fbpx
Foto: REUTERS/Shaun Botterill/NTB
I år har antall straffer økt kraftig i Premier League. Det er blitt pekt på 11-metersmerket hele 41 ganger i høst. For noen klubber har økningen vært ekstra stor.

Leicester har etter åtte runder fått tildelt åtte straffespark. Det er én flere enn de fikk i hele 2019/20. Chelsea og Liverpool har fått nest flest straffer hittil i år, med fire hver seg. I fjor så fikk Chelsea 7 og Liverpool 5 på 38 kamper.

I forrige sesong satte Manchester United ny rekord i Premier League-sammenheng. De fikk 14 straffer. Den rekorden kan bli smadret i år. Til og med Manchester United selv er på vei til å overgå sin egen rekord. De har til nå fått tildelt 3 straffer på sju kamper. Det blir 16-17 straffespark over en hel sesong, hvis trenden fortsetter.

Likevel vil det være langt bak Leicester hvis Vardy får fortsette å putte fra 11-metersmerket. De kan jo ende på 38 straffescoringer hvis tendensen vedvarer med en straffe per kamp.

Hvis en ser på de fem foregående sesongene målt opp mot i år, så avdekkes dette skredet av straffer i 2020/21. Her ser vi på antall straffespark tildelt per runde:

Og det utrolige er at runde en faktisk ikke er ferdigspilt. To kamper gjenstår. Snittet kan med andre ord gå ytterligere opp.

Etter fem år med relativt like tall, så har det tatt helt av i år. Det er blitt dømt over fem straffer per runde. Så hva har skjedd?

En årsak er den nye handsregelen av året. Det skal mindre til for at en hands er straffbar. Straffen som gikk mot Eric Dier mot Newcastle er bare ett eksempel. Straffen som avgjorde Evertons møte med Crystal Palace et annet. Victor Lindeløfs hands mot samme Palace et tredje. Så ille har det tilsynelatende vært at dommerstanden i England fikk lov til å lempe litt på forskriftene fra de internasjonale regelsetterne i IFAB. Uten at det så ut til å hjelpe Joe Gomez mot Manchester City.

Men det har faktisk ikke blitt dømt så mange straffer for hands, selv om støyen skulle tilsi nettopp det. 9 av totalt 41 straffer skyldes hands. Så den forklaringa står seg ikke alene.

Vi ser noen lunde den samme trenden i de andre store ligaene. Av de 40 straffene som er tildelt i La Liga hittil i sesongen, så skyldes 13 hands. I Bundesligaen så er det blitt straffe 26 ganger, 7 for hands. I Italia er det blåst 25 straffer, også der 7 for hands. Det er for øvrig spilt færre kamper i både Bundesligaen og Serie A enn i Premier League.

Resten av straffene skyldes andre forseelser – fellinger.

Årsaken til straffe-bonanzaen kan heller ikke være VAR. For det verktøyet ble jo ikke innført i år. Og Clear and obvious-forskriften har vært lik begge sesongene.

Så hva gjenstår av årsak da?

Kanskje dommerne har bestemt seg for å bli mer konsekvente på forseelser? Hvor ofte har man ikke sett at en forseelse utenfor straffeområdet får en annen reaksjon enn den samme forseelsen innenfor straffeområdet? Nå har ikke dommersjefen i Premier League, Mike Riley, informert om en endring på dette feltet, noe han faktisk har gjort ved tidligere tolkningsendringer, så da spørs det om dette kan forklare den radikale økningen.

Jeg tror hovedforklaringen hverken er ny hands-regel eller strengere dommere. Jeg tror at vi enda en gang må peke på pandemien.

I følge mange trenere og spillere så går konsentrasjonsnivået ned uten publikum. Adrenalinet synker, oppmerksomheten senkes noen få prosent. Det kan være nok til at forsvarsspillerne blir det tiendelet for sent ute til en takling sammenliknet med tidligere.

Dessuten skal en heller ikke se bort fra at angrepsspillerne tør mer uten publikum. Det er ikke unaturlig at man blir litt reddere for å miste ball eller regelrett dumme seg ut med 50 000 på tribunen. Spillerne får høre responsen umiddelbart. Det er ikke like lett å høre fansens besvergelser og invektiver når de sitter i sofaen ti mil unna stadion. Kan det være at angriperne rett og slett tør mer?

Det er umulig å konkludere selvsagt, men fortsetter tendensen med antall straffespark, så kan toppscoreren i årets Premier League nærme seg scoringsrekorden for en PL-sesong på 32 mål. Den rekorden innehas av Mohamed Salah fra 2017/18-sesongen.

Salah leder også årets toppscorerliste med åtte nettkjenninger. Han deler den æren sammen med Son, Calvert-Lewin og Vardy. Det er likevel et stykke opp til Dixie Dean. Everton-legenden skåret 60 mål i 1928/28.

Her er lista over hvor mange straffer de ulike klubbene har fått:

Leicester 8
Chelsea 4
Liverpool 4
Fulham 3
Manchester United 3
Sheffield United 3
Newcastle 3
Manchester City 2
Brighton 2
Tottenham 2
Crystal Palace 2
Aston Villa 1
Leeds 1
Arsenal 1
Everton 1
Southampton 1
West Bromwich 0
West Ham 0
Burnley 0
Wolverhampton 0

Kilde: Transfermarkt

Del dette:

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp

One Response

Legg inn en kommentar

Shopping Basket