fbpx
alisson
Foto: Cosmin Iftode / Shutterstock.com

Å vurdere keepere er noe for seg selv. Mange fotballeksperter synes det er vanskelig, da akkurat denne posisjonen er noe de færreste har spilt selv. Keeperne trenger også andre egenskaper enn utespillerne. De kan ikke vurderes på lik linje. Det er kanskje en grunn til at det deles ut årlige priser for den keeperen med flest clean sheets. Det er enkelt å telle, det. 

Keeperne i Premier League har til tider vært utskjelt, men jeg er av den oppfatningen at nå er det virkelig tid for å dele ut mer anerkjennelse.

Lloris, De Gea, Ederson, Lloris og Alisson. Det er store flotte keepernavn. De er jo keeperne på de beste lagene. Men er de best? Eller er keeperne i de mindre klubbene minst like gode?

Det tenkte jeg vi skulle se litt nærmere på nå.

Og det er ikke så lett. Dette er en spesiell sesong, på mange måter.

Chelsea har kjøpt ny førstekeeper, og brukt to andre. Den ene av de er også verdens dyreste keeper. 

Førstekeepere har vært skadd, og et par lag har faktisk rotert på keeperplassen. Et annet spørsmål som naturligvis seiler opp er om man kan komme utenom vår egen keeper, slik Alisson og Liverpool spiller?

Hva med Leno, Pope, Guaita, Areola og kanskje til og med Fabianski? Det verste er jo at det faktisk finnes andre interessante navn å dra ut av hanskene også.  

Et lite dypdykk i statistikkens verden ble en stor oppgave for en skarve keeperinteressert mann. Spesielt når man er av den oppfatningen av at kvaliteten til en keeper ikke kan måles i statistikk. Keepertrenerne trener ikke keeperne sine ut i fra tall i alle fall. Det blir for unyansert, og lagenes taktikk er så forskjellig at det ikke ville rettferdiggjort en slik kåring.

Jeg har tatt utgangspunkt i sju ulike kriterier og vurdert keeperne i Premier League på bakgrunn av de kriteriene.

Kriteriene er:

  • Arbeid på strek
  • 1 vs 1
  • Grep
  • Rekkevidde
  • Feltarbeid
  • Sweeping
  • Distribusjon

Så kunne man selvsagt lagt til en X-faktor i regnskapet. Noen keepere oser trygghet og tilstedeværelse, men for det meste har jeg valgt å holde meg til de rent keepertekniske kriteriene.

Skadefrekvens er derfor heller ikke tatt med i beregningen.

Samtidig må vi trekke inn tidligere meritter, men hvor langt tilbake? Det hjelper ikke å være verdensmester om du ikke leverer varene lengre. Se på de Gea f.eks. Tidligere var han selvskreven på topp, men nå har han spilt seg ut gjennom dårlige perioder de to siste sesongene.

For andre keepere hjelper det ikke å være ny i Premier League. Kritikerne er litt skeptisk. Så et sted må man begynne, og det er ved å se på kampene keeperne har spilt høsten 2020. Se etter kvaliteter. Måle, dvele, veie. Se kampene, se høydepunktene og kjøre repriser. 

Da kommer keepere som Meslier, Martinez, Darlow, Ryan, Johnstone og Ramsdale også godt frem i lyset. 

Mendy, Chelseas redningsmann, når derimot ikke opp denne gang. Med en spesiell utgangsstilling, som pirrer en keepertreners nysgjerrighet, har han vist frem noen flotte redninger. Ved nærmere gjennomsyn endrer han kjapt beinstilling når skudd fyres. Det spørs om han ikke avsløres når skuddene blir hardere, kommer hurtigere og fra nærmere hold. I tillegg ser det ut til at knærne får hard påkjenning i gitte situasjoner, men det tilhører et annet tema. Ballbehandlingen, grepet og feltarbeidet er lurvete, men pondus og tilstedeværelse, det har han. Men det er fortsatt for tidlig å vurdere han som en av de fem beste keeperne i Premier League.

Så da har vi kommet til selve lista.

martinez
daykung / Shutterstock.com

5. Emi Martinez – Aston Villa

En keeper som imponerer, særlig med tanke på bakgrunnen hans.

Det må tas med at han har roet Villa-nervene etter mye keeperrot og nedrykksdramaet i fjor. Tilfeldigheter spiller alltid en rolle i en keepers karriere, og da han fikk en rekke med kamper i fjor, var det nok til å overbevise Smith og Co til å handle.

Martinez er en keeper som er svært god med beina. Han er også matchvinner med god rekkevidde, svært god på strek og i én mot én. Han scorer bra på xGa (redninger målt ut fra hvor store sjansene er) og er på syvendeplass på innlegg. På det området kan han godt klatre etter hvert som han blir mer kjent med nye lagkamerater. Det vil gi han ytterligere trygghet, og denne tryggheten kan bli gull verdt for et hardtsatsende Aston Villa.

4. Vicente Guaita – Crystal Palace

En keeper som går litt under radaren. Når man begynner å gå han etter i sømmene, studere teknikken og i tillegg sjekke statistikker, så fremstår han som en meget god keeper.

For det første er han en matchvinner og redder svært ofte poeng, og scorer således også høyt på xGa. Guaitas rekkevidde og reaksjonsevne gir ofte en wow-følelse.

Guaita er god til å plassere seg riktig, står godt og er offensiv på streken. Den uredde innstillingen gjør at han kommer tidlig ut og gjør vinklene mindre, og er derfor svært god en mot en. Han utvikler stadig feltarbeidet, og var kun bak Foster og Pope i fjorårssesongen når det kommer til å hente baller i feltet. 

3. Kasper Schmeichel – Leicester

Dansken er ikke helt min keepertype, og han har feil far. Likevel må prestasjonene hans erkjennes å være svært gode.

schmeichel
mooinblack / Shutterstock.com

Trygg er stikkordet, og det er lett å mene at han til tider er for passiv. Han står heller på strek for å se at stopperne rydder opp enn å bevege seg ut i feltet. Men det er en modell som fungerte til ligagull, og Leicester ligger i toppen i år igjen.

Han har et godt grep, er god på strek, har god rekkevidde, er god en mot en og han gjør det sikre med ball i beina. Sweeperstatistikken overrasket meg litt, og han ligger høyt oppe både på antall aksjoner og gjennomsnitt meter fra mål.

I skrivende stund er det nøyaktig 17 år siden Schmeichel satt på benken for første gang for Manchester City. Derfra ble det en rekke utlån, før han etterhvert havnet i Leicester City. Han har vært der i 10 år, er nå kaptein og har kun mistet 13 kamper på 6 sesonger. 

2. Nick Pope – Burnley

Nick Pope fikk sin debut på det engelske landslaget våren 2018, etter en meget god sesong i Tom Heatons skadefravær. Dessverre skadet han seg i sesonginnledningen året etter, og måtte se Heaton og Hart vokte målet på Turf Moor fra behandlingsbenken.

pope
Andrew Dowling Photo / Shutterstock.com

Pope kom imidlertid sterkt tilbake, og stod alle kampene i fjorårssesongen. Det oser ro og trygghet av Pope. Grepet er godt. Han er enormt god én mot én, og presser angriperne til å gjøre valget.

Han er den keeperen i PL som kanskje posisjonerer seg best sammen med Alisson, for han står godt og riktig i de fleste situasjoner, og når det ser lett ut, er det fordi han gjør alt rett. Rekkevidden og feltarbeidet hans profiterer på god posisjonering. Når han i tillegg scorer høyt på sweeping, er det ikke vanskelig å plassere han på sølvplass.

1. Alisson Becker – Liverpool

Alisson Becker kom til Liverpool i 2018, og har siden levert varene på øverste hylle. Han nærmer seg 75 ligakamper, og vil før jul passere antall kamper han fikk til sammen for Internacional og Roma.

Alisson er keeperen som har gjort Liverpool til et av de beste lagene i verden. Ikke ene og alene, men han har vært en viktig bidragsyter.

Han sweeper meget bra og distribuerer godt, har kjappe igangsettinger, og fremstår som prototypen på den moderne keeper. Likevel er det viktigste tryggheten, som smitter over på forsvar og supportere. Det er en aura og tilstedeværelse over ham som inngir til trygghet og tillit, og frykt hos motstanderne. Han har et meget solid grep, dominerer feltet og plukker de ballene han skal. Grunnlaget legger han i ypperlig posisjonering og raske forflytninger. 

Til slutt må det sies at han er den matchvinneren en ligamester må ha bakerst. 

Gjesteartikkel skrevet av Ivar Hapalahti

Kilde: Fbref

Del dette:

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp

Legg inn en kommentar

Shopping Basket