fbpx
Foto: REUTERS/Martin Rickett/NTB

Manchester United fikk straffe i gårsdagens kamp mot West Bromwich Albion. Bruno Fernandes fikk ta straffen to ganger, da West Bromwichs keeper Sam Johnstone forlot linja for tidlig på det første forsøket. Situasjonen illustrerer at det har blitt vanskeligere for keeperne med regelinnstramminga som ble annonsert før sesongen.

Sommeren 2019 så endret IFAB, organet som fastsetter reglene i fotball, regelen for hva keeperne kan gjøre på straffespark. De trengte ikke nå å stå med begge beinene på streken da straffen ble tatt. Det holdt med ett.

Denne endringa skulle egentlig gjøre det enklere for keeperne. Men i virkeligheten har det motsatte skjedd.

For det første så ble ikke den gamle regelen om at keeperne måtte ha to føtter på linja håndhevet så rigid i praksis. Vi så mange eksempler på at keepere var langt foran linja da straffespark ble tatt. Vi husker for eksempel godt da Jerzy Dudek ble helten i Istanbul i 2005. Han var langt foran linja ved flere anledninger. Med dette avskar han vinkelen betraktelig.

Dudek var ikke alene. Det var mer regelen enn unntaket at keeperne forlot linja.

Men så kommer altså regelendringa i 2019. Det ble satt fokus på straffesparket og keepernes rolle. I starten av forrige sesong kunne man ane at dommerne ville håndheve regelen strengere, men det skled ganske raskt tilbake til det gamle mønsteret. Regelen om en eller to føtter på streken ble irrelevant. Regelen ble ikke fulgt før endringa, og den ble ikke fulgt etter endringa.

Det var også tydelig at VAR ikke skulle hjelpe dommerne med å håndheve den nye regelen. Det var hoveddommers ansvarsområde alene.

Men sommeren 2020 skjer det noe. Det bestemmes at VAR nå skal hjelpe dommerne med å se om keeperne forlater linja med begge beina. Premier League-protokollen vedrørende straffer endres.

The 2020/21 protocol does not allow for tolerance levels, so if the goalkeeper saves a penalty and his foot is over the goalline then VAR will advise it is retaken.

Vi har i løpet av litt over ett år gått fra et ønske om å gjøre det lettere for keeperne til at det i praksis har blitt vanskeligere å redde straffespark. Den sovende paragrafen har blitt vekket til live, og med VARs hjelp så har keeperne måtte forholde seg til en stadig strengere praktisering av reglene. Og her ligger kjernen: regelen er bedre for keeperne, men praktiseringa er blitt bedre for straffeskytterne.

Hvor mange straffer har gått inn?

Etter Manchester Uniteds straffespark i går er vi foreløpig oppe i 42 tildelte straffespark i årets sesong. Det er blitt skåret på 35 av dem.

Tidligere så ble det skåret på 75-76% av straffene. Det ligger som grunnlag i alle XG-modeller. Men det spørs om ikke disse modellene nå må endres. For det skåres på flere straffer i år.

35 av 42 gir en prosent på 83,5%. Det er en signifikant økning. Tendensen er den samme i de andre store ligaene. Det blir både gitt flere straffer og flere straffer går inn.

Erik Thorstvedt i TV 2 ga i går uttrykk for at grunnen til at flere straffespark går inn er at skytterne har blitt bedre. Det trenes mer på det, det er blitt mer vitenskapelig, hevdet han. Det kan selvsagt ikke utelukkes. Men jeg tror vi heller ikke må undervurdere innstramminga av regelhåndhevelsen for keeperne på straffespark. De kan ikke lenger avskjære vinklene. 11 meter er nå 11 meter.

LES OGSÅ

Del dette:

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp

Legg inn en kommentar

Shopping Basket