fbpx
Foto: REUTERS/Martin Rickett/NTB
Gjennom høsten har Premier League-trenere klaget på kampbelastningen. Skader på spillere er koblet til det tette kampprogrammet som er skapt av koronasituasjonen. Men – er det riktig?

Dersom kritikken mot kampoppsettet skal være berettiget, må denne høstsesongen skille seg ut dersom det skal være grunn til å klage. Sixminutes.no har sett nærmere på terminlisten og sammenlignet med fjorårssesongen.

La oss ta for oss de ulike påstandene som er kommet.

1. Sesongen startet senere, derfor spilles det altfor mange kamper på kort tid

Feil. Det er riktig at 2020/21-sesongen startet senere. Den første serierunden ble spilt 12. september, mens den ble spilt 9. august i fjor. Likevel er det ikke blitt spilt noen flere kamper mellom 12. september og i dag.

I fjor spilte Liverpool 14 klubbkamper (alle turneringer) mellom 14. september og 10. november, da landslagspausen kom. Denne høsten har Liverpool spilt 13 kamper mellom seriestart 12. september og 8. november, dvs. én kamp mindre i nesten nøyaktig samme tidsperiode.

2. Det kommer til å bli en beintøff høst frem til jul

Feil. Antall kamper mellom avsluttet landslagspause og Julaften vil faktisk inneholde færre kamper enn i fjor.

I 19/20-sesongen startet serien opp igjen etter landslagspausen med kamp mot Crystal Palace 23. november. Deretter spilte Liverpool ti kamper før det ble jul. Denne sesongen starter Liverpool opp etter landslagspausen 22. november og spiller ni kamper før julen ringes inn, altså én kamp mindre enn i fjor høst også i denne perioden.

3. Korona-avbrytelsen i vår og utsettelsen av kampene ga spillerne et altfor tett kampprogram mens de egentlig burde hatt ferie

Det er riktig at det ble spilt ni utsatte serierunder mellom 21. juni og 26. juli i år. Men kampene ble spilt etter en sammenhengende pause på tre måneder og ti dager, dvs. siden mesterligaoppgjøret mot Atlético Madrid 11. mars. Denne koronarelaterte – og riktignok uønskede – pausen, innebærer likevel et betydelig avbrekk fra kampbelastning og må regnes inn når totalbelastningen dette året skal oppsummeres.

I tillegg ble det i fjor spilt fem kamper mellom seriestart 9. august og tilsvarende tidspunktet som da 20/21-sesongen ble startet, dvs. 12. september. Dette er kamper Liverpool ble spart for i år og som kan «gå til fratrekk» fra den kampbelastningen som de ni utsatte serierundene representerer.

Det var også meningen å arrangere fotball-EM denne sommeren. Fra midten av juni og i én måned fremover skulle gruppespill og finalespill finne sted. De lagene som ville komme til finalen ville ha fått en ekstra kampbelastning på seks kamper i denne perioden.

Hvis England hadde kommet til minst kvartfinalen, ville det ha betydd minst fire ekstra kamper Jordan Henderson, Trent Alexander-Arnold og Joe Gomez, dersom alle hadde spilt. Dette er kamper som også kan gå «til fratrekk», og sammen med de fem høstkampene som ble spilt i fjor, kommer vi opp i ni kamper – tilsvarende de kampene som ble utsatt i vår.

Sommeren og preseason ville uansett vært kraftig berørt på grunn av EM og spillerne ville ikke hatt normal sommerferie selv om koronautsettelsen ikke hadde funnet sted.

4. Den kampfrie perioden før sesongstart, og mulighetene for en god preseason, ble ødelagt

Den siste serierunden i PL-sesongen 19/20 ble spilt 26. juli. Den nye sesongen ble sparket i gang 29. august, dvs. ca én måned senere.

Den første serierunden i 19/20-sesongen ble sparket i gang 9. august, dvs. ca én måned etter at Euro 2020 ville vært avsluttet.

Det er likevel én forskjell: Klubbene kunne ha gjennomført preseason med de spillerne som ikke spilte EM-fotball. Men for Liverpools del ville ca. ti førstelagsspillere vært med i mesterskapet, i hvert fall i gruppespillet.

Det er likevel riktig at preseason, og antall preseason-kamper, ble redusert. Sommeren 2019 spilte Liverpool syv preseason-kamper på 20 dager, mens det i år kun ble spilt tre kamper på 14 dager.

5. Det spilles flere landskamper enn i fjor høst

Forsåvidt riktig. I høst er det lagt opp til åtte kamper for det engelske landslaget (vi bruker det som eksempel). I fjor høst spilte England seks landskamper, altså to færre.

Men som vi har sett over, spiller Liverpool to klubbkamper mindre i løpet av månedene fra sesongstart til jul. Den totale kampbelastningen for klubbens landslagsspillere blir altså ikke noe større, og for de som ikke spiller disse landskampene blir den faktisk mindre i denne perioden.

6. Det skal uansett spilles flere kamper på kortere tid hvis vi fokuserer på denne sesongen

Det er riktig at siden 2020/21 sesongen tross alt begynte cirka en måned senere, skal kampene gjennomføres på kortere tid. Men ikke på én måned kortere tid! For siste serierunde skal spilles 23. mai 2021, og det er to uker senere enn når siste serierunde vanligvis spilles. I 18/19-sesongen ble siste runde spilt 12. mai og i 17/18 var datoen 13. mai. Dermed blir sesongen cirka to uker kortere og ikke fire.

Konklusjon?

Tja. Sesongene er mest av alt ulike, med en annen rytme enn tidligere. Kampmengden er ikke vesentlig annerledes eller større, men plasseringen av kamper og kampfrie perioder er vesentlig annerledes. To uker kortere tid på å gjennomføre seriekampene må vektlegges. Og det er klart at lockdown er noe annet enn ferie. Likevel var dette en lang periode uten kampbelastning, men med hard og intensiv trening – likevel med mulighet til restitusjon og spilleroppfølging.

Det krevende med denne sesongen skal ikke undervurderes, men det er nyanser i kompleksiteten som slår begge veier. Kanskje må mer tid gå før vi egentlig vet hvordan sesongen blir, også med hensyn til skader?

LES OGSÅ

Del dette:

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp

Legg inn en kommentar

Shopping Basket