. De har altså skåret over 2 mål mer enn hva XG tilsier. Så de kan ikke skylde på sjansesløseri når de skal forklare sin dårlige ligastart. De har faktisk vært heldige.

For det er viktig å vite at i de aller fleste tilfellene så normaliser ting seg. XG og antall scorede mål finner hverandre ganske ofte til slutt. Ikke nøyaktig selvsagt, men tilnærmingsvis. Så Leicester kommer for eksempel ikke til å havne på 30 scoringer høyere enn XG-tallet deres når det telles opp i juni 2021. De gangene det er stor avstand mellom XG og antall scorede mål, så kreves det gjerne en dypere analyse. Men det skjer altså ikke for ofte.

XGA

Hva så med XGA – forventede mål imot? Hvordan ligger vi an der?

Liverpool har sluppet inn 15 mål på sju kamper. Kun West Bromwich har sluppet inn flere (16). Det står i grell kontrast til smultringen i Champions League. Vi har slått Ajax 1-0, Midtjylland 2-0 og Atalanta 5-0.

Så hva har skjedd i serien? Vi har tidligere kikket på hvorfor vi har sluppet inn så mange mål etter lockdown. Så i denne omgang skal vi kun konsentrere oss om de faktiske tallene, ikke bakgrunnen for tallene.

Hittil i årets sesong så har vi som sagt sluppet inn 15 mål. Hvis trenden fortsetter, så vil vi slippe inn 81 mål etter 38 runder. Det kommer selvsagt ikke til å skje, men det forteller en klar og tydelig historie. Liverpool lekker som en sil.

Men om en kun ser på XGA – forventede mål imot – så er ikke bildet like dystert. Vi har sluppet inn 15, men XGA-tallet er kun 8,47.

Med andre ord så har vi sluppet inn seks-sju mål flere enn hva sjansene mot tilsier. Når vi da vet at XG og XGA-tallene finner de ordinære måltallene i det lange løp, så kan vi forvente at antall innslupne per kamp går kraftig ned i løpet av sesongen.

Liverpool har altså vært uheldige. Å slippe inn så mange mål med et så lavt XGA-tall kan ingen andre lag i ligaen matche. Vi slapp blant annet inn tre mål mot Aston Villa etter at ballen skiftet retning. Det er en statistisk anomali.

Hvis vi tar de samme åtte lagene som vi så på i stad, lag 1-4 på tabellen, og fire utvalgte lag; hvordan ser så XGA-tallene ut? Igjen per 90 minutter.

Liverpool har sluppet inn flere mål enn sine konkurrenter, men målt i XGA så har ikke Liverpool vært det dårligste laget til å forsvare seg.

Det er flere klubber med et høyere XGA-snitt per kamp enn Liverpool. Manchester United for eksempel har sluppet inn 13 mål, to færre enn Liverpool. Men deres XGA er høyere, 10,28. Og det er på seks kamper. Det vil si at United har et XGA-tall på 1,71 baklengsmål per kamp. Liverpool har bare 1,21.

Men dessverre er det jo mål som teller i fotball. Ikke XGA. Liverpool har som sagt sluppet inn 15 mål. Det vil si et snitt på 2,14 per kamp. Mens Leicester, Tottenham og Chelsea alle har sluppet inn ni mål, det vil si 1,29 mål per kamp. Den forskjellen er stor.

Hvis man derimot bruker XGA som målestokk, så er XGA-tallene likevel forbausende like mellom de tre klubbene og Liverpool. Vel, Chelsea skiller seg litt ut med 1,09 per kamp, men de tre andre ligger på 1,25, 1,21 og 1,16. Vi snakker ikke om signifikante forskjeller her.

Liverpool har med andre ord hatt noe uflaks. De har sluppet inn 6,53 mål flere enn hva XGA tilsier. Da snakker vi om signifikante forskjeller.

Manchester City har sluppet inn 8 mål med en XGA på 7,95. Altså er de i balanse. Men i og med at de har spilt bare seks kamper, så har de faktisk en dårligere XGA-score enn oss.

Manchester er dårligst både på XG og XGA.

Oppsummering

XG og XGA er gode indikatorer på spill og sjanser. I løpet av en hel sesong er det sjelden at det er stort avvik mellom faktiske mål og baklengsmål og XG og XGA. Ofte så finner tallene hverandre jo lenger måleperioden er. Og hvis ikke, så finner man ofte årsaker hvis man graver i materialet. Det skjedde med Liverpool i gullsesongen for eksempel.

Men i det store og hele så går XG/XGA hånd i hånd med målene som skåres og sleppes inn. Det betyr at Liverpool leder ligaen på tross av XG og XGA, ikke på grunn av XG og XGA. Liverpool har foreløpig vært et av de mest “uheldige” lagene i ligaen. Særlig målt mot de lagene vi har sammenliknet med i denne artikkelen. Både i scorede mål sett opp mot XG, men ikke minst i innslupne mål sett opp mot XGA.

LES OGSÅ

Del dette:

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp

One Response

Legg inn en kommentar

Shopping Basket