fbpx
klopp dortmund
Foto: Fingerhut / Shutterstock.com
Når Jürgen Klopp skal vurdere midtstopper-situasjonen foran januarvinduet, har han to valg: Kjøpe – eller gjøre som han gjorde i Dortmund.

Virgil Van Dijk og Joe Gomez er ute, samtidig – begge med kneskader. Samtidig vet alle at Joel Matip har en lang og kronglete skadehistorie. Fabinho er der også, og de yngre Nat Phillips (23) og Rhys Williams (19), men det er tynt. Syltynt.

Ny stopper i januar?

Sannsynligvis kjøper Liverpool en ny spiller i januar. Sannsynligvis – selv om Gomez kanskje er tilbake tidligere enn man først fryktet. Sannsynligvis – selv om det er vanskelig å kjøpe gode spillere fra andre klubber midt i sesongen. Men hvis behovet er prekært, vil Liverpool være i stand til å betale det som skal til.

Og sannsynligvis har klubbens rekrutteringsavdeling full kontroll på markedet. Få er i tvil om at tanken har vært å kjøpe kommende sommer, og den handlelisten kan tas frem allerede nå. Man begynner ikke å lete på måfå.

Likevel – det finnes et alternativ, dersom de spillerne Klopp vil ha er utilgjengelige nå, og dersom man ellers bare får tak i spillere som man egentlig ikke ønsker: Alternativet er å gjøre som i Dortmund – å satse på de unge.

I Dortmund

Vet du egentlig hva Jürgen Klopp gjorde i Dortmund – i tospann med klubbens sportsdirektør Michael Zorc?

Hans første sesong var i 2008/09, etter å ha kommet fra hovedtrenerjobben i Mainz. Der hadde han latt Neven Subotic debutere som 17-åring og bli fast på laget som 18-åring. Nå tok Klopp Subotic med seg til Dortmund og satte ham rett inn i midtforsvaret. Bare 19 år gammel, nesten nøyaktig like gammel som Rhys Williams er nå, spilte Subotic 38 kamper for Dortmund.

Mats Hummels var noen måneder eldre, men fortsatt bare 19 år gammel da han kom på lån fra Bayern München. I løpet av sin første sesong etablerte han seg som fast i Dortmunds midtforsvar og dannet stopperpar med Subotic. Gambling, mente mange tyske fans, som foretrakk rutine og sikkerhet. Men Klopp og Zorc hadde troen på de to ungguttene – og vi vet hvordan det gikk.

Men historien blir enda bedre.

4 x 20

På den sentrale midtbanen plasserte Klopp den like unge Nuri Sahin. Sahin var fortsatt 19 år da sesongen startet. Han hadde vært tidenes yngste da han debuterte for Dortmund noen år tidligere, som 16-åring, men etter en stund ble han sendt på utlån. Klopp tok ham tilbake, satte ham rett inn på laget og ga ham 28 kamper i den første sesongen.

Og på venstrebacken etablerte den 20 år gamle venstrebacken Marcel Schmelzer seg. Og sesongen etter overtok Kevin Grosskreutz (20) høyrebacken. Forsvarsfireren var komplett, med spillere som alle var 20 år og som hadde en gjennomsnittlig førstelagserfaring på linje med … Nat Phillips?

Den 22 år gamle vingen Jakub Błaszczykowski var nesten en olding i forhold, men sett utenfra bare forsterket han Zorc og Klopps ungdomsrevolusjon. Og på den offensive midtbanen introduserte treneren den 17 (!) år gamle Mario Götze, som imponerte med 12-5 i mål og assister i debutsesongen.

Senere kom Sven Bender (20), Shinji Kagawa (21) og Robert Lewandowski (21), alle gikk mer eller mindre rett inn på førstelaget. Og da Klopp og Dortmund vant Bundesliga i 2010/11 var «veteranene» Hummels, Grosskreutz og Schmelzer fortsatt bare 21 år da de første serierundene ble spilt. Götze var 18.

Ulik situasjon

Situasjonen nå er ikke lik den som eksisterte i Dortmund i 2008. Liverpool er en større klubb, og en klubb som skal slåss om nye Champions League- og Premier League-titler. Forventningene er større, styrets risikoappetitt mindre og presset på de unge spillerne større. Mye peker i retning av et kjøp, spesielt siden Liverpool nok har tenkt å kjøpe midtstopper om noen måneder likevel.

Men så er det dette med timing. Får man tak i en av dem man ønsker nå i januar? Og til hvilken pris, sammenlignet med hva man får i mai/juni? Kanskje er Joe Gomez spilleklar igjen innen sesonginnspurten? Og hva hvis en av de unge stopperne griper sjansen som kommer og spiller seg inn på laget som en Hummels eller en Subotic?

Det er en lang kamprekke før julen ringes inn. Innen da har Jürgen Klopp og Pep Lijnders sett hva ungdommene virkelig er gode for. Dessuten er Nat Phillips rukket å bli 23 år, eldre enn samtlige av dem vi nettopp har nevnt.

LES OGSÅ

Del dette:

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp

Legg inn en kommentar

Shopping Basket