fbpx
Foto: Peter Powell/Pool via AP/NTB

Hvordan vurdere enkeltspillere når samhandlingen ikke er der?

Det var en uvanlig Liverpool-kamp vi fikk se i går. Kjennemerkene på Klopp-fotballen var bare ikke der. Vi presset ikke nok. Vi stod mye lavere enn vanlig. Den offensive samhandlinga manglet.

Det var flere grunner til at vi tapte i går. Og at vi tapte på den måten vi gjorde. Atalanta var kjempegode. Og Atalanta ville mer enn oss. De løp den ekstra milen. Det gjorde ikke vi. Men vilje og ambisjon er ikke eneste forklaring. For i går handlet mye om manglende relasjoner offensivt. Vi startet blant annet med fire spillere som sjelden får spille. Tre av dem i posisjoner som er svært viktig for vårt offensive spill.

Kostas Tsimikas og Neco Williams er selvsagt ikke Arnold og Robertson. Det er store sko å fylle. Tsimikas hadde et par offensive tilløp i starten av kampen, og Williams prøvde seg litt i begynnelsen av andre omgang, men i det store og hele var det ikke mye de skapte.

Det skyldes selvsagt kvaliteten på erstatterne, men like mye kan tilskrives den manglende samhandlinga. De ulike brikkene i puslespillet passet ikke sammen. Det var for eksempel sjelden at vi fikk se Jones, Williams og Salah kombinere på høyrekanten. Og gangene som Tsimikas, Milner og Mané fant hverandre på venstresiden kunne telles på en hånd.

Og stakkars Origi på topp. Han har aldri vært en Firmino, og han vil aldri bli en Firmino. Han vil aldri bli den store kombinasjonsspilleren på topp. Heller ikke han fant sin plass i går. Men det skyldes ikke bare belgieren selv. Origi løp han, han løp mye. Mye mer enn tidligere i sesongen. Han gikk på det ene løpet etter det andre. Men ofte ble han ikke brukt, og de gangene det ble slått på ham var pasningene og løpene upresise. Spillerne fant rett og slett ikke hverandre i går. Den offensive samhandlinga var ikke der. Liverpool hadde ikke et eneste skudd på mål. Det forteller det meste.

Så da blir spørsmålet – hvordan skal man egentlig vurdere enkeltspillere når manglende samhandling er en så viktig forklaring på hvorfor det ble som det ble i går?

Man må i alle fall vurdere det som tross alt fungerte ganske bra. Den defensive disiplinen var god. Tsimikas, Williams og Origi klarte seg bra alle sammen i denne delen av spillet. Selv om Tsimikas og Williams begge sviktet litt på 0-1-målet.

Det var vilje i alle tre. De kjempet på. De prøvde. Det må belønnes. Det var for eksempel ganske stor forskjell på Origi i går kontra kampen mot Midtjylland. Som sagt så gikk Origi på veldig mange løp i går. Men han fant bare ikke rytmen sammen med de som stod for leveransen.

Men på den annen side, alt kan ikke tilskrives manglende samhandling. Noe skyldes jo dårlige individuelle prestasjoner også. Det var jo en hel del backduoen og Origi ikke fikk til. Backene klarte faktisk ikke å bidra nok offensivt. Og Origi klarte faktisk ikke å beskytte ballen godt nok. Han ble taklet hver eneste gang han fikk ball med mann i rygg. Hjelp fra dommeren fikk han heller ikke. Mannen i sort hadde lagt lista svært høyt.

Origi ble selvsagt en av de store skyteskivene i går. Men han var faktisk ikke noe dårligere enn sine makkere på topp. Alle tre hadde en ganske god dag defensivt, men offensivt så klikket det ikke. Ikke for noen av dem. Mané rotet med avleveringene, Salah var ikke like aktiv som vanlig. Og sammen var de ingen enhet i går. De spilte hver for seg.

Etter en time kom Jota og Firmino inn. Sammen med Mané skulle vi nå skape mer enn tidligere i kampen. Men vi gjorde ikke det. Firmino var kanskje flinkere til å holde på ball, Jota var friskere enn Salah – men de skapte ikke noe de heller. Samhandlinga var nemlig ikke bedre den siste halvtimen enn den første timen. Da blir fotball vanskelig.

På tirsdag så fortalte Klopp pressen at Liverpool var som et orkester. At alle måtte spille hver sine instrumenter for at musikken skulle bli så vakker og kraftfull som musikk kan være. Spillerne spilte hver sine instrumenter i går også, og tonene var som oftest rene, notene ble som regel fulgt, de spilte sjelden falskt. Men de spilte i ulikt tempo. Så da låt det det som gjorde. Det var ikke Beethoven akkurat.

LES OGSÅ

Del dette:

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp

Legg inn en kommentar

Shopping Basket