fbpx
vardy leicester
Foto: mooinblack / Shutterstock.com

Klopp har kontroll på Vardy

Jürgen Klopp skrøt uhemmet av Jamie Vardy i går. Det har han god grunn til. Men tyskeren har hatt god kontroll på 33-åringen på Anfield de siste årene.

Jamie Vardy vant Gullstøvelen i 2019-20. Han skåret 23 mål, og med det plasserte han seg ett mål foran Ings og Aubameyang. Vardy ligger i front av feltet i år igjen. Han har nettet åtte ganger, og deler toppscorerlista sammen med Salah, Son og Calvert-Lewin.

Liverpool-fansen har også andre grunner til å frykte Vardy i morgen. Kun Andy Cole og Thierry Henry har skåret flere mål mot Liverpool i Premier League-æraen enn Jamie Vardy. Han står med sju nettkjenninger mot oss, like mange som Sergio Aguero. Sju mål på 11 kamper er imponerende.

I tillegg har Jamie Vardy vært ustoppelig mot de beste lagene. Han har ikke bare skåret sju mål mot Liverpool. Han har gjort det mot Arsenal og Manchester City også. Han har ikke skåret flere mål mot noen andre lag. Han er notorisk kjent for å kontre inn mål mot de beste. En riktig storlagsdödare.

Vardy utgjør selvsagt en trussel, og som vi har sett så har Klopp, spillerne og fansen all grunn til å frykte ham. Men det er ikke sikkert at vi trenger å gå inn i et traume her. For graver man dypere i tallene, så bør ikke angsten være lammende. Jürgen Klopp har nemlig hatt et godt tak på den blå spydspissen på Anfield. I tillegg har sesongen fram til nå vært noe bisarr for å si det mildt.

Vardy har eksepsjonelle tall

Jamie Vardy har som sagt åtte mål i år. Men fem av dem har vært på straffer.

Tar man bort straffene, så står Vardy kun med ti avslutninger i år. Det vil si at han har skåret tre mål på ti forsøk. Det er svært høye tall. Men det burde strengt tatt vært flere.

For der er her tallene begynner å bli virkelig bisarre. Av Vardys ti avslutninger så har seks av dem vært på enorme sjanser. Statistikkeselskapet Opta kaller slike sjanser for Clear Cut Chances (CCC), og det er sjanser der “sannsynligheten for scoring er veldig høy, ofte i en mot en situasjoner nærme mål”.

Hvis man igjen tar bort straffer, så er andelen av alle avslutningene i Premier League som karakteriseres som CCC 14%. Vardy står med 60%. Nå har Vardy alltid ligget over snittet på denne typen avslutninger, vi vet jo hvordan Leicester og Vardy har spilt de siste sesongene, med mange kontringer, som ofte fører til høy andel av CCC. Men i år er tallene svært atypiske selv til Vardy å være. Det skal mye til at slike tall står seg i en lang sesong.

Av Vardys ti avslutninger så er det også noe annet som stikker seg ut. Ikke bare er sjansene store, de er også assisterte. Jamie Vardy skaper sjelden noe alene. Det er ikke der trusselen ligger. Kun en av de ti avslutningene har vært uten en nøkkelpasning i forkant. Vi så mye av det samme i fjor. Kun tre av 23 mål var uten assist. I tillegg er Vardy en spiller som sjelden skårer på småsjanser. Kun fem av hans 23 mål i fjor kom på avslutninger med en relativ lav XG.

Med andre ord, Vardy må settes opp til store sjanser eller få straffer. Unngår Liverpool dette i morgen, så trenger ikke Vardy å være en stor trussel.

Klopp har kontroll

Dette er jo tall som Jürgen Klopp også har. Og han har hatt kunnskapen lenge. Klarer man å kutte forsyningslinjene, så ufarliggjør man Vardy. Det kan man gjøre på to måter. Unngå at noen får sentre til Vardy og spille med en lavere linje enn normalt. På den måten får ikke Vardy favorittballene sine i bakrom.

Det er nettopp det vi har sett i lagenes siste to møter på Anfield. Vardy har knapt vært involvert. Han står med null avslutninger på sine siste to kamper på Anfield. Ikke bare det, han fikk nesten ingen pasninger heller. I 2-1-seieren i oktober 2019 så mottok han 11 pasninger totalt. Mange av Leicesters forsøk på å nå ham ble brutt eller presset inn i områder han ikke løp i. Kun 28% av pasningene til ham nådde fram. Det laveste tallet for Leicesters forsøk på å nå Vardy i hele fjor.

Jamie Vardy har faktisk ikke vært en stor trussel på Anfield i det hele tatt. Kun to av hans sju mål mot Liverpool har vært på bortebane. Og det var etter store tabber, for de lukter han med en gang. Den første var i 4-1-seieren i september 2016. Den første kampen som ble spilt for den nye Main Stand. Lucas Leiva sentret til Vardy som bare kunne tappe inn ballen fra kort hold. Og i 2017 så bommet Joel Matip med en pasning som ble brutt.

Med andre ord, unngår vi å tape ball med mye bakrom, pasninger til Vardy og store defensive tabber er den store trusselen avverget.

Liverpools største utfordring i morgen blir i utgangspunktet ikke Jamie Vardy. Det blir i første rekke skadelisten. For det er stor sannsynlighet for at tre av Liverpools aller beste brudd-spillere på midten, Henderson, Thiago og Fabinho, ikke spiller der i morgen. Fabinho er den som er nærmest å bli erklært frisk nok, og hvis han starter, blir det trolig som midtstopper. Det betyr at spillere som Keita og Wijnaldum må være svært observante på forsyninga til Vardy. Det har nok Klopp allerede fortalt dem.

Kilder: Statbomb, Transfermarkt

LES OGSÅ

Del dette:

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp

One Response

Legg inn en kommentar

Shopping Basket