fbpx
Foto: REUTERS / Paul Childs / NTB - Salah og Lamptey i en duell på Amex stadion i juli - da Liverpool vant 3-1.

Brighton ligger på 16. plass – men ikke la dere lure

I morgen så møtes Liverpool og Brighton på AMEX Stadium. Vi har sett på fem av de viktigste spørsmålene før oppgjøret.

Fortsetter uflaksen til Brighton?

Brighton ligger på 16. plass på tabellen. De har ni poeng på ni kamper etter to seire og tre uavgjort. De står fortsatt uten seier på hjemmebane. De har spilt uavgjort i to kamper og tapt to. Det er på bortebane de har gjort det best hittil i sesongen. Sju av ni poeng er hentet på reise.

Men ikke la dere lure av den tilsynelatende dårlige hjemmeformen. De har som sagt ikke vunnet noen av de fire kampene, men de har vært best i samtlige, og det inkluderer oppgjørene mot Chelsea og Manchester United. I kampen mot United så hadde de fem baller i stolpen blant annet.

Hvis vi legger XG til grunn, altså forventede mål ut fra sjansene de har skapt, så burde Brighton ha ligget på 5. plass på tabellen, og ikke 16. plass. Hvis avslutningene i kampene deres hadde fått et utfall som normalen, hadde Brighton hatt 16 poeng, og ikke 9. De har hatt flere Clear Cut Chances – altså virkelig store sjanser – enn motstanderen sin i alle de fire hjemmekampene til nå. Til sammen står de med 10 store sjanser, mens gjestene har produsert tre til sammen.

Ikke bare det. De produserer mer totalt også. Det er kun Liverpool (+78) og Manchester City (+62) som har større differanse på avslutninger enn Brighton. Graham Potters mannskap har avsluttet 40 ganger mer enn sine motstandere i høst.

Så en kan trygt hevde at Brighton var vært udyktige eller hatt uflaks foran mål i høst. Men det har også Liverpool hatt. Vi har skåret to mål færre enn det XG-tallene antyder, og vi har sluppet inn fire mål mer enn XGA – forventede mål mot. Det blir med andre ord et oppgjør mellom to klubber som har hatt litt uflaks i målprotokollen i høst. Udyktighet er sjelden hele forklaringen. Begge lag kommer ofte til sjanser.

amex
Jason Ilagan / Shutterstock.com – Det er ikke her på Amex at Brighton har tatt poengene i høst

Brighton er uten Lamptey – hvordan løser de det?

Tariq Lamptey har vært en åpenbaring i høst. Høyrebacken har stormet opp og ned langs linja i ni runder. Han har skaffet laget sitt to straffer (kun Vardy har skaffet flere), skåret ett mål og står med tre assister. Farta hans har vært et mareritt for motstanderne i årets sesong. I tillegg har han slått mange innlegg. Brighton har til og med slått flere innlegg (128) enn Liverpool (112) i høst. Lamptey og hans kollega på den andre vingbacken, Solly March, står for halvparten av disse. Lamptey har i tillegg flest pasninger (18) som har ført til skudd av alle Brighton-spillere i høst.

Men i 2-1-seieren over Aston Villa i forrige runde, så pådro Lamptey seg to gule kort. Han er dermed suspendert mot Liverpool.

Hvordan skal manager Graham Potter klare å erstatte Brightons mest kreative spiller i høst? Jeg tror vi får se mange angrep langs Brightons venstreside i morgen. Solly March kommer til å få enda mer ansvar enn vanlig. March har slitt med en ankelskade i et par uker, men ser ut til å rekke oppgjøret.

James Milner, som jeg tror starter som høyreback, vil dermed få mye å henge fingrene i. For Brighton er i utgangspunktet et angripende lag. Om Brighton tør å sende en av de tre stopperne fram på overlap – som vanlig – er vi derimot mer usikre på. For Mo Salah eller Diogo Jota må jo også passes på.

Blir det Lallanas store kamp?

Da må han i tilfelle bli kampklar. Og det er slett ikke sikkert. Lallana har slitt med en lyskeskade, og det kan hende at kampen i morgen kommer for tidlig for ham.

Men hvis han rekker oppgjøret, så blir det et gjensyn med en kjær spiller. Han er en av spillerne som Klopp har satt mest pris på. Lallana har en fin karriere i Liverpool bak seg, og det er nesten sånn at jeg unner han scoring i morgen, så lenge vi vinner 5-1 så klart.

Uansett om han spiller eller ei så kan han selvsagt bidra med informasjon om Liverpool til Potter og de andre som legger kampplanen. Ikke for at Potter trenger det akkurat. Han har nok god kontroll på morgendagens motstander uavhengig av Lallanas informasjon.

Hvem starter for Liverpool?

Det har vært et mareritt å tippe startelleveren i høst. Skader og Covid-19 har gjort det meste uberegnelig. Men denne gangen synes situasjonen mer avklart.

På grunn av mange skadede midtbanespillere så tror jeg at Klopp setter opp laget i 4231-formasjon. Jordan Henderson er meldt tilbake, men vi har fortsatt Chamberlain, Keita, Shaqiri og Thiago ute. Det går rykter om at Thiago trener med laget i dag, for første gang etter skrekkskaden mot Everton, men kampen i morgen kommer nok for tidlig uansett.

Det er to store spørsmål knyttet til denne oppstillinga. Tåler Matip en tredje kamp på seks dager? Kan vi i tilfelle “nei” få se Nat Phillips igjen?

Og hva med Mané. Han spilte hele kampen mot Atalanta. Var det et tegn på at han ikke spiller i morgen? Det kan eventuelt borge for at Jota og Salah tar hver sin kant og at Firmino vil ligge foran Minamino. Nå har Minamino ikke slått til ennå, og det var merkelig at han ikke spilte mer mot Atalanta. Kan det ha vært med denne kampen i bakhodet? Samspillet mellom Minamino og Firmino er jo en potensiell suksessfaktor.

Klarer vi å utnytte de faste situasjonene?

Brighton har sluppet inn femten mål i høst. Åtte av av dem har vært på faste situasjoner. Fire av disse åtte har vært på straffespark. Ingen klubber i Premier League har laget flere straffespark i år. Liverpool på sin side har skåret på fire straffespark. Vil vi få se et femte i morgen?

Eller kanskje vi klarer å utnytte en annen fast situasjon? Kun Leicester (5) har sluppet inn flere mål etter cornere og frispark enn Brighton i høst (4). Nå har ikke Liverpool vært så skarpe på dødballer selv i år. Vi har både skåret og sluppet inn tre baller på dødballer så langt i 2020/21. Men kanskje Firmino har kommet inn i en stim nå?

Kampen starter 1330 norsk tid.

LES OGSÅ

Del dette:

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp

Legg inn en kommentar

Shopping Basket