fbpx
leicester
Foto: charnsitr / Shutterstock.com

Brytes rekka på 63 kamper uten tap i dag?

Spørsmålene er mange før kveldens toppoppgjør på Anfield. Skadesituasjonen er uklar for begge lag og taktiske spørsmål tvinger seg fram.

Hvem spiller midtstoppere i dag?

Joel Matip er nok helt sikkert en av dem. Han har trent i bobleplast og med munnbind med fjorten lag i hele uka. Men hvem blir den andre?

Per nå så tyder det på Fabinho. Han var i full vigør på treningsanlegget i går. Med ball. I spill. Men tør Klopp å starte med ham? Tyskeren har tidligere forkynt at klubben ikke vil ta sjansen på å starte med spillere for tidlig etter skade. Men i dette tilfellet så må han det kanskje?

Jeg tror Fabinho starter i dag. Men det er ikke sikkert at han starter på midtstopperplass. Og det henger sammen med alle de andre skadene. Henderson starter ikke. Thiago har ikke trent med laget ennå. Sjansen er stor for at han heller ikke starter. Det vil si at to av Liverpools foretrukne defensive midtbanespillere ikke starter. Da gjenstår det egentlig bare to alternativer på ankerplassen i 4-3-3-formasjonen. Wijnaldum og Fabinho.

fabinho
Vlad1988 / Shutterstock.com

Hvis Fabinho skal spille stopper, så betyr det Wijnaldum i kontrollrommet på midten. Det er en rolle nederlenderen ofte har behersket. Men kanskje er det mer behov for ham på andre plasser på midtbanen?

Chamberlain er også på vei tilbake, men kampen mot Leicester kommer definitivt for tidlig for ham også. Om Klopp tør å stole på Jones eller Shaqiri fra start i en toppkamp er også usikkert. Særlig i en kamp der forsyningslinjene til Vardy må avskjæres. Hvis han ikke gjør det, gjenstår det egentlig bare to alternativer på indreløperposisjonene – Milner og Keita.

Hvis begge disse spiller indreløpere, så kan Wijnaldum spille anker. Men hva hvis Milner må spille høyreback? Han var strålende i siste innhopp mot City i rollen. Og vi vet at Leicester har skåret mange mål fra innlegg fra kantene i år, så også her må forsyningslinjer avskjæres, og til det kan det være at Klopp foretrekker Milner over Neco Williams. Dessuten kan Milner framstå som det trygge valget på høyrebacken i det som uansett vil bli nok en ny forsvarsfirer for året. Det betyr at det vil være behov for Wijnaldum som indreløper, i hans vante posisjon, i den posisjonen Klopp liker han best. Kan vi se en midtbane bestående av Keita og Wijnaldum foran Fabinho i dag?

Hvem skal i tilfelle spille midtstopper sammen med Matip? Det å slippe til Nat Phillips mot raske Leicester-spillere tror jeg ikke Klopp velger. For ikke bare kan Leicester slå baller i bakrom mot Vardy, de kan også løpe med ball. Mot Manchester City tidligere i høst løp de veldig mye med ball. Gjennom midtbanen. Ingen er for øvrig bedre på stoppe slike løp enn Wijnaldum, men hvis Leicester-spillerne klarer å passere han, Keita og Fabinho, så spørs det om Phillips er mannen til å stoppe løpene. Samt passe på Vardy. Det har han ikke farta til. Og jeg tror heller ikke Rhys Williams vil klare en slik dobbel trussel.

Kan det være at Klopp setter Andy Robertson inn i midtforsvaret? Han har snakket om det tidligere. Og farta og klokskapen til Robertson på overganger mot kan bli gull verdt i morgen. For jeg tror ikke Leicester satser på ballbesittende stil mot oss. Med andre ord, midtstopperne våre må ha fart og teft i morgen. Det har Robertson. Det vil i tilfelle bety Tsimikas på venstrebacken.

En backlinje bestående av Milner, Matip, Robertson og Tsimikas bak en trio med Fabinho, Keita og Wijnaldum høres jo ikke “riktig” ut, men kanskje hele kabalen går opp i akkurat denne kampen med akkurat den oppstillinga. Tatt i betraktning skadesituasjonen og motstanden.

Dette var en likning med mange ukjente, og trolig velger Klopp noe annet, men jeg tror at muligheten likevel har streifet ham.

Hvor mange straffer dømmer Chris Kavanagh i dag?

Jeg tipper på minst en. Lagene har fått 12 straffer til sammen i årets åtte første kamper. Leicester har fått tildelt åtte, Liverpool fire. Seks av straffene til Leicester har til og med kommet på bortebane.

Begge lag skaper ofte mye i feltet. Men nesten femti prosent av Leicesters XG på bortebane i år skyldes straffespark. Uten straffesparkene så har de ikke produsert all verden. Mot Manchester City – der de vant 5-2 – så hadde de faktisk bare fem vellykkede pasninger i feltet til City i hele kampen. De hadde kun ti ballberøringer totalt. Så en kan godt si at Leicester har vært avhengig av straffene sine.

En ting er sikkert, det blir ingen David Coote i VAR-rommet til å vurdere ulike straffesituasjoner i kveld. Han ble fratatt oppgaven etter massiv kritikk.

Klarer Liverpool å begrense Vardys bidrag?

vardy
Cosmin Iftode / Shutterstock.com

Vi har tre defensive nøkkeloppgaver i dag.

Den ene av dem blir å stoppe Leicesters løp med ballen. Det betyr at vi ikke må miste baller i farlige soner og at midtbanen klarer å bryte eller bremse løpene. Heldigvis er Wijnaldum og Keita klare, særlig er førstnevnte god på nettopp dette.

Den andre oppgaven blir å stoppe innleggene fra kant. Leicester har fire mål på dette i år, og det har vært en av Leicesters angrepsvåpen i hele høst.

Den tredje oppgaven blir å begrense Jamie Vardy. Han må ikke bli involvert. Så enkelt er det. Vi må ha kontroll på bakrom og forsyningslinjer.

Klarer vi å erstatte Salah og Arnolds offensive bidrag?

Ingen har skapt mer for Liverpool enn Arnold og Salah i år. Arnold fra sin mer dype posisjon, Salah på topp og fra høyrekanten.

Trent Alexander-Arnold har ikke like mange assister i år som vi har vært vant til. Han står kun med en målgivende på åtte kamper i Premier League. Det ser riktignok litt lysere ut i CL, der har han to. Men en på åtte seriekamper betyr ikke at Trent ikke skaper noe. Han gjør fortsatt det, men nå fra en dypere posisjon i banen. Dette ser vi på oversikten over progressive pasninger i år. Pasninger som går gjennom ledd og skaper ubalanse hos motstanderen.

Skjermdump fra twitter/@topimpacat

Disse pasningene er markert i blått, og oversikten viser hvor frigjørende pasningene har vært per 90 minutter. Den gule streken viser for øvrig hvem som tilrettelegger mest for at andre kan slå progressive pasninger i påfølgende sekvens. At både Henderson og Trent nå er ute kan føre til at vi “mister” en viktig del av spillet vårt, de progressive pasningene. Dette må erstattes.

I tillegg må Salahs bidrag erstattes på et vis. Ikke bare er egypteren toppscorer i ligaen med åtte fulltreffere. Han er også et stort aktivum utenom scoringene.

I følge Whoscored så skyter Salah 3,3 skudd per kamp i motstanderens straffefelt. Ingen skyter mer. Mitrovic, Bamford, Grealish og Kane er de neste på lista på respektive 2,9, 2,6, 2,6 og 2,1.

Salah er også den i rødt som dribler oftest. 4,5 ganger per kamp. Han har kun fire spillere foran seg i hele Premier League på den statistikken.

Salah er også Liverpools beste på nøkkelpasninger. Han står oppført med 2,6 av dem per kamp. Den neste på lista er Sadio Mané med 2,0.

Det er med andre ord en svært skapende spiller vi mistet da Salah testet positivt for Covid-19.

Brytes rekka med 63 seriekamper på rad uten tap på Anfield?

Mange frykter dette. Leicester er i kalasform. De står med fem strake seire. De har vunnet alle de fire bortekampene sine. Jamie Vardy er toppscorer i ligaen og er meldt klar. Skadesituasjonen i Liverpool er også prekær. Alle piler peker feil vei.

Liverpool har ikke tapt i serien siden Benteke skåret to mål for Crystal Palace i april 2017. Det er den nest beste rekka i den engelske toppseriens historie. På delt andreplass med Liverpools mesterlag fra 1978-81. Kun Chelsea har flere. Deres anti-tapsrekke ble stoppet i 2008, da Xabi Alonso sørget for at Liverpool vant som første lag på Stamford Bridge på årevis med kampens eneste scoring. 86 kamper stoppet Chelsea på.

Det blir for tidlig å konkurrere med denne milepælen. Sjansen for at vi stopper på 63 er mye større enn at vi for alvor skal utfordre Chelseas makeløse rekord. På papiret så ser oppgaven vanskelig ut for Liverpool i kveld. Men prestasjonene de siste årene gir oss likevel grunn til optimisme. Det har spillerne gjort seg fortjent til. Vi har tross alt ikke tapt på Anfield på tre og et halvt år. Noe må da det bety.

LES OGSÅ

Del dette:

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp

One Response

Legg inn en kommentar

Shopping Basket