fbpx
tv
Foto: chrisdorney / Shutterstock.com
I dag spiller Liverpool borte mot Brighton klokken 1330. Enda en gang må et topplag spille en formiddagskamp. Hvorfor er det sånn?

Ole Gunnar Solskjær, Pep Guardiola og Jürgen Klopp har alle klaget på at de må spille lørdag 1330 etter å ha spilt Champions League-fotball onsdag kveld. Etter kampen mot Leicester hadde Klopp virkelig behov for å lufte meningene sine enda en gang. I over fire minutter hudflettet han de ansvarlige for terminlista.

Å spille to kamper på under 72 timer er ikke bra for kroppen til spillerne, er hovedbudskapet til Klopp. Og han er ikke alene om å mene det. Professor i idrettsfysiologi ved Norges idrettshøyskole, Truls Raastad, forstår og deler Klopps bekymringer.

– Man ser at når lag spiller kamp både i midtuka og i helgen, øker skaderisikoen ganske dramatisk. En studie gjort på spillere som har deltatt i mesterligaen viser en tredobling i skaderisikoen i perioden de spiller tre kamper per uke, kunne Raastad fortelle til NRK denne uka.

Nå snakker ikke Klopp bare for sin syke mor her. Liverpool har ikke vært den klubben som har lidd mest. Kun én gang tidligere har Liverpool spilt en Premier League kamp lørdag formiddag etter Champions League-kamp onsdag kveld. Det var i april 2018. Da møtte vi først Manchester City i Champions League onsdag, før vi møtte Everton lørdag 1330. Andre klubber har vært mer uheldige med oppsettet.

Liverpool har likevel spilt Premier League-kamper lørdag formiddag etter å ha spilt andre kamper onsdag kveld. Både i hjemlige cuper og i Premier League. Siden Klopp ankom Merseyside, har Liverpool spilt åtte formiddagskamper lørdag etter kamp onsdag kveld.

To selskap bestemmer

Men hvorfor er det sånn at topplagene ofte spiller lørdag formiddag? Hovedgrunnen er at klubbene i Premier League har forhandlet fram en TV-avtale som inkluderer to TV-selskap. Det er disse to selskapene som bestemmer kamptidspunktene. Dette er avtalefestet mellom rettighetshaverne og Premier League.

Sky Sports og BT Sport deler på fotballrettighetene i England. BT Sport har rettighetene for Champions League, mens Sky Sports har rettigheten til å vise fire Premier League-kamper og BT Sport en Premier League-kamp per runde.

I England så er det normalt ulovlig å vise Premier League-fotball lørdag klokka 1600. TV-selskapene har derfor ikke rettighetene til disse kampene. De fem kampene som normalt vises spilles lørdag formiddag 1330, lørdag 1830, søndag 1500, søndag 1730 og en mandagskamp alternativt en fredagskamp. Det er de fem kamptidspunktene som i normale tider ligger inne i avtaleverket mellom Premier League-klubbene og TV-selskapene.

BT Sport har som sagt rettigheten til å vise én kamp i uka. Det er den som spilles lørdag formiddag 1330.

Når terminlista legges, så får Sky Sports først velge én kamp per runde. Så skal BT Sport velge sin kamp. Deretter får Sky Sports velge de tre siste igjen. Problemet er selvsagt at BT Sport ønsker å få mest mulig igjen for sin investering. De betaler £9,2 millioner per PL-kamp de viser. Da sier det seg selv at de ønsker å vise et av topplagene. Det er de som trekker opp seertallene. Særlig Manchester United og Liverpool. En forskningsrapport fra Centre for Sports Business at University of Liverpool Management School viste at disse to klubbene trekker de høyeste TV-tallene av alle klubber i Premier League. 

I årets sesong så har BT Sport valgt en av seks store klubbene 9 av 10 ganger til sin 1330-kamp, hvis vi regner med dagens kamp. Det samme mønsteret så vi i fjor. Det ble spilt 29 runder før pandemien stengte alt. 27 av disse var helgerunder, mens to av rundene var midtukerunder. Av de 27 helgekampene BT Sport viste var de seks store klubbene involvert i 24 av dem. Liverpool spilte fire av disse.

I år har vi spilt mot Everton 1330, men i dag møter vi som sagt Brighton 1330, og den 19. desember møter vi Crystal Palace til nok en formiddagskamp lørdag. De to siste blir spilt mindre enn 72 timer etter onsdagskamp.

Det er også viktig å presisere at BT Sport ikke har lov til å velge Europa League-klubbene Arsenal, Leicester og Tottenham de rundene disse klubbene spiller i Europa torsdag kveld. Det betyr at Chelsea, Liverpool og Manchester-klubbene blir valgt oftere.

Liverpool har nytt godt av avtalen

Selv om Klopp, Solskjær og Guardiola har genuin grunn til å være bekymret for helsen til sine spillere, så kan en heller ikke stikke under en stol at klubben også tjener svært godt på TV-avtalene. Det er også klubbene selv som har skrevet under på kontraktene. Eierne er med det like ansvarlige som TV-selskapene.

I fjor så tjente Liverpool £174,6 millioner for sin innsats i Premier League. TV-avtalen som Premier League klubbene har skrevet under med rettighetshaverne er en pakke, der det er lagt inn et stort grunnbeløp og ekstra bonuser avhengig av plassering. Poenget er uansett at Liverpool og de andre klubbene tjener svært godt på avtalene.

Mange vil hevde at situasjonen nå er annerledes, pandemien har ført til at alle kamper vises på britisk TV. Nå vises det fotball nesten hele døgnet hver helg. Da kan en jo tenke seg at TV-selskapene kunne sjonglert mer. Men dette er komplisert, for strømmeselskapene Amazon Prime og Skye-eide NOW TV er også involvert. Dessuten så kan en forstå at BT Sport ønsker å profilere sin opprinnelige lørdag formiddagskamp. Det handler om å etablere og sementere vaner for TV-titterne. Men en løsning kunne kanskje ha vært at de klubbene som spiller tirsdag i Champions League, og ikke onsdag, spiller lørdag formiddag.

LES OGSÅ

Del dette:

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp

Legg inn en kommentar

Shopping Basket